Iris Apfel:

100-åring slipper motekolleksjon

Moteikon Iris Apfel gjør samarbeid med fast fashion-gigant.

LANSERER KLESKOLLEKSJON: 100 år gamle Iris Apfel slipper samarbeidskolleksjon med H&M. FOTO: H&M
LANSERER KLESKOLLEKSJON: 100 år gamle Iris Apfel slipper samarbeidskolleksjon med H&M. FOTO: H&M Vis mer
Publisert

Du har kanskje hørt navnet hennes: Iris Apfel er nemlig et av verdens største moteikoner, kjent for sin fargerike, unike og svært eklektiske stil. I slutten av august fylte hun 100 år, men tror du hun hviler på laurbærene må du tro om igjen.

For nå er den amerikanske motelegenden aktuell med en samarbeidskolleksjon med den svenske «billigkjeden» H&M.

Kolleksjonen skal hylle Apfels unike stil, og lanseres i utvalgte butikker og på nett først tidlig neste år. Den vil består av klær og tilbehør, blant annet smykker inspirert av motelegendens egen stil og stiluttrykk.

FARGERIK: Motelegenden er kjent for sin fargerike stil. FOTO: H&M
FARGERIK: Motelegenden er kjent for sin fargerike stil. FOTO: H&M Vis mer

– Stil handler ikke om å bruke mye penger. Det handler ikke om hva eller hvem du har på deg, men hvordan du føler deg når du har på deg noe. Stil handler om å uttrykke seg, og fremfor alt attitude, sier Iris Apfel i en uttalelse.

MOTEIKON: 100 år gamle Iris Apfel er blitt et moteikon. FOTO: H&M
MOTEIKON: 100 år gamle Iris Apfel er blitt et moteikon. FOTO: H&M Vis mer

Hun er raus med godordene når det kommer til fast fashion-giganten, som forøvrig var vertskap for hennes 100-årsfeiring under moteuka i New York.

– Jeg synes H&M er et fabelaktig antrekk verden over og absolutte pionerer på sitt felt, noe jeg elsker. Jeg elsker å gjøre høystil til rimelige priser, noe H&M har mestret.

DETALJER: Smykker er en viktig del av kolleksjonen som kommer neste år. FOTO: H&M
DETALJER: Smykker er en viktig del av kolleksjonen som kommer neste år. FOTO: H&M Vis mer

Det er foreløpig kun skisser tilgjengelig fra kolleksjonen. De viser, ikke overraskende, svært fargerike klær. Tilbehøret henter inspirasjon fra Apfels stil samt fra planter, dyr og skatter fra en annen verden.

DYRISK: Inspirasjonen kommer blant annet fra dyre- og planteriket. FOTO: H&M
DYRISK: Inspirasjonen kommer blant annet fra dyre- og planteriket. FOTO: H&M Vis mer

– Iris illustrerer personlig stil – en stil som er både vakker flamboyant og eklektisk, i tillegg til å være helt aldersløs. Hun viser hva mote handler om – et middel for å uttrykke deg selv, hvem du er eller vil være og ha det gøy samtidig – en ekte inspirasjonskilde, sier Ann-Sofie Johansson, kreativ rådgiver for H&M dameklær.

SNIKTITT: Det finnes foreløpig bare skisser fra kolleksjonen. FOTO: H&M
SNIKTITT: Det finnes foreløpig bare skisser fra kolleksjonen. FOTO: H&M Vis mer

Født i 1921 i New York var Iris Apfel fra tidlig alder av interessert i mote. Hun studerte mote og kunst ved noen av de mest prominente universitetene i USA, og skapte seg siden en karriere som både mote- og interiørdesigner. Hun er også kjent for sin karakteristiske stil som har gitt henne den rettmessige tittelen moteikon.

I dag har Apfel 2 millioner følgere på Instagram, men det var først som 84-åring at hun for alvor ble oppdaget også utenfor motebransjen da Metropolitan Museum of Art i New York ville stille ut den store kles- og smykkesamlingen hennes.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer