De tok verden med storm, skoen som dukket opp på markedet på sensommeren 2010, perfekt sammenfallende med at moteblogging og streetstyle-bilder som fenomen var på vei opp.
Jeffrey Cambells Lita-modell, med hele tretten centimeter høy hæl, godt støttet opp av seks centimeter platå, fikk fjortiser (og litt eldre fjortiser) verden over til å se for seg modellange bein, i sko som kanskje gikk an å gå i, ettersom de tross alt kunne snøres hardt for å unngå ankelbrudd ved snubling. (Det var i hvert fall et argument som ble brukt av yngre medlemmer i redaksjonen, da de prøvde å overbevise foreldre om behovet for en totalt ufornuftig sko til omtrent 1500 kroner.)
Også var det fargene da. Og mønstrene! Sølvglitrende, regnbuefargete, blondetrukne eller med nagler. Faktisk har skoen siden den først ble lansert i en sennepsgul-modell, blitt produsert i 164 ulike versjoner, og det er solgt nærmere 160 000 par av den skyhøye platåskoen, ifølge Daily Mail. Og ja, den er fortsatt til salgs, og anses av som en moderne klassiker av fansen.
Og ettersom skoen har tiårsjubileum i år, skriver også motepressen flittig om skoen som ble et fenomen over natta.
- Det fantes en Lita-modell for enhver subkultur, stemning eller anledning, skriver Marie Lordi i The Cut og mener skoen som er oppkalt etter vokalist Lita Ford fra 70-tallsbandet The Runaways, er polariserende den dag i dag.
Skoens popularitet nådde nye høyder etter at datidens «It-girl», Lindsay Lohan opptrådte på musikkfestivalen Coachella i 2012 med blondetrukne Litas på føttene. Skoene vakte så stor oppsikt at tabloidavisene lagde egne saker på om hvorvidt dette «var egnet fottøy for festival». Og da vet man at svaret er ja.
- I 2013 lanserte de en brudeversjon av Lita-skoen kalt «Cold feet», lagd i blonde, brokade og blå fløyel. Og selvsagt hadde alle stjernetegn en egen modell, skriver hun og påpeker at skoen var polariserende den gangen, slik den ser ut til å være fortsatt.
- Jeffrey Cambell er for sko det Ben & Jerry's er for iskrem. Det som først høres ut som en nesten kvalmende miks av ingredienser funker merkelig nok perfekt i virkeligheten, skrev Ali Hoffman i magasinet Nylon.
Også vi i KK-redaksjonen har minner om å stavre rundt i sko som ikke var spesielt godt egnet for terreng og utendørsaktivitet utover å stå helt stille på en fest.
- Jeg hadde så klart et par Lita-sko, mimrer redaktør Ingeborg Heldal.
- I ettertid er det helt ufattelig at jeg valgte å utsette føttene, og stilen min for dette marerittet av noen sko, ler Heldal som ikke kan skylde på annet enn sviktende dømmekraft.
- Jeg valgte selvsagt også dem med nagler, det var jo mer et mordvåpen enn et par sko. De var alt for høye, jeg er egentlig ikke så flink til å gå på høye hæler. Jeg orker nesten ikke tenke på hvordan jeg må ha sett ut der jeg stavret meg over brosteinene Oslo sentrum. Jeg pensjonerte dem etter et særdeles stygt fall på Egertorget i Oslo, som det fremdeles står for meg som et under at jeg slapp fra uten varige mén! Jeg fikk grøsninger da jeg så dem igjen! Jeg er IKKE klar for ny runde i hvert fall!

Et annet aspekt ved selve merket Jeffrey Campbell, er at personen som står bak, er fullstendig anonym, noe som anses som en sjeldenhet i motebransjen.
Buzzfeed kaller Jeffrey Campbell for «The J.D Salinger of Platform Shoes» og henspeiler på den myteomspunnede og svært tilbaketrukne forfatteren av bestselgeren og kult-boka «The Catcher in the Rye». For hvem er denne Jeffrey Campbell som selger millioner av sko og så godt som ingen vet hvem er?
Ifølge et lite intervju gjort av en nettbutikken Fred Flare i 2007, før Campbell hadde sin egen nettside, forteller Campbell selv at selskapet ble startet rundt år 2000, som en liten familiebedrift der både kone, barn og broren var involvert.
- Døtrene mine bruker skoene og er med på moteuker og hjelper meg med å skisse ut nye ideer, sa Campbell i det sjeldne intervjuet. I dag selger selskapet utallige skomodeller, og regnes som en av pionerene innenfor «fast fashion» i skobransjen, et begrep som i disse dager ikke er ansett som utelukkende positivt. Flere spekulerer i hvorvidt designerens lave profil kan handle om at merket i stor grad henter inspirasjon fra catwalken, i så stor grad at det innimellom ropes høyt om kopiering, slik kleskjeden Zara også med jevne mellomrom anklages for.
Kanskje er det mer smertefullt at for designeren at diverse motebloggere har fjernet bilder av dem selv i egen profil, og ikke ønsker å stille opp i saker som omhandler den omstridte skoens 10-årsjubileum.
- Jeg hater å bli forbundet med det jeg ser på som en kortvarig kollaps av dømmekraften min i 2010, sier en av de mest kjente Lita-tilhengerne, som ikke vil stå fram med navn i mimresaken, men som «outes» som Rumi Neely, også kjent som «Fashion toast» likevel.
Men som vi alle vet kan jo det meste dukke opp igjen og få fornyet popularitet. Hvis crocs kan bli hyllet av Balenciaga og bli übertrendy, er det jo ikke komplett usannsynlig at de ti år gamle bloggfavorittene får en ny vår?