Louis Vuitton:

200 år med Louis Vuitton

14 år gamle Louis la i vei til Paris – til fots. I dag er koffertmakerens navn en av verdens mest kjente merkevarer, verdsatt til svimlende 42,2 milliarder dollar.

Louis Vuitton revolusjonerte bagasjen med kofferter med flate lokk, slik at de kunne stables. FOTO: Louis Vuitton/NTB
Louis Vuitton revolusjonerte bagasjen med kofferter med flate lokk, slik at de kunne stables. FOTO: Louis Vuitton/NTB Vis mer
Publisert

Bak et av verdens største og mektigste luksus­motehus står franskmannen Louis Vuitton. I år ville han ha fylt 200 år, noe som på behørig vis markeres slik bare franskmenn vet hvordan.

Det er fortsatt uklart om det er tilfeldig­heter eller skjebnen som fører den unge Louis Vuitton, bare 14 år gammel, fra hjembyen Anchay, en liten ­alpelandsby øst i Frankrike, til Paris. Han ankommer den franske hovedstaden først to år senere, i 1837, etter å ha lagt 470 kilometer bak seg til fots.

Slik oppstod den ikoniske logoen

Her får han en lærlingplass hos den kjente koffert­makeren Romain Maréchal og grunnlegger sitt eget ­maison i 1854 på 4 Rue Neuve-des-Capucines nær Paris’ Place Vendôme, som allerede huser noen av verdens aller største motehus. Vuitton pleier et nært vennskap med den velrenommerte couturieren Charles Frederick Worth, selve grunnleggeren av parisisk haute couture. Med en fot innenfor blir han siden utnevnt til koffertmaker og pakker for keiserinne Eugénie, kona til ­Napoléon Bonaparte.

Med sosieteten i Paris i ryggen blir Louis Vuitton et navn på alles lepper, og etter hvert den aller mest ettertraktede koffertmakeren i lysenes by. Den industrielle ­revolusjonen er et faktum, og som den visjonæren han er, revolusjonerer Vuitton kofferten ved å lage den i et ­lettere materiale og flate slik at de kan stables i høyden. Men lerretet som brukes til å lage koffertene, blir allerede da kopiert i stor stil, og er derfor i konstant forandring. Blant hans største oppfinnelser er et vanntett koffertlerret og senere en udirkbar lås som selv ikke utbryterkongen Harry Houdini skal ha greid å dirke opp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer