Hud

5 ting du ALDRI bør smøre i ansiktet

Tannkrem, sitron, bakepulver, har du prøvd noe av dette?

HUDPLEIE: Hjemmelaget hudpleie kan både irritere og på sikt skade huden, ifølge ekspertene. Foto: Shutterstock / vita khorzhevska
HUDPLEIE: Hjemmelaget hudpleie kan både irritere og på sikt skade huden, ifølge ekspertene. Foto: Shutterstock / vita khorzhevska Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De såkalte DIY-prosjektene (do it yourself) har blitt utrolig populære, og folk lager sine egne kreative produkter innen interiør, mote og skjønnhet hjemme i sin egen stue. For noen ganger er det jo slik at du skulle ha skrubbet huden, tatt en ansiktsmaske, eller hva det måtte være, men du mangler noe essensielt: Selve produktet.

Mange tyr derfor til Google, og finner til slutt ut at du fint kan lage dette selv. Men er det egentlig så bra for huden?

Ifølge hudterapeut og daglig leder ved Oslo Hudpleieklinikk, Anne Berit Eide, er vi ofte litt for hardhendte i måten vi behandler huden vår på. En del velger nemlig å bruke kroppskrubb i ansiktet, men kroppskrubber inneholder grovere korn enn hva ansiktet faktisk tåler. 

– Huden eksfolieres hele tiden. Gjennom naturlige prosesser og når vi tar oss til ansiktet, vasker og tørker oss, har Eide fortalt KK.no.

Hun forteller at eksfoliering er ment å gjøre kontrollert skade på huden for å åpne den og gjøre den friskere. Prosessen påvirker hudbarrieren og kan skape ubalanse i talgproduksjonen. Derfor er grove korn uegnet for tynn ansikts- og brysthud, og forbeholdt den tykke huden på resten av kroppen.

Unngå disse hjemmelagde produktene

Til Byrdie.co.uk forteller Rachel Nazarian, doktor ved Schweiger Dermatology Group i New York City, at vi skal være veldig forsiktige med å stole på alt vi finner på nett. Hun sier at alt som forstyrrer pH-balansen vil kunne være med på å nedsette hudens funksjon og risikere betennelse, kviser, forverre akne, rosacea og eksem. Men det verste er at det til og med kan etterlate deg med arr. Her er listen over de fem DIY-produktene Nazarian råder deg til å styre unna:

1. Skrubb med sitron og sukker

Grunnen til at Nazarian nevner denne populære blandingen er fordi den bryter ned hudens naturlige barriere og derfor gjør at du lettere kan få en betennelse eller infeksjon i huden. 

- Saften fra sitronen er altfor syrlig for huden og vil gjøre den både rød og irritert, sier Nazarian til Byrdie.co.uk.

SKRUBB: Det finnes mange ingredienser som kan brukes til å lage en skrubb. Sitron og sukker blir dessverre for hardt for ansiktet ditt, og honningen, som du ser på bildet, vil tette porene dine. Foto: Shutterstock / wasanajai
SKRUBB: Det finnes mange ingredienser som kan brukes til å lage en skrubb. Sitron og sukker blir dessverre for hardt for ansiktet ditt, og honningen, som du ser på bildet, vil tette porene dine. Foto: Shutterstock / wasanajai Vis mer

2. Bakepulverskrubb

Ifølge hudlegen er det mange som bruker en bakepulverblanding på kviser og for å lysne pigmentflekker. Hun råder deg til å styre unna dette, da bakepulveret vil forstyrre pH-balansen i huden og irritere sensitiv hud.

3. Bruker du tannkrem på kviser?

Denne metoden har nok MANGE av oss prøvd før. Men har du noen gang tenkt på hvorfor du har tatt det på kvisene? Det er en myte at tannkremen inneholder ingredienser som dreper og tørker ut bakterier, og utifra dette har mange trodd at dette vil funke på kviser. Men akkurat denne påstanden stopper Nazarian. Svaret er så enkelt som at tannkremen er egnet for tenner, ikke huden din. 

- Den vil faktisk bare skape mer irritasjon rundt kvisen din. Noe som gjør at den bare vil bli der lenger og etter hvert etterlate seg en mørk flekk når den er borte, forklarer hudlegen.

4. Honningmaske

Flere har laget seg en ansiktsmaske ut av honning, fordi honningen skal kunne roe ned hudirritasjoner og bekjempe akne. Men ifølge Nazarian er nok ikke dette det smarteste å bruke. Det er fordi honningen tetter porene dine slik at huden din ikke får puste. 

5. Maske med kokosnøttolje

Den elskede kokosnøtten er en stor hit blant mange. Ikke bare er lukten fantastisk, men den kan fint brukes like mye på kroppen som i matlaging. Mange velger å bruke kokosnøttolje i ansiktet, men ifølge hudlegen er det ikke der den hører hjemme. Akkurat som honningen vil også denne være med på å tette porene dine. 

KOKOSNØTTOLJE: Som honningen tetter også kokosnøttoljen porene dine. Foto: Shutterstock / Africa Studio
KOKOSNØTTOLJE: Som honningen tetter også kokosnøttoljen porene dine. Foto: Shutterstock / Africa Studio Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer