Skandinavisk mote

5 skandinaviske motemerker du bør kjenne til

Disse setter skandinavisk mote på kartet.

SKANDINAVISK MOTE: Den klassiske og tidløse stilen som gjerne kjennetegner skandinavisk mote er i vinden. FOTO: Instagram @hannamw.
SKANDINAVISK MOTE: Den klassiske og tidløse stilen som gjerne kjennetegner skandinavisk mote er i vinden. FOTO: Instagram @hannamw. Vis mer
Publisert

De siste par årene har skandinavisk mote vært det helt store. Det er det fortsatt. Men med merker som popper opp som paddehatter kan det være en aldri så liten utfordring å skulle navigere i nettopp det skandinaviske motelandskapet. Derfor;

Her er fem skandinaviske motemerker du kanskje ikke vet om, men bør kjenne til.

Stylein

«New York City er som et slags magisk sted for meg, og byen vil alltid vil ha en helt spesiell plass i hjertet mitt», forteller Stylein-grunnlegger Elin Alemdar til KK.

Nå, over 20 år etter at hun som ung og «litt naiv» startet sitt eget merke i en av verdens ledende motemetropoler, bygger hun fortsatt kolleksjonene rundt merkets muse. «Hun bor fortsatt på Upper East Side, og påvirker oss hver eneste dag».

KLASSISK: Stylein kjennetegnes av en klassisk og tidløs stil. FOTO: Produsenten.
KLASSISK: Stylein kjennetegnes av en klassisk og tidløs stil. FOTO: Produsenten. Vis mer

Selv «lever, andas och är» hun merket. Til den grad at hun visstnok ikke kler seg i andre merker enn sitt eget, men heller designer det hun eventuelt måtte savne.

Det er typisk skandinavisk minimalisme. Litt i samme gate som svenske Tôteme og norske Envelope1976. The Row. Old Celine.

SOMMER KOMMER: Merkets sommerkjoler med cut-out er populære. FOTO: Produsenten.
SOMMER KOMMER: Merkets sommerkjoler med cut-out er populære. FOTO: Produsenten. Vis mer

«Jeg vil si at Stylein er varm minimalisme der eksklusive kvaliteter og perfekt passform alltid er i harmoni», sier Elin.

For våren og sommeren kommer det til uttrykk gjennom en lengsel etter sommeren der lyse farger, florlette materialer og sensuelle silhuetter møtes.

«Honninggult møter krem, taupe og nougat sammen med lysegrå toner».

5 skandinaviske motemerker du bør kjenne til

The Curated

«Det startet som et slags gravidtetsprosjekt», forteller Nicola Harlem. Hun var på jakt etter det perfekte yttertøyet, og da hun ikke kunne finne det så startet hun like så godt sitt eget merke.

Fra solfylte Australia bor hun nå i Asker med mann og tre barn. Hun «vil kle kvinnen» og få henne til å følge seg bra.

KLASSISK: The Curated er mote for den skandinaviske kvinnen. FOTO: The Curated.
KLASSISK: The Curated er mote for den skandinaviske kvinnen. FOTO: The Curated. Vis mer

The Curated skyter fart på nettet, og nærmest før hun vet ord av det er hun inne på viktige dører også internasjonalt.

Det er tidløst og klassisk, inspirert av den skandinaviske kvinnen. Kåpene i kasjmir er kanskje det merket er aller best kjent for.

«Men nå er vi spent på hvordan kundene våre vil ta i mot overdelene våre i silke».

TETT I TETT: Kjent spesielt for sine kasjmirkåper er merket inne på viktige dører internasjonalt. FOTO: The Curated.
TETT I TETT: Kjent spesielt for sine kasjmirkåper er merket inne på viktige dører internasjonalt. FOTO: The Curated. Vis mer

I Australia har de allerede egen butikk, og de er eksklusivt inne på La Fayette i både Frankrike og Luxembourg. «Vi åpner flere butikker nå og i de kommende årene».

«Vår nyeste kolleksjon er inspirert av min søken etter den perfekte t-skjorten i den beste kvaliteten og med den beste passformen», forteller Nicola. «Det er de perfekte plaggene, laget med 85 prosent silke, som både føles fantastiske ut på kroppen og som ser elegante ut».

LAG PÅ LAG: Plagg i kasjmir perfekt for skandinavisk sommer. FOTO: Instagram @emilietommerberg.
LAG PÅ LAG: Plagg i kasjmir perfekt for skandinavisk sommer. FOTO: Instagram @emilietommerberg. Vis mer

House of Dagmar

«Minimalistisk, holdbart og skreddersydd». Slik oppsummerer Sofia Wallenstam motemerket House of Dagmar som hun startet sammen med sine to søstre i 2015.

HVERDAGSGARDEROBE: Hverdagsgarderoben er tilbake. Her er Dagmars svar på den. FOTO: Dagmar.
HVERDAGSGARDEROBE: Hverdagsgarderoben er tilbake. Her er Dagmars svar på den. FOTO: Dagmar. Vis mer

Fokuset på såkalt everyday wear er der enda. «For oss handler det om klassiske plagg med en oppdatert silhuett og interessante materialer», forteller Sofia. «En sofistikert hverdagslook kan bestå av en pen dress som du matcher med en strikket genser eller t-skjorte – eller vår lange blazer som kan brukes både som kjole og også sammen med et par jeans».

Det svenske motemerket sammenlignes gjerne med merker slik som Tôteme og The Row. «Det som skiller oss er at vår design er mer feminin», forteller Sofia.

SETT: Solfylt sett fra det svenske motemerket. FOTO: Dagmar.
SETT: Solfylt sett fra det svenske motemerket. FOTO: Dagmar. Vis mer

For SS23 fortsetter Dagmar sin rene og enkle look med en nøytral fargepalett. Det er også det som etterhvert er karakteristisk for merket. Innslag av pistasj og safran, ulike teksturer og mønster står i kontrast.

5 skandinaviske motemerker du bør kjenne til

Bærekraft har alltid stått i fokus for Dagmar. «Det finnes ingen andre alternativer enn å ta ansvar», sier Sofia. «Vi er selv oppvokst med mantraet om å ta vare på det man har. Det er helt naturlig for oss å videreføre i arbeidet vårt. Jeg vil oppmuntre til å tenke seg om før man handler, og aller helst ønsker jeg at vi alle begynner å konsumere mindre», sier hun.

Skall Studio

«Da vi startet Skall Studio i 2014 var det ikke mange som snakket om ansvarlig mote. Vi opplevde til tider at det var noe vi måtte tone ned», sier Julie og Marie Skall.

MOTEUKEN: Skall Studio er fast innslag under den danske moteuken. FOTO: Copenhagen Fashion Week.
MOTEUKEN: Skall Studio er fast innslag under den danske moteuken. FOTO: Copenhagen Fashion Week. Vis mer

Heldigvis er mye skjedd i motebransjen de siste årene. I dag er situasjonen en annen. «Vi har kunder som kommer inn i butikken og vil vite om klærne våre er i monofibre, Det sier mye om kundenes tankegang».

De kaller seg selv et slow fashion-merke, og vil ikke være avhengige av raske trender, men heller skape designs som man kan ha i garderoben år etter år. «Vi tror på at tidløse styles i gode, naturlige materialer er veien å gå», sier søstrene.

5 skandinaviske motemerker du bør kjenne til

Oppvokst nær havet og omgitt av natur blir de enda inspirert av naturen og alle dens små mirakler. «Samtidig finner vi også stor inspirasjon i vintagebutikker, og har en hel samling av gamle nattkjoler og tørklær».

For deres SS23-kolleksjon, som de viste i vakre omgivelser i Botanisk Hage i hjertet av København under moteuken i høst, kommer inspirasjonen fra deres indiske røtter, den tidligere prinsessen av Jaipur og stilikon Gayatri Devi kjent for sin sofistikerte miks av indisk og vestlig mote.

HJEMME: Skall Studio lager også interiørartikler. FOTO: Skall Studio.
HJEMME: Skall Studio lager også interiørartikler. FOTO: Skall Studio. Vis mer

«Vi har begge bodd og jobbet i India, og hadde begge to lyst til å slå ring om våre indiske røtter», forteller de. Det kommer til uttrykk blant annet i en rosa farge, inspirert av Jaipur, også kalt the pink city.

One and Other

Etter å ha jobbet for en av Norges største forhandlere i en årrekke så hun en tydelig etterspørsel eller kvalitet og tidløse plagg.

I VINDEN: Det norske motemerket vil ta opp kampen med internasjonale storheter. FOTO: Janne Rugland.
I VINDEN: Det norske motemerket vil ta opp kampen med internasjonale storheter. FOTO: Janne Rugland. Vis mer

«Jeg startet merket med et ønske om å bidra til en mer bærekraftig og anti fast-fashion måte å jobbe på», forteller Lene Henriksen som står bak One and other.

Siden oppstarten i 2017 er det norske klesmerket vokst til å bli internasjonalt anerkjent, og er nå i butikker verden over.

«Vi samarbeider allerede med flere av Europas mest anerkjente aktører, og vil i de kommende årene investere også i nye, internasjonale markeder», forteller Lene.

Det er sesongløse kolleksjoner med distinkte detaljer og høy kvalitet som snakker til en moderne stil som gjelder.

NORSK MOTE: One and Other viste under Oslo Runway i fjor. FOTO: Oslo Runway.
NORSK MOTE: One and Other viste under Oslo Runway i fjor. FOTO: Oslo Runway. Vis mer

«Min bakgrunn som herreskredder påvirker komforten og silhuettene til merket samt forsterker den skandinaviske tilnærmingen til designet», forteller hun.

Det perfekte plagget har høy kvalitet, men også et minimalt fotavtrykk. Mer bærekraftige og sertifiserte produkter har vært en grunnleggende del av både designprosessen og produksjonen siden starten. Ambisjon er å skape den perfekte garderoben for kvinnen som setter pris på tidløse plagg som varer.

5 skandinaviske motemerker du bør kjenne til

For vår og sommer søker det norske klesmerket som mange andre etter balanse og optimisme. «Den generelle looken er ren og minimalistisk, og er inspirert av 90-tallet med overdimensjonerte og skreddersydde silhuetter, men med en feminin vri», sier Lene. «Elementer som plissering og volanger gir mykt volum og struktur, og står i kontrast til enkle 90-talls silhuetter i skinn og denim. Mettede pasteller går igjen i kolleksjonen og styles med nøytraler i både beige, hvitt og sort», avslutter hun.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer