Louis Vuitton:

200 år med Louis Vuitton

14 år gamle Louis la i vei til Paris – til fots. I dag er koffertmakerens navn en av verdens mest kjente merkevarer, verdsatt til svimlende 42,2 milliarder dollar.

Louis Vuitton revolusjonerte bagasjen med kofferter med flate lokk, slik at de kunne stables. FOTO: Louis Vuitton/NTB
Louis Vuitton revolusjonerte bagasjen med kofferter med flate lokk, slik at de kunne stables. FOTO: Louis Vuitton/NTB Vis mer
Publisert

Bak et av verdens største og mektigste luksus­motehus står franskmannen Louis Vuitton. I år ville han ha fylt 200 år, noe som på behørig vis markeres slik bare franskmenn vet hvordan.

Det er fortsatt uklart om det er tilfeldig­heter eller skjebnen som fører den unge Louis Vuitton, bare 14 år gammel, fra hjembyen Anchay, en liten ­alpelandsby øst i Frankrike, til Paris. Han ankommer den franske hovedstaden først to år senere, i 1837, etter å ha lagt 470 kilometer bak seg til fots.

Koffertmaker Louis Vuitton i 1892. FOTO: Louis Vuitton/NTB
Koffertmaker Louis Vuitton i 1892. FOTO: Louis Vuitton/NTB Vis mer

Slik oppstod den ikoniske logoen

Her får han en lærlingplass hos den kjente koffert­makeren Romain Maréchal og grunnlegger sitt eget ­maison i 1854 på 4 Rue Neuve-des-Capucines nær Paris’ Place Vendôme, som allerede huser noen av verdens aller største motehus. Vuitton pleier et nært vennskap med den velrenommerte couturieren Charles Frederick Worth, selve grunnleggeren av parisisk haute couture. Med en fot innenfor blir han siden utnevnt til koffertmaker og pakker for keiserinne Eugénie, kona til ­Napoléon Bonaparte.

Med sosieteten i Paris i ryggen blir Louis Vuitton et navn på alles lepper, og etter hvert den aller mest ettertraktede koffertmakeren i lysenes by. Den industrielle ­revolusjonen er et faktum, og som den visjonæren han er, revolusjonerer Vuitton kofferten ved å lage den i et ­lettere materiale og flate slik at de kan stables i høyden. Men lerretet som brukes til å lage koffertene, blir allerede da kopiert i stor stil, og er derfor i konstant forandring. Blant hans største oppfinnelser er et vanntett koffertlerret og senere en udirkbar lås som selv ikke utbryterkongen Harry Houdini skal ha greid å dirke opp.

Veskemodellen Petite Malle er tydelig inspirert av kofferten. FOTO: Louis Vuitton/NTB
Veskemodellen Petite Malle er tydelig inspirert av kofferten. FOTO: Louis Vuitton/NTB Vis mer

I 1888 kommer Damier-lerretet, som ­bruker Vuitton-navnet i signaturen for aller første gang. Det er forløperen til det mønster­monogrammet vi kjenner i dag. Da Louis Vuitton dør i 1892, 70 år gammel, tar sønnen Georges over roret. Fire år senere ­bestemmer han seg for å mikse farens initialer med firpass og firebladede blomster, og skaper dermed det ikoniske logomønsteret.

Georges blir etterfulgt av sin eldste sønn Gaston i 1936, som igjen blir etterfulgt av sin svigersønn Henry Racamier i 1970. I 1987 danner Louis Vuitton sammen med de ledende produsentene av champagne og ­konjakk, Moet et Chandon og Hennessy, ­luksusgruppen LVMH. Det beskrives som en av de viktigste hendelsene i selskapets ­historie.

Louis Vuitton er i dag et fullskala motehus, men arven etter grunnleggeren bærer de med seg. FOTO: Louis Vuitton/NTB
Louis Vuitton er i dag et fullskala motehus, men arven etter grunnleggeren bærer de med seg. FOTO: Louis Vuitton/NTB Vis mer

Verdsatt til svimlende 42,2 milliarder dollar

Utover på 1990-tallet får det franske luksus­motehuset for alvor fotfeste i mote­verdenen, og med ansettelsen av Marc Jacobs som merkets første kreative leder kommer også deres første kleslinje og senere også det som skal bli en hel rekke designersamarbeid. I 2013 takker Marc Jacobs for seg, og Nicolas Ghesquière tar over sjefsstolen. Han får etter hvert selskap av Virgil Abloh, som med sin bakgrunn fra gatemote starter et nytt kapitel for det franske luksusmotehuset.

I dag er Louis Vuitton et av verdens mest verdifulle luksusmerker, verdsatt til svimlende 42,2 milliarder dollar. Det er mye penger for en ung fransk gutt med lua i hånda. En eventyrer, entreprenør, designer og innovatør som selv 200 år etter sin død fortsetter å sette preg på et av verdens aller fremste motehus.

Det er Nicolas Ghesquière som nå sitter i sjefsstolen. Her fra vårvisningen for 2022. FOTO: Louis Vuitton/NTB
Det er Nicolas Ghesquière som nå sitter i sjefsstolen. Her fra vårvisningen for 2022. FOTO: Louis Vuitton/NTB Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer