Parfymebruk:

Moteprofilen har fått nok: -Det river i neseborene!

Andres overdrevne parfymebruk gir Marianne Theodorsen kvalme og hodepine.

PARFYMEBRUK: Influencer og moteprofil Marianne Theodorsen tok til Instagram Stories for å få ut frustrasjon over overdreven parfymebruk. - Jeg opplever altså bare mer og mer av dette, sier hun. FOTO: Instagram @marianne_theodorsen
PARFYMEBRUK: Influencer og moteprofil Marianne Theodorsen tok til Instagram Stories for å få ut frustrasjon over overdreven parfymebruk. - Jeg opplever altså bare mer og mer av dette, sier hun. FOTO: Instagram @marianne_theodorsen Vis mer
Publisert

Har du noen gang opplevd at folk rundt deg har så sterk parfyme at du bli helt uvel? Det er du neppe alene om. Faktisk er det flere som mener vi burde roe ned på parfymebruken vår, fordi det er sjenerende for andre.

Nylig tok influencer og moteprofil Marianne Theodorsen til orde i stories på Instagram for å blåse ut litt frustrasjon rundt nettopp dette.

– Jeg møter på dette hver bidige dag på offentlig transport – det er utallige parfymer som konkurrerer om oppmerksomheten, og legg til rushtrafikk og stappfulle vogner, så tar det ikke lang tid før kvalmen og hodepinen melder seg altså, sier Theodorsen til KK.

Norges Astma- og allergiforbund har gjort undersøkelser som tilsier at dette er mer enn bare irritasjon for flere.

– Vi vet at mange kan reagere på og opplever plager ved å bli utsatt for parfyme og parfymerte produkter. Dette kaller vi duftoverfølsomhet, sier Maja Aas, prosjektleder i Norges Astma- og allergiforbund for merkeordningen Astma Allergy Nordic.

– Plis slutt!

Da Theodorsen tok til Instagram Stories, sparte hun ikke på kruttet. Det var «parfymevegg hvor enn jeg går», «I call for perfume modesty» og la oss «take a perfume chill-pill».

Til KK forteller hun at utbruddet ble utløst av en skikkelig ubehagelig opplevelse til lunsj samme dag.

– Denne dagen hadde jeg en jobblunsj der vi opplevde at personen på bordet ved siden av hadde på så mye parfyme på at det rett og slett var ubehagelig å sitte der. Det river i neseborene og jeg luktet mer av parfymen til vedkommende enn den deilige maten på bordet foran meg, beskriver Theodorsen.

– Jeg opplever altså mer og mer av dette – og har bare fått så innmari nok. Og jeg snakker altså om de som virkelig dusjer seg i parfyme. Plis slutt med det!

KVALME OG HODEPINE: Influenser og moteprofil Marianne Theodorsen reagerer på andres overdrevne parfymebruk. FOTO: Instagram @marianne_theodorsen
KVALME OG HODEPINE: Influenser og moteprofil Marianne Theodorsen reagerer på andres overdrevne parfymebruk. FOTO: Instagram @marianne_theodorsen Vis mer

Theodorsen mener overdreven parfymebruk trigger migrene, hodepine, kvalme og allergi hos mange.

Flere av hennes over 200 tusen Instagram-følgere kunne si seg enig i ubehaget og det som verre er, forteller Theodorsen.

– Jeg blir kvalm og får hodepine, og overlever nok helt fint, men jeg fikk så mange tilbakemeldinger på Instagram fra folk som får ordentlig fysiske plager av andres overdrevne parfymebruk, deler hun.

– Det kan så lett unngås. Det handler i bunn og grunn om å ta litt hensyn til folk rundt deg, slår hun fast.

Det er ikke parfyme i seg selv som er problemet – langt ifra. Det er mengden. Hun tror mange glemmer at man blir immun mot egen duft, og derfor gjerne spritzer seg tre-fire-frem ganger.

– Jeg synes et lite hint av parfyme er helt nydelig, men man bør ikke ha som mål å henge igjen som et parfymespøkelse lenge etter at ens fysiske kropp har forlatt rommet, mener Theodorsen.

HINT AV PARFYME: Hvor mange sprut er nok? Influencer og moteprofil Marianne Theodorsen tror mange blir immune mot egen duft, og kjører på med tre-fire-fem spritzer. FOTO: NTB
HINT AV PARFYME: Hvor mange sprut er nok? Influencer og moteprofil Marianne Theodorsen tror mange blir immune mot egen duft, og kjører på med tre-fire-fem spritzer. FOTO: NTB Vis mer

– 6 av 10 har valgt å forlate eller unngå en situasjon

Maja Aas kan fortelle at nettopp dette med parfymebruk er noe de jobber mye med og har undersøkt en god del.

– Norges Astma- og Allergiforbund oppfordrer alle til å redusere bruk av parfyme, både av hensyn til deg selv, men også dem rundt deg, sier Aas.

Tall fra undersøkelser gjennomført høsten 2021, rettet mot parfymebruk og reaksjoner på dette, viser at de vanligste plagene er pustebesvær, hodepine og kvalme.

– 4 av 10 har opplevd å bli plaget av andres bruk av parfyme eller parfymerte produkter, og blant de plagede var det parfymelukt på offentlig transport og kjøpesentre som scoret høyest på arenaer som utløste plagene, forteller hun.

– Og nesten 6 av 10 i gruppen som har opplevd plager på grunn av andres parfymebruk, har også opplevd å bli så plaget at de har valgt å forlate eller unngå visse steder eller situasjoner i det offentlige rom, fortsetter Aas.

Hun understreker at plager som følger av parfymebruk er et reelt problem som mange opplever i hverdagen.

– Det er veldig fint med fokus på dette, så flere kan bli bevisst på dette og forhåpentligvis velge produkter uten parfyme, sier Aas.

REELT PROBLEM: Maja Aas fra Norges Astma- og Allergiforbund understreker at det er mange som reagerer fysisk på andres overdrevne parfymebruk. FOTO: NTB
REELT PROBLEM: Maja Aas fra Norges Astma- og Allergiforbund understreker at det er mange som reagerer fysisk på andres overdrevne parfymebruk. FOTO: NTB Vis mer

*Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov, og det ble i perioden 22.-27. september 2021 gjennomført til sammen 1001 CAWI-intervjuer med personer i alderen 18+.

– Allergi og overfølsomhet et økende problem

Det er nemlig slik at allergi og overfølsomheter er på vei opp i samfunnet. Et mer bevisst forhold til parfyme kan bidra positivt.

– Bruken av unødvendige kjemikalier og parfyme i produkter øker risikoen for allergi. Og allergiske reaksjoner i huden og overfølsomhet mot parfyme er et økende problem, sier Aas.

– Vi jobber for å redusere bruken av disse stoffene slik at færre utvikler allergi, og hverdagen blir enklere for dem som allerede er berørt.

Aas minner om at parfyme ikke bare refererer til det du sprayer på hals og håndledd fra en snerten glassflakong. Sminke, hudkremer, hårprodukter samt vaskemidler til tøy og rengjøring er bare noen eksempler på produkter som kan inneholde parfyme.

Sammen med søsterorganisasjoner i Danmark og Sverige, har Norges Astma og Allergiforbund utviklet en felles produktmerkeordning – Asthma Allergy Nordic. Det er bare å se etter det runde, blå merket deres, plassert på over 2000 produkter.

– Denne anbefalingen gis til produkter som vi, etter gitte og strenge kriterier, har vurdert å være gunstige for personer med astma, allergi og andre overfølsomhetssykdommer samt alle andre som er opptatt av å forebygge sykdom. De er helt frie for parfyme, og et trygt, allergivennlig valg, forklarer Aas.

ØKNING: Maja Aas fra Norges Astma og Allergiforbund forteller at allergiske reaksjoner i huden og overfølsomhet mot parfyme øker blant befolkningen. FOTO: Asthma Allergy Nordic
ØKNING: Maja Aas fra Norges Astma og Allergiforbund forteller at allergiske reaksjoner i huden og overfølsomhet mot parfyme øker blant befolkningen. FOTO: Asthma Allergy Nordic Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer