Hudpleie

10 myter om hudpleie

Forårsaker gatekjøkkenmat kviser? Og hjelper alkoholholdige produkter mot uren hud? Her er svarene.

FÅ KUNNSKAP: Avliv mytene, og finn ut hva som virkelig hjelper.  Foto: All Over Press
FÅ KUNNSKAP: Avliv mytene, og finn ut hva som virkelig hjelper. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke alltid like lett å vite hvilke råd man skal lytte til.

Avliv dem

Kanskje har moren din i alle år gjort elleville ansiktsøvelser fordi hun mente det skulle forhindre rynker.

Eller en venninne har fortalt deg at det å smøre tannkrem på kvisene vil få dem til å forsvinne.

Dette er typiske myter om hudpleie, som dessverre ikke ligger så tett opp mot sannheten som man skulle håpe.

Da er det like greit å avlive mytene en gang for alle.

Her er 10 myter du kanskje har trodd på:


Kan heller gi rynker

1)Myte: Å gjøre ansiktsøvelser vil trene ansiktsmusklene og få meg til å se yngre ut
Fakta: Ansiktsøvelser kan faktisk strekke huden å føre til flere linjer og rynker, skriver Healthcentral.com. Ansiktet er et område av kroppen hvor musklene har forbindelser direkte til huden, og det er ingen leddbånd eller noe slags «polstringsvev» i mellom. Akkurat som mange smil gjennom et langt liv gir deg smilerynker (og det er da bare sjarmerende!), vil repeterende ansiktsøvelser kunne gjøre det samme.

Soling mot kviser?

2) Myte: Å sole seg hjelper mot kviser
Fakta: Noen mener at UV-stråler kan minske bakteriefloraen i huden, men å steke seg i solen er ikke en lur måte å teste ut dette på, siden ubeskyttet hud i solen ikke er noen god ide hverken med hensyn til rynker eller kreftfare. Snakk heller med en hudlege om hva man kan gjøre for å forhindre kviser.

Les også: Syv veier til ren hud

Gror ikke raskere

3) Myte: Å barbere leggene gjør at håret gror raskere ut igjen
Barbering gjør ikke at håret vokser tykkere eller raskere. Hårvekst er mest stimulert av aldersrelaterte genetiske faktorer, hormonelle påvirkninger og miljø. Du kan trygt barbere, vokse eller bruke epilator uten at det endrer hårveksten. Plages du derimot av mye uønsket hårvekst, kan laserfjerning være et godt alternativ for deg.

Ikke jo dyrere jo bedre

4) Myte: Dyre produkter er alltid best
Fakta: Du kan kjøpe den mest eksklusive kremen med gullstøv, silkeproteiner eller kaviar, men er en av de ikke riktige for akkurat din hud, er det egentlig bortkastede penger. Pris og kvalitet kan henge sammen, men det er ikke riktig i alle sammenhenger. Gå til en hudpleier å få råd om hva du bør prioritere å bruke penger på. For noen er en enkel ansiktsvask fra et billig merke nok, mens andre bør prioritere å legge pengene i for eksempel en god nattkrem, eller et rikt serum.

Få vitaminer gjennom mat

5) Myte: Vi bør sole oss mer fordi leger sier vi trenger mer D-vitamin
Fakta: Mange av oss trenger mer D-vitamin, men å steke seg i solen uten solkrem er ingen sikker måte å heve nivåene på. Det finnes en rekke kosttilskudd som inneholder kalsium og vitamin D3, i tillegg til at matvarer som laks, makrell, ost og eggeplommer og er supre D-vitaminkilder.

Tannkrem hører hjemme på tannbørsten

6) Myte: Tannkrem kan fjerne kviser
Fakta: I virkeligheten kan fluor i tannkrem føre til oppblomstring av flere kviser! Prøv isteden brevoxyl, eller en annen aknekrem som du kjøper på apoteket.

Glem alkoholen

7) Myte: Produkter med alkohol hjelper på uren hud
Fakta: Det er en utbredt myte at problemhud kan bekjempes med sterke, alkoholholdige produkter. Men dersom du er plaget med uren hud, gjør du ikke lurt i smøre deg inn med noe som er så sterkt at det lukter neglelakkfjerner. Dette vil bare tørke ut overhuden, og underhuden vil svare med å produsere mer talg, og dermed forverrres problemet. Hold deg heller til milde produkter, og vær nøye med å rense huden.

Hjelper ikke mot arr

8) Myte: Kremer med E-vitaminer kan motvirke arr og helbrede sår
Fakta: E-vitaminer er sterke antioksidanter som kan hjelpe kroppen med å utnytte oksygen og beskytte cellene mot skade, men studier har ikke verifisert at det kan hjelpe mot arrdannelse. Personer som bruker E-vitaminholdige kremer daglig er derimot i risikosonen for å utvikle allergi mot disse, skriver Healthcentral. Spiser heller mat med høyt innhold av E-vitaminer, som for eksempel nøtter og grønne bladgrønnsaker. Et tips er også å forsiktig massere et nytt arr for å øke blodsirkulasjonen i området og med det kanskje bidra til helbredelse.

Ikke mer fukt

9) Myte: Jo tykkere kremen er, desto mer fuktighet gir den
Fakta: Tykk krem betyr ikke nødvendigvis maks fukt. Tunge kremer kan skape en barriere på overflaten av ansiktet, og hindre huden i å absorbere fuktighet. Visse formler kan til og med holde de døde hudcellene i huden slik at denne ser matt og grå ut. Oppsøk heller en hudpleier som kan fortelle deg hva slags hudtype du har, og hvordan du best oppfyller hudens behov.

Stress og gener viktigere

10) Myte: Gatekjøkkenmat forårsaker kviser
Fakta: Mye junk food er selvsagt ikke bra for helsen, men i flere studier som har sett på kviser og matinntak, konkluderte man med at det ikke finnes noen holdepunkter for at sjokolade, fett eller salt gir kviseplager. Stress, gener, hormonelle forandringer i kroppen og produkter som tetter ansiktsporene er imidlertid forhold som kan påvirke utviklingen av kviser.

ØK NIVÅENE DINE: Laks innehold E-vitaminer. Det gjør også makrell, eggeplommer og ost. Foto: All Over PressAll Over Press
ØK NIVÅENE DINE: Laks innehold E-vitaminer. Det gjør også makrell, eggeplommer og ost. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer