Coco Berfore Chanel

12 motefilmer du må se!

De kan inspirere, få oss til å grøsse eller le. Uansett reaksjon, så er dette noen av filmene som har satt sine spor i moteverden - og er filmer som alle motefrelste burde se!

12 motefilmer du må se!
Publisert
Sist oppdatert

The Devil Wears Prada (2006)

12 motefilmer du må se!

Legenden Meryl Streep briljerer som Miranda Priestly, sjefredaktøren av magasinet Runway. Hun er sjefen som alle frykter, men ser opp til. Filmen handler om den nyutdannete journalisten Andy, spilt av Anne Hathaway. Hun er totalt likegyldig til mote, men har likevel klart å lande drømmejobben som tusen jenter nærmest ville drept for å få - assistenten til selveste Miranda Priestly. Hun takker ja til jobben, med planen om å finne seg i ydmykelsen og de nedsettende kommentarene som kommer på løpende bånd fra sjefen i ett år før hun går videre til en "ordentlig" jobb. Her får vi se (den noe satt på spissen versjonen) av hvordan det er å jobbe i motebransjen. Det er vanskelig, altoppslukende, stressende, givende, glamorøst og ikke-glamorøst om hverandre, og moteøyeblikkene er mange!

 

Coco Before Chanel (2009)

12 motefilmer du må se!

Dette er filmen om legenden Coco Chanel, før hun viet livet sitt til mote og design. Vi møter den unge Gabrielle Chanel, som etter å tilbragt barndommen i barnehjem, jobber i en bar sammen med søsteren, hvor hun både opptrer og syr kostymer. Her får hun kallenavnet Coco og blir så populær at hun blir ønsket velkommen inn i den franske sosieteten, og får muligheten til å designe hatter - som blir veldig populære. Sånn startet Chanel, og vi får se kjærlighet, dramatikk og starten på en karriere, som den dag i dag kan regnes som den mest suksessfulle innen motebransjen.

 

The Breakfast Club (1985)

12 motefilmer du må se!

Dette er 80-tallsfilmen som kanskje ikke først og fremst forbindes med mote, men heller med tenåringsproblemene til en gjeng high school-elever med forskjellig bakgrunn. De fem hovedrollene, som alle må sitte igjen på skolen for forskjellige brudd på skolens regelverk, kommer fra forskjellige klikker - og riktignok hater de hverandre. Moteøyeblikkene store i denne filmen, til tross for at de har de samme antrekkene gjennom hele filmen. Vi får se 80-tallets klisjé-stiler til de fem forskjellige ungdommene utført på mesterlig vis; den bortskjemte rikmannsdatteren, det deprimerte utskuddet, rebellen, sportsidioten og nerden - antrekkene i filmen ble en stor inspirasjonskilde for ungdommen da filmen først kom ut.

 

Bill Cunningham New York (2010)

12 motefilmer du må se!

"Vi alle kler oss for Bill" har Anna Wintour, redaktøren for Vogue, en gang sagt. Dette er dokumentaren om den 82 år gamle motefotografen Bill Cunningham. I over 50 år har han dokumentert gatemote og motesosieteten gjennom kameralinsen. Bildene leverer han til motespaltene i New York Times, og han er lidenskapelig opptatt av å fange moteøyeblikkene. Han sykler på den gamle sykkelen sin gjennom New Yorks travle gater for å få et bilde av riktig person med riktig stil til riktig tid. Han er aldri å se uten den blå jakken sin - med mindre det regner, da kler han seg i en blå plastikkponcho. Han kjenner alle de riktige menneskene, men skjønner seg ikke på dem. Dokumentaren viser to sider av Bill Cunninghams liv. Den ensomme gamle mannen, som bor alene i en overfylt ett-roms. Og den populære, anerkjente gatemotefotografen som alle vil kjenne og bli tatt bilde av.

 

Clueless (1995)

12 motefilmer du må se!

Dette er 90-tallet på sitt aller beste, og mest sannsynlig en film som de fleste jenter har gode minner om. Filmen er faktisk løst basert på Jane Austen-romanen "Emma", men det er nok ikke mange som tenker kostymedrama når de tenker på Clueless. Til tross for kostymene, for i denne filmen er det er ikke langt mellom moteøyeblikkene. Historien handler om den 16 år gamle, populære, vakre og veldig motefrelste Cher og hennes vennegjeng. Filmen er fylt til randen av tenåringsdrama, gullkorn, matchmaking, kjærlighet, makeovers, og mange, mange antrekksskift.

 

12 motefilmer du må se!

The September Issue (2009)

Hun kalles Isdronningen, og ikke uten grunn. Den kalde, harde og brutalt ærlige Anna Wintour, sjefredaktøren av Vogue, lot et kamerateam komme nært og personlig inn på Vogue, når de fulgte henne og Vogue-redaksjonen i produksjonen av årets største og viktigste utgave av Vogue - the september issue (september-utgaven). Dokumentaren viser sannheten bak arbeidet som legges i å produsere den viktige utgaven av magasinet, og viser konflikten, ærefrykten, sjalusien og følelsene som herjer bak de glamorøse kulissene. Annas høyre hånd og gamle venninne, moteredaktøren Grace Coddington, er den eneste som tør å stå opp mot sjefen, og man får se konfliktene som grunner i et dypt vennskap, gjensidig respekt og en god dose misunnelse. Anna viser også sin sårbare side når hun forteller om familien, som har et noe skeptisk syn på jobben hennes.

12 motefilmer du må se!


Sex and the City 1 & 2 (2008 & 2010)

Dette er filmene som viser fortsettelsen på livene til de fire fasjonable venninnene Carrey, Miranda, Charlotte og Samantha. Etter gigantisk suksess som TV-serie i seks år, hadde publikum ikke fått nok, og de to filmene ble laget, og til alles store fornøyelse var det med mer dramatikk, mer humor, mer kjærlighet og ikke minst - med mye, mye mer mote. Filmene er som en endeløs motevisning med utallige kostymeskift, sko, vesker, hatter og shopping - og alt annet vi jenter elsker; kjærlighet, sex, bryllup, reiser, kaker, sjalusi og kjekke menn i lange baner.

 

12 motefilmer du må se!

The Great Gatsby (2013)

Dette er den nye filmatiseringen av boken The Great Gatsby av F. Scott Fitzgerald og gjenskapelsen av filmklassikeren fra 1974, og det er mildt sagt en storslagen film fra ende til annen. Leonardo DiCaprio og Carey Mulligan spiller rollene som de lengtende forelskede feilfritt i en storfilm fylt med visuelle mesterverk, musikalske perler, genial dialog og 1920-tallsmote med en god miks av detaljer fra dagens trender. 20-tallets trender kom tilbake på motekartet etter at stolfimen rullet over kinolerretene i fjor, både når det gjelder mote og interiør, og også fester! Det virker som at detaljene og det visuelle i denne filmen har vært like viktig som selve handlingen. Å se på denne filmen er som å se på det ene inspirerende kunstverkerket etter det andre, scene for scene.

 

Lagerfeld Confidential (2007)

12 motefilmer du må se!

Bli med inn i moteverdens aller helligste; Karl Lagerfelds hode. Vi kommer tett innpå den ellers tilbaketrukne og private levende legenden. For første gang noensinne lot Karl seg bli dokumentert i sitt hverdagsliv. Det tok tre år og 300 timer med film for filmskaper Rodolphe Marconi å skape den første autoriserte biografien av mannen som har ledet motehuset Chanel i over to tiår. Vi får se at den hvithårede mannen som distanserer seg selv fra verden bak solbriller og hansker, i virkeligheten er en mann full av hån og uforsonlighet, men også av raushet og humor. Da Marconi viste filmen til Lagerfeld etter redigering, ville ikke Lagerfeld forandre en eneste ting. Det er en usensurert versjon av Karl Lagerfeld vi får se.

 

12 motefilmer du må se!

Breakfast at Tiffany's (1961)

I denne filmen ser vi stilikonet Audrey Hepburn på sitt aller beste. Det er store solbriller, den lille sorte, sigaretten i overdrevet langt munnstykke, tiara og diamanter i fleng. Dette er historien om Holly Golightly, jenta som spiser frokosten sin utenfor vinduet til smykkebutikken Tiffany's, og som elsker mote, sosieteten og alt som glitrer. Holly virker som den perfekte jenta, som har alt, men når vi blir bedre kjent med den tilsynelatende glade, humoristiske og populære jenta, får vi se at hun i virkeligheten lever i en fattigslig, umøblert leilighet sammen med katten Cat - og egentlig er både sårbar og nevrotisk. En dag flytter forfatteren Paul Varjak inn i bygget hennes, og som alle andre menn, lar han seg fascinere av den rare, eksentriske og veldig vakre Holly - og her starter en vanskelig kjærlighetshistorie. I filmen får man aldri vite hvordan Holly tjener penger til å kjøpe alle disse klærne som hun elsker så mye, og gjennom tidene har det blitt spekulert i om hun faktisk var prostituert. Dette kommer aldri frem i filmen, men hennes mange, mannlige, gode venner, kan tyde på det.

 

12 motefilmer du må se!

Yves Saint Laurent

Det nyeste tilskuddet i motefilmene du bare må se, er filmen om den franske designeren Yves Saint Laurent. Filmen er et biografisk drama om livet til den anerkjente designeren om da karrieren hans startet da han var knappe 21 år gammel i 1958. Den unge, motefrelste mannen kapret en jobb som assistent i motehuset til den nylig avdøde Christian Dior. Han vakte fort oppsikt med sitt enorme talent og øye for mote da han viste sin aller første kolleksjon for Dior. Ikke bare var visningen spektakulær og banebrytende, men det var også her Yves møtte sin partner og elsker Pierre Berge.  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer