Hår:

5 vanlige rettetang-tabber du bør unngå

Retter du ofte håret? Da er det ekstra viktig å beskytte det mot varmen.

VANLIGE FEIL: Vi har selv gått i (minst) tre av fellene på denne listen... FOTO: NTB Scanpix
VANLIGE FEIL: Vi har selv gått i (minst) tre av fellene på denne listen... FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Helt siden stilikonet Cher rocket sitt superlange, superglatte hår på 70-tallet har «Cher hair» vært en del av motebildet.

Stjerner som Kim Kardashian (og forøvrig alle de andre Kardashian-søstrene) og Sandra Bullock har kastet seg på den tidløse trenden; det er noe med denne looken som liksom aldri slår feil, og den passer like godt til en kjole på fest som en lat søndag i joggebukse.

Men så er det nå en gang sånn at selv om rettetangen er manges beste venn, så er den en av håret sine verste fiender. Når alt kommer til alt så klemmer og drar vi i håret vårt med et jern som er varmt nok til å steke pizza...

Under finner du de vanligste tabbene vi begår når vi retter ut håret – og svar på hva du bør gjøre i stedet. Takk oss senere!

VIKTIGST AV ALT: Første bud er å alltid bruke varmebeskyttende produkter før du retter ut håret. FOTO: NTB Scanpix
VIKTIGST AV ALT: Første bud er å alltid bruke varmebeskyttende produkter før du retter ut håret. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

1. Du har på altfor høy temperatur

Vi har gått i denne fellen flere ganger enn vi tør å innrømme; du står ti minutter for lenge i dusjen og har plutselig litt dårlig tid, og da føles det ut som det gårmye fortere hvis man bare skrur opp gradene på rettetangen...

– Håret tåler bare 185 grader. Det har man forsket på, så det er viktig å holde seg innenfor den temperaturen, sier Miriam Andresen til KK. Andresen er er stylist, frisør og eier av salongen Amnt.

2. Rettetangen din er en dinosaur

Det er trist, men sant: Du kan gjøre alt annet riktig, men når det kommer til retting av hår, så ligger faktisk mye av suksessen i hva slags rettetang du bruker. Kanskje det er på tide å bytte ut den du fikk til jul for elleve år siden...?

– Det kan være greit å skifte ut av og til da det hele tiden kommer nye rettetenger på markedet med bedre teknologi, sier Andresen.

3. Du repeterer

Du kan med fordel bli mer bevisst på om det er nødvendig å dra rettetangen gjennom håret flere ganger eller om du bare gjør det av gammel vane.

En god måte å gjøre hele rette-prosessen mer effektiv, og spare deg for tid og håret ditt for slitasje, er å dele håret i seksjoner. Hvis du går helt tilfeldig til verks, vil rettetangen uansett ikke klare å rette ut delene som er for tykke, og du påfører håret unødvendig varme ved å dra tangen over samme sted igjen og igjen.

Del i stedet håret, og legg én og én seksjon frem over skuldrene etter hvert som du retter det ut.

SEKSJONER: Spar håret for unødvendig slitasje ved å dele det opp før du går til verks med rettetangen. FOTO: NTB Scanpix
SEKSJONER: Spar håret for unødvendig slitasje ved å dele det opp før du går til verks med rettetangen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

4. Du vasker aldri rettetangen

Tenk så mye skitt og produktrester som samler seg på rettetangen etter mange års bruk.

Som tommelregel kan det være lurt å vaske varmeverktøyet etter (omtrent) hver tiende gang du bruker det. Gni en klut med varmt vann eller antibakteriell væske forsiktig over varmeplatene når rettetangen er av og helt avkjølt. Et godt tips er å bruke q-tips for å komme til på de vanskeligste områdene!

5. Du retter ut håret mens det er fuktig

Det skal ikke verken frese eller ryke når du bruker rettetangen. Som oftest kan dét tyde på at du har vært for kjapp til å ta i bruk varmeverktøyet etter hårvasken.

– Det er et tegn på at det enten er fukt i form av vann eller stylingprodukter. Er det vann, kan det begynne å koke, og det er ikke bra for håret, har Renate Robertsen, tekniker hos Wella, tidligere sagt til KK.

En annen viktig ting å huske på, er at håret beholder den formen det har i dét det blir tørt og avkjølt. Så, selv om man skulle tro at det er mer effektivt å hoppe over siste delen av føningen og gå rett over til rettingen, er ikke det riktig.

– Om man bruker varmeverktøy på fuktig hår, kan det gjøre at håret vil finne tilbake til sin opprinnelige form. Har du brusete hår og retter det ut når det er fuktig, vil ikke utglattingen holde siden håret ikke er tørt, forklarer Robertsen videre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer