Fødsel

3 ting du bør ha i sykehusbagen

Kan gjøre at du føle deg hakket bedre etter fødselen.

SYKEHUSBAGEN: Det kan lønne seg å pakke i god tid, så er du sikker på at du ikke glemmer noe. Foto: Rafael Ben-Ari - Fotolia
SYKEHUSBAGEN: Det kan lønne seg å pakke i god tid, så er du sikker på at du ikke glemmer noe. Foto: Rafael Ben-Ari - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er lite som er glamorøst med en fødsel, og det er ikke nødvendigvis dette du vil betegne som tiden du følte deg på ditt vakreste. 

Fødselen handler selvsagt om helt andre – og mye større – ting enn å føle seg fin og flott, og det viktigste er naturligvis at både barn og mor tas godt vare på og kommer gjennom det hele på best mulig vis. 

For å gjøre opplevelsen mest mulig komfortabel, er det lurt å være forberedt. En av tingene du kan gjøre, er å pakke sykehusbagen i god tid. Det anbefales at du pakker cirka tre uker før termin, siden de fleste babyer fødes i perioden mellom de to ukene før og de to ukene etter termin.  

LES OGSÅ: – De burde skamme seg

Lov å tenke litt på seg selv

Selv om det første møtet med det nye familiemedlemmet vil overskygge det meste annet med god margin, er det det ikke til å komme fra at man gjerne vil føle seg best mulig.

For en del av oss betyr det også at vi vil se best mulig ut. 

Det betyr ikke at du bør regne med å kunne bruke en time eller to på å sminke deg, fikse håret og prøve utallige antrekk. Du trenger ikke å sikte etter Kate Middleton-looken, heller. 

Noen små triks kan likevel gjøre at du føler deg litt mer som ditt vanlige selv enn som en versjon av deg selv som har vært pressa gjennom ei klesrulle, som en venninne beskrev etter fødsel-looken for en tid tilbake. 

LES OGSÅ: Dette er magen alle snakker om

PAKK I GOD TID: Det anbefales at du pakker sykehusbagen din omtrent tre uker før termindatoen. Da har du som regel god tid til å sørge for at det viktigste er med. Foto: Przemek Klos - Fotolia
PAKK I GOD TID: Det anbefales at du pakker sykehusbagen din omtrent tre uker før termindatoen. Da har du som regel god tid til å sørge for at det viktigste er med. Foto: Przemek Klos - Fotolia Vis mer

Tre ting du kan pakke

For å føle deg best mulig, kan det være verdt å pakke med seg disse småtingene i sykehusbagen. 

Litt sminke: Det skal ikke så mye til før man føler seg bitte litt vakrere. Når man har fått lite søvn og vært gjennom mange timer med hardt, fysisk arbeid, kan man jo se litt sliten ut. Noe annet ville vært rart, egentlig. Da kan bitte litt concealer, et strøk maskara og kanskje litt rouge gjøre underverker for både utseende og selvfølelsen. 

Friske farger: Velg klær med litt friske farger du vet du kler godt og føler deg bra i. Mange går for helsvart, men en flott farge kan gjøre mye for både utseendet og humøret, så hvorfor ikke velge en eplegrønn eller lilla topp, hvis det er det du føler deg best i?

Hårføner: I tillegg til at du kan bruke den til å tørke og style håret, kan hårføneren faktisk ha en annen bruk også. Det kan være ekstremt sårt og vondt å tørke seg i underlivet, særlig om man har revnet eller blitt klippt og har fått noen sting. Noen tar med seg eget ekstra mykt dopapir til toalettbesøkene, men også håndklærne kan være litt stive og vonde. Prøv å tørke det såre og sarte underlivet med en hårføner hvis det er for vondt å gni med håndkle. 

LES OGSÅ: Slik tryller du med concealer

PAKK LETT: Det er mye som skal huskes på, men heldigvis er det sjelden noen krise om du har glemt noe så lenge du husker helsepapirene dine. Prøv å ikke pakke for mye, men velg ut de tingene som er viktigst for akkurat deg. Foto: Przemek Klos - Fotolia
PAKK LETT: Det er mye som skal huskes på, men heldigvis er det sjelden noen krise om du har glemt noe så lenge du husker helsepapirene dine. Prøv å ikke pakke for mye, men velg ut de tingene som er viktigst for akkurat deg. Foto: Przemek Klos - Fotolia Vis mer

Dette bør du huske på

Noen ting er viktigere enn andre, men mange av oss pakker nok altfor mye. Velg ut de tingene som er viktigst for deg, men sørg for all del for å få med deg de tre første punktene på denne lista. 

 • Helsekort for gravide
 • Blodtypepapirer
 • Bilsete: det nye familiemedlemmet må jo komme seg trygt hjem. Sørg for at du har installert dette riktig i bilen eller har lært deg å gjøre det på forhånd dersom du tar taxi hjem fra fødestua.
 • Innesko/tøfler: du bør aldri gå barbeint på sykehuset.
 • Mobil og lader: batteriet går overraskende fort tomt når den store nyheten skal dokumenteres og deles i dagene etter fødselen – og hvis du bruker den i den for noen lange innledningsfasen av fødselen også.
 • Kamera: sørg for at batteriene er ladet og at minnekortet har plass eller ta med både lader og ekstra minnekort.
 • Store, behagelige bomullstruser: de skal holde på store bleier og bind de første dagene, så sørg for at de er store nok til dette.
 • Amme-bh-er eller ammetopper: husk at puppene blir veldig store de første dagene etter fødselen, og du kan også bli veldig øm og sår, så bh-ene bør være så myke som mulige. Det kan være vanskelig å vite hvilken størrelse du trenger, så unngå å investere i mange amme-bh-er før det har gått en ukes tid og størrelsen har fått justert seg.
 • Ammeinnlegg: det er ikke sikkert melka kommer før du har dratt hjem fra sykehuset, men du kan fortsatt lekke, så ta gjerne med noen ammeinnlegg – enten engangsinnlegg eller ullinnlegg.
 • Morgenkåpe: enkelt å slenge på seg både under fødselen og etter.
 • Klær til deg selv: tenk komfort – de fleste av oss har fortsatt god, stor mage etter en fødsel, så ikke regn med at klærne du brukte før du ble gravid passer igjen. Husk at det er fort gjort å blø gjennom bind og truse, og da er det kjekt med et ekstra skift. Velg romslige klær som ikke strammer, og gå gjerne for mørke farger på underdelen siden du fort kan blø litt gjennom klærne.
 • Klær til babyen: de fleste sykehus har både tepper og bodyer til babyen under sykehusoppholdet, men de er gjerne veldig slitt. Ta uansett med noe barnet kan komme hjem i. På sykehuset anbefaler de ull uansett årstid – tynn ull til sommeren og tykkere ull om vinteren. Det viktigste er bodyer, strømpebukser, pysjamas, lue og sokker. Votter eller et ekstra par sokker du tar på hendene til babyen for å forhindre at han/hun klorer seg selv i ansiktet kan også være lurt.
 • Teppe til babyen: du får låne teppe på sykehuset mens du er der, men de kan være litt stive, så ta gjerne med et eget helseteppe eller lignende. Ha også med et teppe til ha over babyen på vei hjem fra sykehuset. 
 • Mat/snacks/drikke: fødsler tar tid og både du og partner trenger påfyll av energi underveis. Velg ting du vet du liker å spise og drikke og som gir deg energi. Mange anbefaler sjokolade, men husk at det også er veldig vanlig å bli kvalm av denslags under selv fødselen, så ha gjerne noen andre alternativer også. Du orker neppe et tungt, stort måltid, så velg ting som er enkle å spise og gir rask energi – energibarer, nøtter, yoghurt, frukt og denslags funker bra. Saft eller sportsdrikke kan være fint å ha med.
 • Toalettsaker: på sykehuset anbefaler de å styre unna alt som er veldig parfymert, da babyen skal lære seg å kjenne din lukt. Du skal også unngå såpe både på brystknoppene og i underlivet etter fødselen, men ellers tar du med det du vanligvis trenger: sjampo, balsam, såpe, hudkrem, tannbørste, tannkrem, deodorant, ansiktsrens, hudkrem osv.
 • Leppepomade: sykehusluft kan være tørr, og i tillegg kommer du til å puste mye under fødselen, noe som gjør at leppene blir veldig tørre.
 • Brystvortekrem, for eksempel lanolin: brystvortene kan bli ekstremt såre i den første perioden, men en god brystvortekrem eller -salve kan lindre litt og hjelpe dem å hele litt raskere.
 • Hårstrikker/hårspenner/hårbånd: du blir gjerne veldig varm under fødselen, og det skal pustes og beveges mye, så det kan være godt å få vekk håret underveis.
 • Penger: ha noen kontanter til automater som ikke tar kort dersom du eller partneren din skulle ønske å kjøpe noe å spise eller drikke.
 • Musikk/underholding: en del liker å ha beroligende musikk under fødselen, mens andre foretrekker noe med et mer motiverende tempo/trøkk. Det kan også være kjekt å ha med et nettbrett eller noe for å få tiden til å gå i den første fasen når det er mye venting.
 • Nattbind med vinger: du får både større bleier og bind på sykehuset, men om du har preferanser selv, kan det være greit å ha med noen av dem du liker best. Noen anbefaler også voksenbleier, og om du blør mye, kan du faktisk bruke voksenbleiene som truse og putte et bind inni dem igjen. Nevnte vi at fødsler ikke er glamorøse?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer