Rense huden:

3 vanlige feil mange gjør når de renser huden

- Ofte er det ikke kremene som gjør at du ikke oppnår ønsket resultat, sier eksperten.

RENSE HUDEN: Ifølge eksperten er det et par ting vi gjør feil ... Foto: Scanpix
RENSE HUDEN: Ifølge eksperten er det et par ting vi gjør feil ... Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

I en bitter stund kan man jo lure på hvor mange timer man til sammen har brukt på å rense ansiktet. Det føles derfor så ufortjent når urenheter og tørrhet dukker opp gang på gang. Men, ifølge ekspertene finnes det faktiske en rekke fallgroper for utførelse. Vi har derfor spurt dem om hvor de fleste av oss trår feil.

- Ofte er det ikke produktene som er feil, men hvordan en renser huden, sier Anne Berit Eide, hudterapeut og eier av Oslo Hudpleieklinikk.

Men hvordan vet man egentlig om man gjør feil? Ifølge Eide kan du blant annet sjekke følgende symptomer: irritasjon, tørrhet, og ikke minst; at du føler deg stram i maska. Hun mener for øvrig at det er tre vanlige feil som ofte står mellom oss og den plettfrie huden:

EKSPERTEN: Anne Berit Eide, hudterapeut og eier av Oslo Hudpleieklinikk. Foto: privat
EKSPERTEN: Anne Berit Eide, hudterapeut og eier av Oslo Hudpleieklinikk. Foto: privat Vis mer

1: Vi renser ansiktet med vann

Eide forklarer at huden er et utskillingsorgan, hvor utskillingsproduktet, eller talgen, ofte legger seg som en hinne utenpå huden. For å unngå å stoppe opp porene, må dette vekk. Her er vi ikke alltid så gode.

- Den største tabben ligger faktisk i at mange kun vasker seg med vann. Dette vil ikke løse opp hinnen, sier Eide.

For det har seg jo engang slik at likt løser likt. Med andre ord må man ha fett for å løse opp fett. Den fine fettbaserte sminken din og den digge fettrike fuktighetskremen vil derfor heller ikke la seg løse opp av vann. Disse vil i følge Eide tilslutte seg til hinnen og dermed også hindre de gode virkestoffene i å trekke inn.

LES OGSÅ: - Ansiktsoljer har flere positive effekter på huden

2: Vi bruker ansiktsrens som sminkefjerner

Ofte er vi ganske så fornøyde med å i det hele tatt for renset ansiktet. At vi velger å vaske bort sminken med ansiktsrensen, dveler vi derfor ikke over. Vel, ifølge Eide burde vi det. Hun mener rens før selve ansiktsrensen eller en sminkefjerner, er et must før man renser huden.

- Fordi mye sminke er fettbasert, er det viktig å bruk en sminkefjerner og ikke minst velge en oljebasert versjon, sier hun.

Når det kommer til valg av rens har hun følgende anbefaling: Har du fet hud gå for en gel, har du tørr hud, velg et krembasert produkt. Dessuten mener hudterapeuten at morgen-rensen er spesielt viktig:

- Om natten skiller huden ut avfallsstoffer sammen med talg, så vær nøye med å rense da.

LES OGSÅ: Ikke glem å rense ansiktet før du legger deg

DEN FØRSTE TABBEN: Å rense ansiktet med vann. Foto: Scanpix
DEN FØRSTE TABBEN: Å rense ansiktet med vann. Foto: Scanpix Vis mer

3: Vi velger for sterke produkter

Siste bommert er oss heller ikke fremmed. I en travel hverdag ønsker man seg mest mulig effektive produkter, og det er lett å bli litt vel ivrig på virkestoffene. Men, ifølge Eide er ikke alltid de sterke stoffene de mest effektive. Hennes tips er å bytte til en mildere rens da en for sterk variant( i tillegg til de nevnte symptomene) har en kjedelig ulempe:

- Man risikerer at huden kompensere ved å produsere ekstra talg, sier hun.

LES OGSÅ: Sliter du med glinsende hud i ansiktet?

Renserutinen for deg som sliter med akne

Men hva hvis man har skikkelig akne, hvordan skal man rense huden sin da? Kosmetisk dermatologisk sykepleier ved Aleris i Kristiansand, Birgitte Sandvik, forklarer at mye handler om å angripe problemet ved roten. Mange sliter nemlig med akne fordi de har økt talgproduksjon. Talgen kan stoppe porene og det ender fort opp med bakterier, betennelse og tilslutt akne.

- For å bekjempe denne utviklingen må man redusere talgnivået, sier hun.

Sykepleieren forklarer at produkter som inneholder salisylsyre kan hjelpe mot nettopp dette. Virkestoffet er nemlig ekspert på å bryte ned talg og holde porene rene. Dessuten anbefaler hun å inkludere rengjøring, eksfoliering og «av-fetting» i en daglig renserutine. Er du blant de som ønsker å forebygge akne anbefaler hun derfor følgende rense-plan.

1) Rens huden morgen og kveld med en rensekrem for fet hud.
2) Skrubb huden annenhver dag for å mekanisk fjerne døde hudceller.
3) Bruk salisylsyrepads (2%) morgen og kveld.

Men hva om du allerede har utviklet akne? Burde man gjøre det samme da? Sykepleierens anbefaling er å oppsøke hudlege eller en kosmetologisk sykepleier. Hun kan også fortelle at blant annet A-vitamin, glycolsyre og benzylperoxid i et medisinsk hudprogram er det som gjelder for deg da.

De verste feilene man kan gjøre om man har akne

Har man et skikkelig utbrudd er det fristende å rense ved hver klokketime, men er dette egentlig noe vits? Ifølge sykepleieren kan du holde deg til å rense morgen og kveld.

- Huden jobber langsomt, og resultatene kommer først etter cirka én til to hudsykluser, sier hun.

- Hva er den største feilen man kan begå dersom man har en aldri så liten akne-krise?

- Unngå fete kremer. Dette gjelder også om huden kjennes tørr ut på overflaten. Fokuser heller på mekanisk og kjemisk eksfoliering, råder hun.

Men hvor mye av urenheten kan man egentlig få vekk? Ifølge sykepleieren er det håp. Hun mener man kan redusere akne til et minimum dersom man er flink med rensen.

- Min erfaring er at 9 av 10 slipper medikamentell behandling i tablettform dersom man følger instrukser, og i tillegg er nøye med rutinene som er satt opp av behandler, sier hun.

LES OGSÅ: Riktig fuktighet for huden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer