Hårtrend:

6 triks for å krølle håret uten varme - men vær obs på dette

- Tror ikke jeg ville ha tvinnet håret mitt rundt dette, sier eksperten.

HÅRTREND: Krøller i ulike former er en herlig måte å gi seg selv litt ekstra wow-faktor! Nå er det mange som dropper varmeverktøyene - men krøller får vi likevel. Foto: NTB
HÅRTREND: Krøller i ulike former er en herlig måte å gi seg selv litt ekstra wow-faktor! Nå er det mange som dropper varmeverktøyene - men krøller får vi likevel. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det blir gjerne veldig mye varmestyling på håret vårt i løpet av livet – og det er ikke helt heldig. Det vet vi. Akkurat nå, midt blant alle festlighetene, passer det godt med en liten påminnelse om at du kan la krølltanga ligge.

Siden megaplattformen TikTok gjorde seg gjeldende, har det meste av trender, nytt som gammelt, gått viralt blant millioner. Måter å krølle håret på uten å bruke varmeverktøy er noen av dem.

Frisørene er enige i at varmeløse krøller er en god trend – og deler sine beste råd om 6 metoder.

Derfor bør du gå heatless

TikTok har ikke bare gjort varmeløs styling trendy, men også bevist at det funker å style håret uten å skru opp varmen. I tillegg, har appen og dens milliarder av brukere hostet opp en rekke ulike metoder og tips for diverse krølling uten varme.

Frisørene er helt med på leken.

– Varme sliter på håret, med og uten varmebeskyttelse. Selvsagt skånes håret mer med beskyttelse, men det blir litt som å sole seg uten solfaktor – det er det verste, og det aller beste er å la være helt, ikke sant? sier frisør Irina Andersen fra INCH til KK.

Frisør Mia Sundby fra Gevir kan mer enn gjerne stemme i – selv om hun setter stor pris på stylingverktøyene sine. Det er likevel ikke dumt å begrense varmebehandlingen håret ditt utsettes for, også om du er flink til å bruke varmebeskyttelse.

– Varmeverktøyene gjør at fuktigheten i håret fordamper. Håret blir tørt og sprøtt og til slutt brekker hårstråene. Overbruk av varmeverktøy uten beskyttelse kan også misfarge håret ditt og gi det et grønn-oransje skjær som er helt umulig å fjerne. Det blir svidd! sier Sundby.

Frisørene mener man på generelt grunnlag ikke bør ta alle hårtrender som kommer vår vei for god fisk, men at du trygt kan prøve deg på diverse metoder av heatless styling. Enda det som regel er kreativt nok til å involvere både sokker og morgenkåpebelter som skal tvinnes inn i håret!

Helt ukritisk bør man ikke være til noe, men det skal mye til for slike trender å slite enda mer enn varme. Man bør gre håret godt, ha i fuktighets produkter i håret og ikke stramme til hva enn det er man gjør for hardt, tipser Andersen.

POSITIV: Frisør Irina Andersen ved INCH er positiv til flere av de varmeløse krølletrendene som sliter mindre på håret enn bruk av varmeverktøy. Foto: Privat
POSITIV: Frisør Irina Andersen ved INCH er positiv til flere av de varmeløse krølletrendene som sliter mindre på håret enn bruk av varmeverktøy. Foto: Privat Vis mer

Sunby minner om at det er enkelte feil vi bør unngå, selv om å velge vekk varmen er en stor lettelse for håret i seg selv.

– Varmeløse krøller er jo det aller beste for hårkvaliteten, men vær bevisst på teknikker og festemetoder, sier hun.

– Bruk silke, ikke bomull. Dette fordi bomull skaper mer friksjon i håret og derfor mer slitasje. Håret har også lettere for å sette seg fast i en overflate som er mer ru, forklarer Sundby.

– Dette kan gjøre det vanskeligere å få ut håret av disse sokkene eller beltet fra morgenkåpa, legger hun til.

– Holder lenger

Når det er sagt, er det ikke slik at varmeløs styling er bedre bare for håret sin del. Trolig vil du oppdage at det også kan være bare bedre, punktum.

Andersen synes absolutt ikke det er vanskeligere å lage «hjemmelagde krøller» versus om du bruker stylingverktøy. De ulike heatless-trendene tar tiden til bruk, og det er et stort pluss.

– Tvert imot! Krøller holder lenger jo lenger de settes, minner Andersen.

– Vi har alle sett eldre filmer hvor damene går med hårruller i håret. Før vasket man håret sjeldnere og dermed var ruller over lang tid best, for da holdt krøllene til neste vask, sier Andersen.

Når du skal gjøre det selv og uten varme, anbefaler Andersen at du prepper håret på følgende vis:

Bruk volumprodukter etter hårvask, for eksempel skum eller spray. Skal du tillate varme i form av hårføner, bør du føne røttene dine opp-ned.

– Gre så gjennom, ha i fuktighetskrem i lengdene, blås tørt eller lufttørk ferdig – og så gjør du din valgte metode for heatless krøller, forteller Andersen.

Når du er klar til å få det ferdige resultatet, kanskje aller helst etter en natts skjønnhetssøvn, setter du frisyren med produkter.

– Spray godt med volumspray når du har tatt ut det du rullet eller tvinnet med, gre, og spray mer!

UTEN VARME: TikTok har gjort det populært å droppe varmestylingen. Flere metoder for varmeløs styling har gått viralt - og hårrullene har gjort stort comeback. Foto: NTB
UTEN VARME: TikTok har gjort det populært å droppe varmestylingen. Flere metoder for varmeløs styling har gått viralt - og hårrullene har gjort stort comeback. Foto: NTB Vis mer

Sundby minner derimot om at hårtypen din er en faktor som trolig vil avgjøre resultatet av de varmeløse metodene.

– Noen hårtyper holder veldig godt på krøll, andre ikke, minner hun.

Har du et hår av sistnevnte type, mener hun det best å satse på å sove med håret i valgt krølle-metode for å ta tiden til hjelp.

Dette for å gi håret best mulig tid til å «låse seg i formen». Eventuelt kan du rulle opp eller tviste håret når det er håndkletørt, og så gå med det til du er sikker på at det er 100 prosent tørt. Da kan du være ganske sikker på at du har en krøll som holder godt!

– Etterpå er det fint å sette krøllen med en hårspray, legger Sundby til.

1. Tvinn med en sokk

Selv om hårruller alltid har hatt noe glamorøst og til og med kanskje en anelse posh ved seg, er ikke dagens generasjon varmeløse krølletriks like fancy. Man bruker det man har liggende!

En av de mest populære metodene handler rett og slett om å vikle håret inn i en sokk.

Mang en tiktoker har delt videoer av seg selv med fine krøller etter å ha sovet med håret i sokk. Ifølge frisørene, er det ikke snakk om filmklipperi eller juks.

– Funker som bare det! kan Andersen bekrefte.

Hun minner om at det er viktig å gre håret godt, og sørge for at du ikke tvinner opp flokete hår.

Flere på TikTok viser metoden med håndkletørt eller halvveis lufttørket hår, men Andersen anbefaler å være hakket mer tålmodig.

For best resultat, ha tørt hår med pleieprodukter i. Er håret vått når du våkner, er det bortkastet!

SOV MED DET: Mange av TikTok-trendene for varmeløs krølling innebærer å sove med metoden over natten. Foto: NTB
SOV MED DET: Mange av TikTok-trendene for varmeløs krølling innebærer å sove med metoden over natten. Foto: NTB Vis mer

For Sundby sin del, er resultatet hakket mer positivt enn framgangsmåten.

– Jeg tror ikke jeg ville sovet med håret mitt i en sokk. Bomull absorberer mer fukt og skaper friksjon, noe som gir slitasje på håret – men på den annen side kan jeg se for meg at resultatet kan bli ganske fint og «beachy»!

Har du god tid, anbefaler også Sundby at du sørger for at håret tørker helt.

– Gå med håret pakket inn i sokken eller sokkene til håret er tørt, istedenfor å legge seg på puta med vått hår, sier hun.

SOKK ER IKKE DET BESTE: Flere av de virale TikTok-trendene involverer å tvinne håret rundt en sokk eller beltet til morgenkåpen. Frisør Mia Sundby er med på konseptet og prosessen - men ikke valg av materiale. Foto: Privat
SOKK ER IKKE DET BESTE: Flere av de virale TikTok-trendene involverer å tvinne håret rundt en sokk eller beltet til morgenkåpen. Frisør Mia Sundby er med på konseptet og prosessen - men ikke valg av materiale. Foto: Privat Vis mer

2. Silkestrimler gjør susen

Både ivrige TikTokere og produsenter har tatt høyde for Sundbys pekefinger angående stoffer som skaper friksjon i håret.

2022s svar på harde hårruller i plast er myke, silkebelagte småstrimler. En rask runde netthandel kan skaffe deg egne sett med disse silke-verktøyene ment for tvinning av håret over natten i ekte heatless-stil.

– Silkestrimlene har jeg mer troen på! innrømmer Sundby.

Ha ønsket resultat i bakhodet når du tvister dem inn håret, anbefaler hun.

Hvor du vil ha mest krøll, og hvor spenstig skal krøllen skal være? Jo strammere du tvister, desto spenstigere krøll.

Derimot har Sundby lagt merke til én tendens som hun tror er mindre idéell.

– Jeg har sett på TikTok at noen tvister håret i fronten bakover, mens håret i bakhodet tvistet frem mot ansiktet – for å få festet det rundt silkebåndet enklest mulig. Jeg ville heller prøvd å tviste alt i samme retning for jevnest mulig resultat, tipser hun.

Også Andersen er fan av silkestrimlene. Det at de skaper mindre friksjon, gjør de også mer skånsomme for håret.

– Det er smooth. Dermed smooth hår og mindre frizz, sier hun.

SILKE: TikTok sverger til bruk av stoffer i håret i flere av de varmeløse krøllemetodene som trender. Frisørene er enige om at silke gir minst friksjon, slitasje og frizz. Foto: NTB
SILKE: TikTok sverger til bruk av stoffer i håret i flere av de varmeløse krøllemetodene som trender. Frisørene er enige om at silke gir minst friksjon, slitasje og frizz. Foto: NTB Vis mer

3. Tvist i vei

Du trenger verken å nettshoppe eller ta av beltet på badekåpa for å finne noe å tvinne håret rundt. Du kan bare bruke fingrene, enkelt og greit!

Muliggens et godt alternativ når du ikke har luksusen av en hel natts søvn mellom deg og anledningen du ønsker krøller til.

– Dette kan absolutt funke noen timer før man skal ut. For best resultat ville jeg vasket håret samme dag, og hatt i produktene, og så tvinnet opp håret når jeg kom hjem fra jobb eller skole. Så ville jeg satt det hele med hårspray, og hatt det i rundt to til fire timer før jeg tok ut tvistene, forklarer Andersen.

Har du hår med naturlige bevegelser eller tekstur, kan du med fordel gjøre tvistingen i vått hår.

– I et hår som har naturlig krøll synes jeg det er superfint å tviste håret med fingrene med passende produkter som gir fukt, glans og hold til krøllene, anbefaler Sundby.

– Dette gjør du når håret er helt vått, rett fra dusjen. Gre gjerne håret i dusjen, med balsam. Etter at håret er gredd og balsamen skylt ut, bør du unngå å gre mer eller ta for mye i håret før du skal tviste det. Produktene påfører du så mens du tvister, passé for passé, forklarer hun.

Etter lufttørking, har du fått frem dine fine, naturlige krøller.

NATURLIG LOOK: Tvinning av håret er en fin måte å få frem naturlige krøller og fall på, og kan gjøres i både tørt og vått hår! Foto: NTB
NATURLIG LOOK: Tvinning av håret er en fin måte å få frem naturlige krøller og fall på, og kan gjøres i både tørt og vått hår! Foto: NTB Vis mer

4. De gode, gamle hårrullene

I lang tid har rosa hårruller på hodet (...i kombinasjon med hvit ansiktsmaske og agurker på øynene – og en krøllete fasttelefonledning snurret rundt fingeren!) vært en skikkelig retro-klisjé. Nå er det blitt dagligdags igjen, og frisørene applauderer hårrullenes comeback.

– Jeg elsker hårruller! De gir masse volum, bounce, bevegelse og hold, sier Sundby.

– Jeg ruller ofte bare toppen av håret, og da holder tre til fire store ruller. Det går fort, det er enkelt og resultatet er luftig volum som holder hele dagen, understreker hun.

5. «Plopping» er verdt å merke seg

Hørt om «plopping»? Har du naturlige bevegelser, fall eller tekstur i håret, er det antageligvis verdt å sjekke ut trenden.

Konseptet elsket av tiktokerne, er rett å slett å gi håret en slags superboost over natten pakket inn i en t-skjorte over hodet gjennom natten, men også pakket inn i en haug av nærings- og fuktighetsgivende produkter. Dette skal få frem maks av dine naturlige krøller.

Sundby mener tanken er god, men at du med fordel kan gjennomføre det i dagslys istedenfor over natten.

«Plopping» føler jeg blir litt det samme som å sove med håret pakket inn i sokker. Jeg legger meg aldri med vått hår, det er både ubehagelig og det sliter mer på håret, minner hun.

– Men man kan bruke disse samme metodene en dag man har tid til å gå rundt med det til håret er tørt!

– Av produkter kan du for eksempel bruke skum for definisjon og hold til teksturen din, før håret pakkes inn, tipser hun.

KRØLLE-BOOSTER: TikTok-trenden ved navn 'plopping' skal gi dine naturlige krøller en boost over natten, slik at de kommer tydligere frem. Foto: NTB
KRØLLE-BOOSTER: TikTok-trenden ved navn 'plopping' skal gi dine naturlige krøller en boost over natten, slik at de kommer tydligere frem. Foto: NTB Vis mer

6. Fletter gjør susen

Å flette håret for litt mer liv, krøller eller bevegelse er kanskje det eldste trikset i boka. Men det er det også en grunn til.

Selv om de fleste av oss er godt kjente med å sove med fletter, har frisørene nok av finesse-tips som kan gjøre stort utslag på resultatet du våkner opp med. Ja, takk!

Det første du kan styre unna, er de to typiske pigtail-flettene. Velg noe mer spennende enn som så!

– Lag tre fletter istedenfor to. Én bak og to på hver side. Start høyt opp, altså hodebunnsfletter, slik at krøllene også starter høyt. Dette hjelper på å unngå flatt bakhode, tipser Andersen.

Hun minner også om at du ikke bør flette for stramt – det motvirker nemlig myke, fine bølger og kan heller gi en frizzy look.

– Ha kun i pleieprodukter før du fletter. Tekstur og hold kan du heller ta i når du våkner, om resultatet er vellykket, anbefaler Andersen.

Sundby mener flette-krøller er en skikkelig fin teknikk om man gjør det riktig. Selv sverger hun helst til to pariserfletter, én på hver side.

– Du bestemmer hvor høyt opp mot skillen du ønsker krøllene med plasseringen av flettene. Hvis du liker mer bevegelse i håret rundt ansiktet starter du fletten foran i skillen og fletter deg bratt nedover mot øret, med hårfestet bak øret i siktet, og fortsett hele veien ned til det ikke er mer hår å flette, forklarer hun.

Sundby anbefaler at flettene er bare akkurat så stramme at de sitter. Men ønsker du et mer teksturert resultat kan du flette de stramme, og med fordel gå for fire fletter istedenfor.

– Følg hodets kurve med flettene dine, minner hun.

I tillegg, er fletter en god metode fordi de like godt kan gjøres i både vått og tørt hår.

– Hvis man gjør det i tørt hår, ville jeg sprayet over flettene med en volumspray for å fukte håret litt for og så la det tørke helt i flettene, anbefaler Sundby.

Når du så fletter opp håret igjen, kan du gre gjennom med børste, grov kam eller bare med fingrene – utfra hvilken look du ønsker.

– Sett så looken med en teksturspray i hodebunnen og litt spray-skum eller spray-voks i lengdene for definisjon og en naturlig, beachy look, tipser hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer