Sminketabber:

13 ting makeupartistene aldri hadde gjort selv

– En klassiker, men aldri bruk dette i ansiktet!

SMINKETABBER: Vi spurte makeupartistene om hva de ALDRI hadde gjort selv. Foto: NTB
SMINKETABBER: Vi spurte makeupartistene om hva de ALDRI hadde gjort selv. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det er langt fra enkelt å navigere sminke- og skjønnhetsverdenen i dag. Det er ikke langt mellom den ene TikTok-trenden etter den andre, samtidig som både diverse merker og kjendis-ambassadører prøver å overbevise om ny favoritt eller ny forskning. Livet i informasjonsjungelen er ikke bare-bare.

Men informasjons-overflod til tross det er fortsatt fagfolkene som kan best. Og vi har bedt de fortelle hva de aldri hadde gjort selv.

De fem makeupartistene Tomas Erdis, Sandra Siff, Linda Nicolaysen, Chioma Anugweje og Angelica Sophie Thorsen deler ærlig om tabbene du så absolutt bør notere deg. Og det med én gang!

1. Aldri maskara uten dette

En god maskara er et must i enhver sminkepung. Likevel, er det klart at det ikke bare er selve maskaraen som gir deg vifte-vipper og vidåpent blikk. Sett bort ifra ditt naturlige, genetiske utgangspunkt hva vipper angår, er det særlig én ting Tomas Erdis, som er gründer av Nabostylisten, makeupartist og hårstylist, trekker frem som uvurderlig.

– Jeg elsker effekten av vippetang, og påfører aldri maskara uten å ha brukt det først, slår han fast.

– Hvis jeg vil ha skikkelig effekt, kan jeg også bruke tangen litt etter at maskaraen har tørket – men det kan også være litt skummelt om den ikke har tørket helt. Pass på at maskaraen er helt tørket, slik at den ikke klistrer seg til vippetangen! Det går fint så lenge man er forsiktig, forklarer han.

VIPPETANG: Tomas Erdis sverger til bruk av vippetang før maskara - alltid. Foto: NTB
VIPPETANG: Tomas Erdis sverger til bruk av vippetang før maskara - alltid. Foto: NTB Vis mer

2. Disse to er et must om sommeren

Sommer = fryd og gammen. Ikke sant? De fleste av oss toner godt ned på både sminke og hudpleie, og det med god samvittighet!

Ifølge Erdis, er det særlig to produkter som kan bytte plass i hudpleierutinen din: ut med syrene, og inn med C-vitaminen.

– Om sommeren er jeg veldig påpasselig med huden min. Derfor bruker jeg aldri noen sterke, syrebaserte produkter, forteller han.

– Dette er fordi jeg vil at huden min skal være så sterk som mulig, og syre kan svekke barrieren som beskytter mot sterke UV-stråler, sier Erdis.

Og nettopp av denne grunn, er det fordelaktig å få inn noe C-vitamin.

– C-vitamin er med på å gjøre SPF-en du påfører separat sterkere. Den blir ikke høyere av den grunn, men sterkere. Det er veldig digg!

– Og så lysner det, og gjør huden klarere, legger han til.

SOMMERHUD: Tomas Erdis, som er makeupartist og grunnlegger av 'Nabostylisten', minner om at det er viktig å unngå syrer på huden om sommeren. Foto: Instagram @tomaserdismakeup
SOMMERHUD: Tomas Erdis, som er makeupartist og grunnlegger av 'Nabostylisten', minner om at det er viktig å unngå syrer på huden om sommeren. Foto: Instagram @tomaserdismakeup Vis mer

3. Så ofte skal kostene vaskes

At skitne sminkekoster er skikkelig fy-fy sier seg selv. Men hvor lenge skal det gå mellom rens? Ikke særlig lenge, nemlig.

– Jeg liker ikke bruke en sminkekost som har gamle rester på seg. Jeg vasker kostene mine mellom hver gang jeg bruker de, slår Erdis fast.

– Da passer jeg på at de er rene og hygieniske, samtidig som jeg minimerer sjansen for utbrudd og uren hud, forklarer han.

4. «Baking» er ikke en favoritt

Makeupartist Linda Nicolaysen mener at pudder bør brukes med forsiktighet.

– Jeg er «all about dewy skin», og jeg bruker bare pudder når jeg absolutt må. Derfor er baking et nei i min bok, forteller hun.

– Jeg synes det fort ser veldig sminket ut, og huden mister litt av sin naturlige glød. Har du ikke oljete hud, kommer du langt med litt pudder bare i T-sonen, understreker Nicolaysen.

RENGJØRING: Hvor ofte vasker du sminkekostene dine? Trolig ikke ofte nok, minner Tomas Erdis. Foto: NTB
RENGJØRING: Hvor ofte vasker du sminkekostene dine? Trolig ikke ofte nok, minner Tomas Erdis. Foto: NTB Vis mer

5. Trumfer contour

Nicolaysen forteller at hun merker at mange dropper blush til fordel for bronzer og contour. Det kan dessverre gi et blast resultat. Nei, takk!

– Om jeg må velge, dropper jeg heller contour eller bronzer, understreker hun.

5. Får maskaraen til å se unaturlig ut

Om man er vant med å legge maskara på både under- og overvippene er kanskje snakk om smak og behag, men Nicolaysen minner om at dette ikke nødvendigvis alltid er like kledelig.

– Jeg legger aldri maskara på de nedre vippene. Med mindre det er en full smokey eye-look, for da blendes det fint inn, forteller hun.

– Maskara under kan fort se litt unaturlig ut. Det blir veldig i fokus, og kan trekke øynene litt ned, sier Nicolaysen.

DEWY: Makeupartist Linda Nicolaysen mener altfor mange dropper blushen til fordel for contour - men det kan fort gi et blast uttrykk. Foto: Instagram @I___rouge
DEWY: Makeupartist Linda Nicolaysen mener altfor mange dropper blushen til fordel for contour - men det kan fort gi et blast uttrykk. Foto: Instagram @I___rouge Vis mer

6. «Fyller inn» brynene

Brynstrendene går kanskje noe av skaftet for tiden, men det er fortsatt ingen tvil om at mange ønsker seg fyldige, mørke bryn. Uavhengig av hva man har fått tildelt fra naturens side!

Er du ute etter en «mer bushy» look, vet Nicolaysen akkurat hva som skal til.

– Jeg fyller aldri inn bryna mine helt, men bruker brynsgelé, og tegner på små hår innimellom. Det gir en mer bushy og mer naturlig look, forklarer hun.

– Jeg liker ikke at de ser for «perfekte» ut, legger Nicolaysen til.

7. Et must før du legger sminken

Makeupartist og beautyprofil Sandra Sif Halldorsdottir påpeker forarbeidet før enhver sminkelook. Og ja, dette innebærer mer enn ett steg!

– Jeg ville aldri gjort hudsminken uten å rense huden, gi masse fukt og god prep før jeg legger foundation.

– Min desiderte favoritt her er Embryolisse sin Lait Creme og Clarins sin Beauty Flash Balm, tipser hun.

FORARBEID: Makeupartist og beautyprofil Sandra Sif Halldorsdottir understreker viktigheten av å rense og fukte huden før makeup. Foto: Instagram @sandsif
FORARBEID: Makeupartist og beautyprofil Sandra Sif Halldorsdottir understreker viktigheten av å rense og fukte huden før makeup. Foto: Instagram @sandsif Vis mer

8. Denne er undervurdert

Hvor nøye er du med øyeprimeren? Nja? Ifølge Halldorsdottir, er det så absolutt ikke noe å utelate.

– Jeg ville aldri lagt øyesminke uten øyeprimer! Den gjør at øyenskyggen sitter hele dagen samt at fargen popper enda mer, forklarer hun.

– Skygger med shimmer blir også ekstra skinnende når man har denne basen under, legger hun til.

Blant favorittene, er MACs Paint Pot eller Urban Decay sin Primer Potion i gull.

9. Aldri dette på ansiktet!

Man er kanskje opplært til at en god ansiktskrubb i ny og ne er en god ting - men det er det flere som er uenige i. Også Halldorsdottir.

– Dette er en klassiker, men aldri bruk korskrubb i ansiktet! Dette kan lage små rifter i huden og svekke hudbarrieren din, advarer hun.

– Dropp kornskrubben på ansiktet – men bruk den heller på kroppen, sier Halldorsdottir.

PRIMER: Å legge en primerbase før øyenskyggen har mye å si - faktisk både for holdbarhet og for eventuelt skimmer! Foto: NTB
PRIMER: Å legge en primerbase før øyenskyggen har mye å si - faktisk både for holdbarhet og for eventuelt skimmer! Foto: NTB Vis mer

10. Sharing is not caring...

Det er noe ganske spesielt med å ordne seg sammen med venninner eller familie på badet hjemme – eller ta en touch-up foran speilet med fremmede ute på byen, for den sags skyld. Få ting er mer «jentesteming»! Men ikke la deg friste til å dele sminkeprodukter av den grunn. Det kan være risky.

Makeuoartist, beautyprofil og journalist Chioma Anugweje er ikke noe fan av deling av denne typen.

– Det er veldig uhygienisk, minner hun.

Flytende eyeliner er det første hun trekker frem, men langt fra det eneste du skal være obs på. Maskara er ikke noe bedre, for eksempel!

– Generelt, har man masse bakterier på huden. Øynene er mer sensitive enn andre deler av ansiktet, så det å få andre sine bakterier i øynene kan være veldig farlig, understreker Anugweje.

– Både maskara og flytende eyeliner kommer på tube eller med lokk, og om du da låner eller låner bort, for så å sette på lokket igjen, begynner bakteriefloraen å jobbe, forklarer hun.

Og det både i selve produktet og i øynene dine.

– Har personen du låner til øyekatarr, så får du det også, minner hun.

SKAL IKKE DELES: Makeupartist, beautyprofil og journalist Chioma Anugweje minner om at sminkeprodukter ikke må deles. Foto: Instagram @chiomaacom
SKAL IKKE DELES: Makeupartist, beautyprofil og journalist Chioma Anugweje minner om at sminkeprodukter ikke må deles. Foto: Instagram @chiomaacom Vis mer

11. Ta testing på alvor

Anugweje trekker også frem at du bør være nøye med når du tester nye produkter. Det vil si – absolutt ikke rett før en viktig anledning.

– Jeg bruker aldri nye sminkeprodukter jeg ikke har fått testet skikkelig før en stor dag. Det gjelder enten jeg skal sminke meg selv for noe stort eller har et oppdrag, forteller hun.

– Bruk alltid produkter som du stoler på, og som du vet funker!

Dette er naturlig nok fordi du verken vet om huden din kan komme til å reagere på noe nyintrodusert, eller om kvaliteten på produktet faktisk holder mål. Det er tross alt ganske kjipt om produktene ikke skulle holde for anledningen – og om du skulle utvikle kløe eller utslett!

12. Når det kommer til øyenskygge, er det dette som gjelder

Makeupartist og mote- og beautyprofil Angelica Sophie Thorsen nevner først én ting hun praktisk talt ikke hadde vist seg offentlig med:

– Noe jeg aldri ville ha gjort, er å gå ut med en ublendet øyenskygge. Bare litt blending gjør looken din mye fuinere, og det ser teknisk mye bedre ut! tipser hun.

Å duse ut øyenskyggen er rett og slett et aldri så lite hack for å se hakket mer sminkeproff ut. Notert!

13. Særlig én look er ikke noe å hige etter

Hørt om «tin man»? Det er ikke spesielt positivt, og viser til en felle det dessverre er lett å falle i - nemlig highlighter-fella.

Jeg er ikke særlig fan av for mye highlighter. Du kan se for metallisk ut, og få «tin man»-looken, forklarer Thorsen.

– I tillegg, fremhever dette også bare alle flaws og porer man egentlig ikke visste man hadde, advarer hun.

– Mitt beste tips er å alltid påføre bare litt og litt, og passe på blendingen hele veien, legger Thorsen til.

BLENDING: For makeupartist og mote- og beautyprofil Angelica Sophie Thorsen, er blending alfa og omega. Det gir ikke bare et mer naturlig resultat, men ser også bedre ut teknisk. Foto: Instagram @angiesophie
BLENDING: For makeupartist og mote- og beautyprofil Angelica Sophie Thorsen, er blending alfa og omega. Det gir ikke bare et mer naturlig resultat, men ser også bedre ut teknisk. Foto: Instagram @angiesophie Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer