å Peele Huden

4 vanlige peelingtabber

Eksfolierer du huden? Dette bør du vite.

<strong>PEELING:</strong> Det finnes andre typer peeling enn de med grove korn. Har du sart, sensitiv hud, bør du velge en mildere peelingtype Foto: pressmaster - Fotolia
PEELING: Det finnes andre typer peeling enn de med grove korn. Har du sart, sensitiv hud, bør du velge en mildere peelingtype Foto: pressmaster - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Eksfoliering er ikke hva det en gang var, og det er en jungel av produkter og råd å forholde seg til der ute. Ikke rart det kan bli forvirrende. Heldigvis er det ikke fullt så komplisert som det kan virke. 

Likevel gjør vi feil, og noen av dem er mer vanlige enn andre. I denne saken tar vi for oss fire av de vanligste eksfolieringsfeilene. Begår du noen av disse?

LES OGSÅ: Sliter du med pigmentflekker? Da bør du gjøre dette!

1. Du eksfolierer for mye 

At du eksfolierer for mye kan bety flere ting, men enten du gjør det for hyppig, for hardt eller med et altfor kraftig produkt, kan det skade huden din. 

Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor, har tidligere understreket at det er ekstra viktig å bruke en skånsom, men effektiv peeling når du har pigmentflekker. 

– Bruker du skarpe peeling-korn vil du kunne ende opp med små infeksjoner og inflammasjon som gjør pigmenteringen mer ujevn. 

<strong>PIGMENTFLEKKER:</strong> Sliter du med pigmentflekker eller ujevn hud, er eksfolieringen ekstra viktig.  Foto: phasinphoto - Fotolia
PIGMENTFLEKKER: Sliter du med pigmentflekker eller ujevn hud, er eksfolieringen ekstra viktig. Foto: phasinphoto - Fotolia Vis mer

Og det er ikke bare du som sliter med ujevn pigmentering av huden som bør unngå å eksfoliere huden for ofte, for hardt eller med for sterke produkter. Gjør du dette, kan det nemlig føre til sårhet, kviseutbrudd, ekstra tørr hud og til og med for tidlig aldring av huden.

– For alle som har en frisk og sunn hud, uten nedsatt hudbarriere eller tynn, skadet hud anbefales peelinger én til to ganger i uken, har Therese Mikalsen, faglig leder og hudterapeut i Cosmenor, tidligere fortalt KK.no. 

Hun anbefaler at du bruker en mildere peeling litt oftere, ikke går for en grov peeling i ny og ne.

– En for grov peeling som kan skrape hudoverflaten, sier hun.

Johansen sier også at mange av oss trenger hyppigere eksfoliering om sommeren enn om vinteren. For de fleste er én gang i uka nok om vinteren, mens du nok bør opp i to ganger i uka om sommeren. 

– Noen kan peele oftere, andre sjeldnere, alt ettersom hvordan huden responderer, sier hun.

– Generelt bør de med tynn og/eller tørr hud peele sjeldnere og med mildere peeling enn de med tykkere og/eller fetere hud.

LES OGSÅ: Ikke skrubb huden for ofte

<strong>EKSFOLIERING:</strong> Du bør eksfoliere huden én til to ganger i uka. Da får du en generelt bedre hudkvalitet, samt at produktene du bruker vil gi større effekt. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
EKSFOLIERING: Du bør eksfoliere huden én til to ganger i uka. Da får du en generelt bedre hudkvalitet, samt at produktene du bruker vil gi større effekt. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

2. Du skrubber ekstremt tørr hud eller eksem

Du kan ikke eksfoliere bort eksem. Du kan faktisk gjøre problemet verre ved å eksfoliere for hardt eller for mye. 

Har du en tynn, tørr eller sensitiv hud, bør du også være ekstra påpasselig med valget av peelingprodukt. 

– Som en regel anbefales milde peelinger med små korn eller enzympeelinger til denne hudtypen. Vi får fjernet de døde cellene uten å irritere eller tørke ut hudoverflaten, sier Mikalsen.

LES OGSÅ: Derfor bør du peele huden

3. Du dropper eksfolieringen

Å fjerne de døde hudcellene ved å peele huden jevnlig, har mange fordeler. Ikke bare får du en generelt bedre hudkvalitet av selve peelingen, men du sørger også for at produktene du påfører etterpå gjør mest mulig nytte for seg.

– Det er bortkastede penger å bruke eksklusive kremer og serumer dersom du ikke forbereder huden på å motta dem, med daglig rens og peeling i ny og ne, sier Mikalsen.

– Hvis du ikke peeler huden, vil påvirkning av sol og økt alder føre til opphopning av døde hudceller og dermed tykkere og grovere hornlag (overhud), sier Johansen.

Jevnlig peeling gjør at fuktighetsnivået øker og bindevevet i huden styrkes.

Dessuten stimuleres celledelingen i huden ved bruk av peelingprodukter. Dermed får du bort den døde huden og lar den nye, friske huden komme fram, sier Mikalsen.

LES OGSÅ: Trikset som bevarer brunfargen

<strong>STERKE SAKER:</strong> Fruktsyrer er ypperlige til peeling. De lavere konsentrasjonene kan du fint bruke hjemme, men etterhvert som styrken på produktene øker, må du til en profesjonell behandler for å få påført de mest dyptvirkende peelingene.  Foto: belahoche - Fotolia
STERKE SAKER: Fruktsyrer er ypperlige til peeling. De lavere konsentrasjonene kan du fint bruke hjemme, men etterhvert som styrken på produktene øker, må du til en profesjonell behandler for å få påført de mest dyptvirkende peelingene. Foto: belahoche - Fotolia Vis mer

4. Du velger feil produkttype

Det finnes i hovedsak tre typer peeling: mekanisk peeling, enzympeeling og kjemisk peeling. 

Den mekaniske peeling er nok den de fleste av oss kjenner best til, og det er altså denne som benytter seg av fysiske korn fra for eksempel nøtter, sukker, salt eller havre. 

Noen tåler ikke denne typen peelingen så godt.

– De med sensitiv hud kan reagerere på mekanisk peeling. De med akne kan også oppleve dette som irriterende, sier Johansen. 

Kjemisk peeling benytter seg ikke av korn, men av syrer. Noen av de mer vanlige er glykolsyre, melkesyre, salisylsyre og ulike fruktsyrer. De forskjellige syrene har ulike egenskaper, så her gjelder det å finne den riktige for deg.

Du må også ta hensyn til konsentrasjonen av syren i produktet. Veldig sterke produkter kan bare brukes av profesjonelle, mens de lavere konsentrasjonene er godt egnet for hjemmebruk. 

Med fruktsyrer får du en mer skånsom peeling. For best effekt kan du kombinere fruktsyrer og korn i én peeling.

Forvirrende? Det kan det fort bli. Med så mange valg, både når det gjelder type peeling og merker, gjelder det å kjenne sin egen hudtype for å ta de riktige valgene.

Derfor har KK.no tidligere laget en stor oversikt over det du bør vite om peeling, slik at du enklest mulig kan se hvilken type som passer for deg og din hudtype.

Da får du mest ut av både peelingen og alle andre produkter du bruker, slik at du kan bevare en ungdommelig hud så lenge som mulig.

STOR GUIDE: Alt du bør vite om peeling

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer