DIN PERSONLIGE PARFYME: Parfyme har alltid understreket en personlighet, men du kan også bruke duft til å skape den personen du ønsker å være.

 FOTO: NTB Scanpix
DIN PERSONLIGE PARFYME: Parfyme har alltid understreket en personlighet, men du kan også bruke duft til å skape den personen du ønsker å være. FOTO: NTB Scanpix
Parfyme:

3 parfymetrender du bør få med deg

De understreker personligheten din, men du kan også mikse duften din til slik du ønsker å være.

Parfymekunsten er i endring, både når det kommer til kreativitet og teknologi. Det eksperimenteres i fremstillingsmåter av nye og gamle ingredienser, og enkelte parfymehus er nærmest som mikrobryggerier å regne.

Teknologien gjør naturlige ingredienser enda mer holdbare, og med kreative parfymører fører det blant annet til at gamle parfymeoppskrifter blir til moderne klassikere.

Parfyme har alltid understreket en personlighet, men du kan også bruke duft til å skape den personen du ønsker å være.

LES OGSÅ: - Ikke kjøp parfyme basert på en papirprøve!

1. Gamle oppskrifter i ny drakt

Le Couvent des Minimes har bladd gjennom gamle oppskrifter fra 1600-tallet, Profvmvm Roma har en linje med futuristiske parfymer som skal gi deg dejà vu-opplevelser fra gamledager, mens Linda Piklington bak merket Ormonde Jayne har ristet opp i gamle assosiasjoner til klassiske duftnoter.

LES OGSÅ: Nå får du kjøpt nisjedufter på de klassiske parfymeriene. Men hva er det egentlig?

 Duften av 1000 års nordisk arv med kardemomme, tobakk, nellik, lær og brent akkord (kr 1250, Son Venïn, Post Hume). Foto: undefined Duften av 1000 års nordisk arv med kardemomme, tobakk, nellik, lær og brent akkord (kr 1250, Son Venïn, Post Hume). Foto: undefined Klassiske duftnoter som kardemomme, fioler og sandeltre som gir assosiasjoner til moderne fart og spenning (kr 2500, Note di Profvmvm, Lvci Dell´Est). Foto: undefined Klassiske duftnoter som kardemomme, fioler og sandeltre som gir assosiasjoner til moderne fart og spenning (kr 2500, Note di Profvmvm, Lvci Dell´Est). Foto: undefined Klassiske, varme duftnoter lageret som en VOSP conjac på brente trefat i seks uker (kr 875, Zarkoperfume, Buddha-Wood). Foto: undefined Klassiske, varme duftnoter lageret som en VOSP conjac på brente trefat i seks uker (kr 875, Zarkoperfume, Buddha-Wood). Foto: undefined Vakker roseduft laget av parfymør som ikke liker roser (kr 950, Le Couvent des Minimes, Aqua Paradis). Foto: undefined Vakker roseduft laget av parfymør som ikke liker roser (kr 950, Le Couvent des Minimes, Aqua Paradis). Foto: undefined En lett amber som går helt bort fra den klassiske duftillusjonen av en amber (kr 2400, Ormonde Jayne, Ambre Royale). Foto: undefined En lett amber som går helt bort fra den klassiske duftillusjonen av en amber (kr 2400, Ormonde Jayne, Ambre Royale). Foto: undefined

2. One note – perfekt til å blandes

Parfymene er bygget opp rundt en enkelt duftnote, og er enkelt bygget opp slik at du kan mikse uten å gjøre store feil. Skuespilleren Noomi Rapace har laget en duftserie på de syv duftfamiliene som hun selv bruker aktivt under filminnspillinger for å komme i rett stemning. Nå har også H&M kommet med sin egen serie.

LES OGSÅ: 7 parfymefeil du mest sannsynlig begår

 Lag på lag på lag, og musk et perfekt å starte med i bunn (kr 150, Solinotes, Musc). Foto: undefined Lag på lag på lag, og musk et perfekt å starte med i bunn (kr 150, Solinotes, Musc). Foto: undefined Tipset er å påføre duftene på ulike steder av kroppen. Hva med litt pære i nakken (kr 60, H&M, Pear) Foto: undefined Tipset er å påføre duftene på ulike steder av kroppen. Hva med litt pære i nakken (kr 60, H&M, Pear) Foto: undefined Kjøp stor i den du liker best, og et par små som du varierer duftbildet med (kr 570 for stor, kr 185 for små, N.C.P. Olfactives, 101 Clementine & Fiol). Foto: undefined Kjøp stor i den du liker best, og et par små som du varierer duftbildet med (kr 570 for stor, kr 185 for små, N.C.P. Olfactives, 101 Clementine & Fiol). Foto: undefined Kompleks duft! Tipset er å påføre ny duft morgen, midt på dagen og på kvelden, ikke rett oppå hverandre (kr 1530, Atelier Cologne, Cédrat Enivrant). Foto: undefined Kompleks duft! Tipset er å påføre ny duft morgen, midt på dagen og på kvelden, ikke rett oppå hverandre (kr 1530, Atelier Cologne, Cédrat Enivrant). Foto: undefined Med naturlige ingredienser som mikses lett med de andre duftene i serien (kr 200, Yves Rocher, Thé Vert). Foto: undefined Med naturlige ingredienser som mikses lett med de andre duftene i serien (kr 200, Yves Rocher, Thé Vert). Foto: undefined

3. Duften av hud – helt personlig

Disse parfymene er som din andre kroppsduft, og skal virkelig reflektere personligheten din, sinnsstemningen du er i eller hvordan huden dufter når du befinner deg et annet sted på kloden. Duftene består for det meste av naturlige råvarer som lever på huden din på en annen måte enn syntetiske. Blant annet pH-verdi, hormoner og hvor du befinner deg påvirker parfymer, og enda mer når konsentrasjonen av naturlige ingredienser er høy. Duftene har gjerne animalske og læraktige noter som etterligner duften av hud.

 Et hjerte av musk som i følge parfymøren er duften av Duften lover harmoni med musk, amber ekte amtyst som har beroligende egenskaper (kr 1200, Valeur Absolue, Harmonie). Foto: undefined Et hjerte av musk som i følge parfymøren er duften av Duften lover harmoni med musk, amber ekte amtyst som har beroligende egenskaper (kr 1200, Valeur Absolue, Harmonie). Foto: undefined Med sju forskjellige musk som etterligner duften av hud (kr 950, Parfumerie Générale, 4.1 – Le Musc & La Peau). Foto: undefined Med sju forskjellige musk som etterligner duften av hud (kr 950, Parfumerie Générale, 4.1 – Le Musc & La Peau). Foto: undefined Har blitt en klassiker! Inneholder kun et molekyl som reagerer med huden din (kr 1150, Escentric Molecules, Molecule 01). Foto: undefined Har blitt en klassiker! Inneholder kun et molekyl som reagerer med huden din (kr 1150, Escentric Molecules, Molecule 01). Foto: undefined Lærakkorder, musk og krydderoljer som hinter deg til den afrikanske savannen (kr 2500, Memo Paris, African Leather). Foto: undefined Lærakkorder, musk og krydderoljer som hinter deg til den afrikanske savannen (kr 2500, Memo Paris, African Leather). Foto: undefined Et hjerte av musk som i følge parfymøren er duften av hud (kr 1200, Diptyque, Fleur de Peau). Foto: undefined Et hjerte av musk som i følge parfymøren er duften av hud (kr 1200, Diptyque, Fleur de Peau). Foto: undefined

LES OGSÅ: Tipsene som guider deg til den rette parfymen!

Til forsiden