Fett hår:

5 grunner til at håret ditt er fett

La oss fikse dette superirriterende problemet!

FETT HÅR: Slik fikser du problemet! FOTO: NTB Scanpix
FETT HÅR: Slik fikser du problemet! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Fett hår er så ekstremt irriterende og ofte oppstår det når det passer minst. Noen ganger klarer vi heller ikke helt å forstå hvorfor det akkurat kommer - vi vasket jo tross alt håret i går?

– Fett hår kommer av en overproduksjon av talg i hodebunnen, og dette kommer mest av indre årsaker, har André Auster, frisør og kreativ leder i Auster Academy, tidligere fortalt KK.

Men når er det denne overproduksjonen skjer? Hva er det vi gjør som gjør at håret blir fortere fett? Vi har samlet opp fem ting som gjør nettopp dette. Kanskje vi kan la tørrsjampoen få en liten ferie.

1. Du tar deg for mye i håret

Akkurat dette har nok de fleste av oss hørt om. Selv tar jeg og tukler ekstremt mye med håret. Jeg slenger det hit og dit, fletter det og tvinner det. Jeg burde kanskje ikke være så overrasket over at det plutselig blir fortere fett enn hva jeg hadde tenkt?

Lise Holm-Glad, frisør og leder for Defines frisørteam, har tidligere fortalt KK.no at talgproduksjonen kan stimuleres av ting du selv gjør.

- Den stimuleres ved mye berøring av hodebunnen, for eksempel at du drar fingrene mye gjennom håret, børster det mye, eller at du rett og slett bruker en sjampo med for mye pleiestoffer.

2. Du børster det for mye

Det Holm-Glad sier leder oss rett til neste punkt: du børster håret for mye. Dette er kanskje det punktet som overrasket oss mest - man tenker jo umiddelbart at det bare er bra å få børstet håret og løst opp noen floker? Men det er jo som frisøren påpeker: talgproduksjonen stimuleres ved mye berøring av hodebunnen.

3. Du vasker håret for ofte

En viktig årsak til økt talgproduksjon, er for hyppig hårvask. Ved å vaske håret ofte, lærer du nemlig opp hodebunnen til å produsere mer talg.

– 90 prosent av den norske befolkningen vasker håret sitt for ofte og da stimulerer de fettproduksjonen i hodebunnen, har Jan Thomas, hårstylist ved Jan Thomas Studio, uttalt og legger til at du bør holde deg til å vaske håret maks tre ganger i uka.

I tillegg til hyppig hårvask, kan også for kraftig massering av hodebunnen overstimulere og gi økt talgproduksjonen.

– Unngå å massere veldig kraftig, da dette vil øke talgproduksjonen, har Auster ved Auster Academy fortalt.

4. Du velger feil produkter

Det er ikke sånn at alle hårprodukter passer til alle. Vi har alle forskjellige hårtyper og derfor kan du merke at ikke alt funker like bra på deg som det gjorde på venninnen din. For en av de viktigste tingene du bør gjøre dersom håret ditt blir fort fett, er å bytte sjampo.

– Bruk en sjampo for fet hodebunn når du vasker håret og la denne virke i cirka to minutter, forklarer Auster.

En slik sjampo virker normaliserende på talgproduksjonen og absorberer fett. Det kan nemlig være sånn at sjampoen du bruker har for mye pleie i seg, legger Holm-Glad til. Da blir håret fort fett.

5. Hårbørsten din er full av hår

Det samler seg både produktrester og fett fra hodebunnen i hårbørsten, og en urenset børste kan gjøre at håret blir raskere fett. Rester fra produktene du bruker og fett fra hodebunnen overføres først fra håret til børsten og deretter tilbake til håret.

I tillegg gir produktrestene og hodebunnsfettet grobunn til bakterier. Disse trives ekstra godt i varme, fuktige miljøer - altså på badet. Du oppbevarer kanskje hårbørsten din der? Derfor bør du vaske børsten din en en gang eller to i måneden. Trykk på denne saken for å se hvordan du gjør nettopp det!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer