Hårtap:

4 uvaner i dusjen som kan gi hårtap

- Kan føre til dårligere hårkvalitet og tap av hår, sier hudlegen.

MISTER HÅR: - Hvis du følger disse rådene vil du oppleve mindre slitasje og floker som kan føre til håravfall, sier eksperten til KK. Foto: NTB.
MISTER HÅR: - Hvis du følger disse rådene vil du oppleve mindre slitasje og floker som kan føre til håravfall, sier eksperten til KK. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Du tenker sannsynligvis ikke over det i hverdagen, og de fleste av oss vasker, tørker og styler håret nærmest på autopilot. Men visste du at du kan miste mer enn 100 hårstrå daglig på grunn av rutinene du har i dusjen og på badet?

Alt fra sjampobruk, temperatur på vannet og etterbehandlingen kan føre til hårtap og tynnere hår.

Kanskje du merker at det er mer hår enn vanlig på hårbørsten, eller du merker at hestehalen gradvis blir tynnere?

Hormoner, stress, alder og medisinbruk kan bidra til hårtap, men mye kan du også påvirke selv.

Hvis du plages av mye håravfall er det greit å vite at du sannsynligvis kan forhindre problemet med noen små justeringer i de daglige vanene dine.

Så hvilke vaner kan føre til hårtap, og hvordan kan du forhindre at håret blir tynnere?

HÅRTAP: Visste du at du kan miste mer enn 100 hårstrå daglig på grunn av rutinene du har i dusjen og på badet? Foto: NTB.
HÅRTAP: Visste du at du kan miste mer enn 100 hårstrå daglig på grunn av rutinene du har i dusjen og på badet? Foto: NTB. Vis mer

- Kan føre til at du mister håret

- De vanene som kan føre til dårligere hårkvalitet og tap av hår, er å vaske håret for ofte samt å bruke for varmt vann. Videre bør du ikke bruke altfor sterke sjampoer som tørker ut hodebunnen. Tørr hodebunn og flassing fører jo ofte til at du kan miste håret.

Det sier Caroline Strandhagen, som er hudlege ved Hudklinikken, til KK.

Stylingprodukter som ligger som et lag på hodebunnen kan også irritere og gi økt håravfall.

- Jeg tenker også at å føne håret med for høy varme inntil hodebunnen ikke er bra for hårveksten, sier Strandhagen.

Hvis du har et sunt kosthold, prøver å begrense hårvasken til to ganger i uken i lunkent vann og bruker en fuktighetsgivende sjampo, så er mye gjort.

HÅRTAP ER VANLIG: Kanskje du merker at det er mer hår enn vanlig på hårbørsten, eller du merker at hestehalen gradvis blir tynnere? Foto: NTB.
HÅRTAP ER VANLIG: Kanskje du merker at det er mer hår enn vanlig på hårbørsten, eller du merker at hestehalen gradvis blir tynnere? Foto: NTB. Vis mer

4 dusjvaner du bør unngå

Ifølge huffpost.com kan disse vanlige vanene føre til hårtap:

1. Varmt vann

Varmt vann kan både skade hodebunnen og føre til uønsket hårtap. Du trenger ikke bruke iskaldt vann, men unngå den varmeste temperaturen.

2. Du bruker sjampo for ofte

Sjampo består av ulike tilsetningsstoffer som renser hodebunnen og håret, men det kan også skade hårsekkene om det brukes for ofte.

3. Du bruker sjampo på hårtuppene

Både overbruk og feil bruk av sjampo kan føre til slitt hår som lettere brekker. Eksperter anbefaler å bare bruke sjampo i hodebunnen. Bruk altså sjampo i hodebunnen og balsam i endene for et best mulig resultat.

4. Bruker et tungt bomullshåndkle

De fleste av oss tørker håret med et bomullshåndkle, og gnir hårene sammen for å fjerne fuktigheten. Dette kan imidlertid skade håret fordi det er sårbart når det er vått. Eksperter anbefaler heller å bruke et mikrofiberhåndkle eller lufttørke håret.

UNNGÅ BOMULLSHÅNDKLE: De fleste av oss tørker håret med et bomullshåndkle, og gnir hårene sammen for å fjerne fuktigheten. Dette kan imidlertid skade håret fordi det er sårbart når det er vått. Foto: NTB.
UNNGÅ BOMULLSHÅNDKLE: De fleste av oss tørker håret med et bomullshåndkle, og gnir hårene sammen for å fjerne fuktigheten. Dette kan imidlertid skade håret fordi det er sårbart når det er vått. Foto: NTB. Vis mer

Avslutt dusjen med kaldt vann

- Mange liker å dusje med veldig varmt vann, og det kan føre til tørr og sensitiv hodebunn. Det kan også påvirke kvaliteten på hårveksten når hodebunnen ikke har det bra. Jeg anbefaler normalt varmt vann, og avslutt gjerne hårvasken med kaldt vann for å øke blodsirkulasjonen og lukke porene.

Det sier Malene Stølen, som er gründer og eier av Meraki Studio og Nordic Room, og som tidligere har blitt norgesmester i frisørfaget, til KK.

Det er også lurt å gre håret før du vasker det for å fjerne floker. Da er det lettere å fordele sjampo, balsam og hårkur.

Du bør unngå å greie håret når det er vått, fordi det da er mer utsatt for skade og lettere vil bli slitt og brekke.

Vær forsiktig med håret i dusjen

- Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i at håret rundt hårfestet aldri blir langt. De små hårene rundt hårfestet blir ofte mest utsatt når du bøyer deg bakover og vasker håret, når du grer håret bakover eller bruker hårstrikk, sier Stølen.

Unngå også brå bevegelser når du tar sjampo i håret. Mange masserer sjampoen veldig hardt med fingrene, noe som kan slite mye på hårstråene.

- Du trenger kun å vaske håret mot hodebunnen. Selv om håret er langt så trenger du ikke å vaske lengdene med sjampo. Mange gnisser hendene sammen og skrubber håret i lengdene. Dette vil gjøre at håret blir mer slitt og skadet, og du kan oppleve at håret blir statisk, sier hun.

SMÅ GREP KAN HJELPE: Hvis du har et sunt kosthold, prøver å begrense hårvasken til to ganger i uken i lunkent vann og bruker en fuktighetsgivende sjampo, så er mye gjort. Foto: NTB.
SMÅ GREP KAN HJELPE: Hvis du har et sunt kosthold, prøver å begrense hårvasken til to ganger i uken i lunkent vann og bruker en fuktighetsgivende sjampo, så er mye gjort. Foto: NTB. Vis mer

Dette bør du gjøre etter vask

- Det er viktig å tørke håret skånsomt med et godt håndkle. Mange bruker samme håndkle på håret som på resten av kroppen, men det kan være lurt å skille hår og kropp, råder Stølen.

Siden håret er meget sårbart når det er vått, vil det beste være å bruke mikrofiberhåndkle. Mikrofiberet er skånsomt mot skjellaget og trekker ut vannet mer skånsomt enn et bomullshåndkle. Du bør kun trykke og klemme håndkleet forsiktig rundt hodet og lengdene på håret.

- Hvis du følger disse rådene vil du oppleve mindre slitasje og floker som kan føre til håravfall, sier hun.

Det er også lurt å bruke leave-in produkter som er egnet for din hårtype, for å beskytte håret mot for eksempel hårføner, sol, kulde, klær eller møbler.

- Når du børster håret er det viktig å alltid starte ved tuppene og jobbe seg opp. Ikke start med børsten på toppen av hodet og dra ned. Det er også stor forskjell på kvaliteten på hårbørster, så spør en frisør om hvilken børste som er best egnet for ditt hår, råder hun.

Kan være tegn på sykdom

Mange opplever kortvarig økt hårtap etter en stressende periode eller akutt sykdom.

- Dette går i de fleste tilfeller over etter 3-4 måneder, forsikrer Strandhagen.

Ved hodebunnsykdommer eller andre symptomer på sykdommer som kan gi hårtap, er det lurt å oppsøke lege for råd og undersøkelse.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer