Balsam:

3 geniale ting du kan bruke balsam til

Nei, balsamen løser ikke bare floker i håret.

BALSAM: Balsam kan faktisk fikse flere ting i huset. FOTO: NTB scanpix
BALSAM: Balsam kan faktisk fikse flere ting i huset. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

På badehylla di står nok en flaske hårbalsam, kanskje har du en ubrukt i skapet også. Men visste du at balsam kan være et godt middel til å fikse ting helt andre steder enn på badet?

Først: Frisør Amalie Kvamme i Bergen forklarer hva som egentlig gjør at balsamen mykgjør og løser floker i håret.

– Når man vasker håret med sjampo sammen med vann, åpnes skjellagene i hårstråene for at de skal kunne rengjøres. Etterpå trenger vi å lukke skjellagene for at håret ikke skal bli slitt. Da må vi avslutte vasken med balsam. Det skal altså først og fremst forhindre at håret blir skadet. Balsam lukker skjellagene, håret vil bli mer beskyttet og fargen vil bevares, sier hun.

Men balsamen kan altså brukes til mer enn som så, skal vi tro utallige gjør-det-selv-triks vi har funnet. Vi har plukket ut og testet tre av dem.

LES OGSÅ: Har du tørr og irritert hodebunn?

Rengjør rustfritt stål

Rustfritt stål på kjøkkenet er lekkert, men kan være noe herk å holde blankt og flekkfritt, særlig på kjøleskap, søppelbøtter og dørhåndtak. Men her kan balsam fikse biffen.

Prøv dette: Vask den rustfrie overflaten med en klut fuktet med litt vann og oppvaskmiddel på. Ta en ny klut som du smører godt inn med en god dæsj balsam. Poler overflaten med balsamkluten i sirkelbevegelser. Fukt den andre kluten med vann igjen og tørk over en siste gang. Til slutt tørker du hele overflaten med en tørr klut. Nå skal overflaten være helt flekkfri. Endelig!

Nytt liv til matte grønnplanter

De flotte grønne plantene du kjøpte i vår har dessverre samlet støv og ser litt livløse og avdanka ut. Noen gir dem en dusj på badet for å gi dem en makeover, men det er en del styr.

Dette kan du gjøre: Skvis en dråpe balsam på en klut og tørk forsiktig over bladene på planten. Nå vil bladene skinne på ny.

Knirkende dører

Når dører begynner å knirke, vekker vi hele huset eller i hvert fall sidemannen i sengen når vi må en tur opp i løpet av natten. Kjempeirriterende! Vi lover oss selv å huske å smøre olje på dørhengslene når dagen kommer. Det blir det lett mye søl av, og har vi egentlig smøreolje stående? Det vi garantert har i huset, er derimot hårbalsam, som gjør samme jobben billigere og enklere.

Slik gjør du: Du påfører helt enkelt en liten dæsj balsam på en klut og smører dørfestet godt. Nå skal døren være helt knirkefri.

LES OGSÅ: Du bruker vel ikke balsam her?

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke børste vått hår

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer