De siste par årene har skandinavisk mote vært det helt store. Det er det fortsatt. Men med merker som popper opp som paddehatter kan det være en aldri så liten utfordring å skulle navigere i nettopp det skandinaviske motelandskapet. Derfor;

– Det var farmor som vekket moteinteressen vår.
Her er fem skandinaviske motemerker du kanskje ikke vet om, men bør kjenne til.
Stylein
«New York City er som et slags magisk sted for meg, og byen vil alltid vil ha en helt spesiell plass i hjertet mitt», forteller Stylein-grunnlegger Elin Alemdar til KK.
Nå, over 20 år etter at hun som ung og «litt naiv» startet sitt eget merke i en av verdens ledende motemetropoler, bygger hun fortsatt kolleksjonene rundt merkets muse. «Hun bor fortsatt på Upper East Side, og påvirker oss hver eneste dag».

Selv «lever, andas och är» hun merket. Til den grad at hun visstnok ikke kler seg i andre merker enn sitt eget, men heller designer det hun eventuelt måtte savne.

Dette har aldri skjedd før
Det er typisk skandinavisk minimalisme. Litt i samme gate som svenske Tôteme og norske Envelope1976. The Row. Old Celine.

«Jeg vil si at Stylein er varm minimalisme der eksklusive kvaliteter og perfekt passform alltid er i harmoni», sier Elin.
For våren og sommeren kommer det til uttrykk gjennom en lengsel etter sommeren der lyse farger, florlette materialer og sensuelle silhuetter møtes.
«Honninggult møter krem, taupe og nougat sammen med lysegrå toner».

The Curated
«Det startet som et slags gravidtetsprosjekt», forteller Nicola Harlem. Hun var på jakt etter det perfekte yttertøyet, og da hun ikke kunne finne det så startet hun like så godt sitt eget merke.

Kjolen alle bør ha i skapet denne sesongen
Fra solfylte Australia bor hun nå i Asker med mann og tre barn. Hun «vil kle kvinnen» og få henne til å følge seg bra.

The Curated skyter fart på nettet, og nærmest før hun vet ord av det er hun inne på viktige dører også internasjonalt.
Annonsørinnhold
Aller Media
Raser ut av butikkhyllene, og det med god grunn
i samarbeid med Aller MediaDet er tidløst og klassisk, inspirert av den skandinaviske kvinnen. Kåpene i kasjmir er kanskje det merket er aller best kjent for.
«Men nå er vi spent på hvordan kundene våre vil ta i mot overdelene våre i silke».

I Australia har de allerede egen butikk, og de er eksklusivt inne på La Fayette i både Frankrike og Luxembourg. «Vi åpner flere butikker nå og i de kommende årene».

«Gråter du?» spurte jeg. «Ja», snufset hun
«Vår nyeste kolleksjon er inspirert av min søken etter den perfekte t-skjorten i den beste kvaliteten og med den beste passformen», forteller Nicola. «Det er de perfekte plaggene, laget med 85 prosent silke, som både føles fantastiske ut på kroppen og som ser elegante ut».

House of Dagmar
«Minimalistisk, holdbart og skreddersydd». Slik oppsummerer Sofia Wallenstam motemerket House of Dagmar som hun startet sammen med sine to søstre i 2015.

Fokuset på såkalt everyday wear er der enda. «For oss handler det om klassiske plagg med en oppdatert silhuett og interessante materialer», forteller Sofia. «En sofistikert hverdagslook kan bestå av en pen dress som du matcher med en strikket genser eller t-skjorte – eller vår lange blazer som kan brukes både som kjole og også sammen med et par jeans».

Sommerkjolene vi vil ha nå
Det svenske motemerket sammenlignes gjerne med merker slik som Tôteme og The Row. «Det som skiller oss er at vår design er mer feminin», forteller Sofia.

For SS23 fortsetter Dagmar sin rene og enkle look med en nøytral fargepalett. Det er også det som etterhvert er karakteristisk for merket. Innslag av pistasj og safran, ulike teksturer og mønster står i kontrast.

Bærekraft har alltid stått i fokus for Dagmar. «Det finnes ingen andre alternativer enn å ta ansvar», sier Sofia. «Vi er selv oppvokst med mantraet om å ta vare på det man har. Det er helt naturlig for oss å videreføre i arbeidet vårt. Jeg vil oppmuntre til å tenke seg om før man handler, og aller helst ønsker jeg at vi alle begynner å konsumere mindre», sier hun.
Skall Studio
«Da vi startet Skall Studio i 2014 var det ikke mange som snakket om ansvarlig mote. Vi opplevde til tider at det var noe vi måtte tone ned», sier Julie og Marie Skall.

Heldigvis er mye skjedd i motebransjen de siste årene. I dag er situasjonen en annen. «Vi har kunder som kommer inn i butikken og vil vite om klærne våre er i monofibre, Det sier mye om kundenes tankegang».

Slutt for det norske smykkemerket
De kaller seg selv et slow fashion-merke, og vil ikke være avhengige av raske trender, men heller skape designs som man kan ha i garderoben år etter år. «Vi tror på at tidløse styles i gode, naturlige materialer er veien å gå», sier søstrene.

Oppvokst nær havet og omgitt av natur blir de enda inspirert av naturen og alle dens små mirakler. «Samtidig finner vi også stor inspirasjon i vintagebutikker, og har en hel samling av gamle nattkjoler og tørklær».
For deres SS23-kolleksjon, som de viste i vakre omgivelser i Botanisk Hage i hjertet av København under moteuken i høst, kommer inspirasjonen fra deres indiske røtter, den tidligere prinsessen av Jaipur og stilikon Gayatri Devi kjent for sin sofistikerte miks av indisk og vestlig mote.

«Vi har begge bodd og jobbet i India, og hadde begge to lyst til å slå ring om våre indiske røtter», forteller de. Det kommer til uttrykk blant annet i en rosa farge, inspirert av Jaipur, også kalt the pink city.
One and Other
Etter å ha jobbet for en av Norges største forhandlere i en årrekke så hun en tydelig etterspørsel eller kvalitet og tidløse plagg.

«Jeg startet merket med et ønske om å bidra til en mer bærekraftig og anti fast-fashion måte å jobbe på», forteller Lene Henriksen som står bak One and other.
Siden oppstarten i 2017 er det norske klesmerket vokst til å bli internasjonalt anerkjent, og er nå i butikker verden over.

Nå skal moten være kjønnsnøytral
«Vi samarbeider allerede med flere av Europas mest anerkjente aktører, og vil i de kommende årene investere også i nye, internasjonale markeder», forteller Lene.
Det er sesongløse kolleksjoner med distinkte detaljer og høy kvalitet som snakker til en moderne stil som gjelder.

«Min bakgrunn som herreskredder påvirker komforten og silhuettene til merket samt forsterker den skandinaviske tilnærmingen til designet», forteller hun.
Det perfekte plagget har høy kvalitet, men også et minimalt fotavtrykk. Mer bærekraftige og sertifiserte produkter har vært en grunnleggende del av både designprosessen og produksjonen siden starten. Ambisjon er å skape den perfekte garderoben for kvinnen som setter pris på tidløse plagg som varer.

For vår og sommer søker det norske klesmerket som mange andre etter balanse og optimisme. «Den generelle looken er ren og minimalistisk, og er inspirert av 90-tallet med overdimensjonerte og skreddersydde silhuetter, men med en feminin vri», sier Lene. «Elementer som plissering og volanger gir mykt volum og struktur, og står i kontrast til enkle 90-talls silhuetter i skinn og denim. Mettede pasteller går igjen i kolleksjonen og styles med nøytraler i både beige, hvitt og sort», avslutter hun.