Ullundertøy

3 ting du må vite om ullundertøyet ditt

Vet du egentlig hvor lenge du kan gå med det før det bør vaskes?

ULL: Vi har samlet sammen 3 ting du må vite om ulltøyet ditt.  Foto: Scanpix
ULL: Vi har samlet sammen 3 ting du må vite om ulltøyet ditt. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Sola skinner kanskje på himmelen, men det er ikke kjempevarmt ute helt ennå. Det er nok mange som har planer om å tilbringe noen av disse solfylte dagene med å gå en deilig tur eller sitte i solveggen og nyte.

Da kan det være godt å ha på seg ulltøy! Og når det kommer til ulltøy, så vet du nok at dette skal behandles på en litt annen måte enn annet tøy. For eksempel når det kommer til vask! Derfor har vi samlet sammen tre ting du må vite når det kommer til ulltøy:

1. Slik bør du vaske det

Selv om man som oftest bør følge vaskeanvisningen på lappen på plagget du skal vaske, er det ikke nødvendigvis slik at det gjelder for alle ullplaggene. Hvis det står «håndvask» på vaskeanvisningen til et ullplagg, går det fint å vaske det på maskin med ullprogram. Noen ullplagg kan du også slenge i tørketrommelen.

- Ull- og håndvaskprogrammene på dagens maskiner er like skånsomme, om ikke mer skånsomme, som å håndvaske selv. I slike programmer får plaggene perfekt temperatur, vogging og sentrifugering. Det er det ikke alltid like lett å få til for hånd, har Skaar tidligere uttalt til KK.no.

Flekk på ullplagget? Da kan du forbehandle flekken ved å helle på litt Milo og la det virke i cirka 30 min før vask, tipser Skaar.

Når du håndvasker er det ikke alltid like lett å få ut alt vannet av plagget. Men du har kanskje opplevd at det er lav sentrifugering på ullvask i maskin? Det har sin naturlige forklaring, ifølge en tidligere uttalelse av tekstilekspert Ingun Grimstad Klepp, forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

- Årsaken til at maskinene ikke har høyere omdreiningshastighet, er at produsentene ikke er spesielt opptatt av vask av ull. Det er jo ikke i så mange land dette er så viktig, som her hos oss. Men uansett om du sentrifugerer på en lavere hastighet, så vil svært mye av vannet gå ut og tørking blir ikke noe problem.

LES OGSÅ: 5 bh-tips du må ta med deg inn i prøverommet

2. Ikke vask ulltrøya etter hvert bruk

En av ulempene med ull er nemlig at det trekker til seg fukt, og hvis du svetter veldig mye - som under intens fysisk aktivitet, kan det fort føles tungt og vått, og bidra til at du blir kald. Superundertøy - som ofte er laget av polyester og polypropylen, klarer å transportere større mengder svette raskere bort fra huden, noe som gjør at du holder deg tørr selv ved høyt aktivitetsnivå.

Skal du ut og trene hardt over en kortere tidsperiode, er altså superundertøy best på denne tiden av året. Skal du ut og bevege deg i lavt til middels aktivitetsnivå, er ull klart best.

Én av fordelene med ullunderøy, er at det ikke behøver å vaskes så ofte som mange av oss tror. Sportstøyprodusent Helly Hansen har laget en egen «miniguide» til super/ullundertøybruk og vask. Og ifølge Kristoffer Ulriksen, som er kategorisjef og en av dem som har vært med på å utvikle heftet, trenger du faktisk ikke vaske ullundertøyet ditt mer enn etter hvert tredje, eller fjerde bruk.

I stedet for å slenge ulltøyet i maskinen, kan du heller henge det opp til grundig lufting. Svettelukt setter seg nemlig ikke like godt i ull, og ved å unngå for mye vasking, bevarer også stoffet seg bedre.

LUFT, IKKE VASK: I stedet for å slenge ulltøyet i maskinen, kan du heller henge det opp til grundig lufting. Foto: NTB Scanpix
LUFT, IKKE VASK: I stedet for å slenge ulltøyet i maskinen, kan du heller henge det opp til grundig lufting. Foto: NTB Scanpix Vis mer

3. Ja, du kan ha ull i tørketrommelen

– Det er viktig at du ikke overdriver rengjøringen av ullklærne dine, har Ole Andreas Devold, teknisk sjef i Devold - produsent av sport og fritidsbekledning, tidligere fortalt KK.no.

Han sier at moderne ullplagg kan vaskes i maskinen på ullprogram opp til 40 grader celsius med såpe beregnet for ull. Og at du faktisk kan tørke klærne i trommelen!

– Hvis plagget er merket med «TEC» (total easy care) kan plagget også tørkes i trommelen, sier han.

HÅNDVASKET ULL: Dagens vaskemaskiner er så skånsomme, at de behandler ullplaggene dine mer varsom enn du gjør med håndvask. Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press
HÅNDVASKET ULL: Dagens vaskemaskiner er så skånsomme, at de behandler ullplaggene dine mer varsom enn du gjør med håndvask. Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer