Parfyme

7 parfymefeil du mest sannsynlig begår

Skjønnhetsekspertene avslører noen ganske vanlige «tabber».

PARFYME: Det er sju feil vi stadig gjør når det kommer til parfymen vår. Foto: Shutterstock / Roka
PARFYME: Det er sju feil vi stadig gjør når det kommer til parfymen vår. Foto: Shutterstock / Roka Vis mer
Publisert

Parfymen. Tenk så mange fantastiske dufter det finnes der ute. Parfymen setter ofte kronen på verket, men noen ganger kan resultatet ikke bli helt som vi hadde tenkt.

Noen ganger er det så enkelt som at parfymen som luktet så godt på venninnen din, ikke har samme effekt på deg. Mens andre ganger har det seg sånn at vi «begår noen feil» som gjør at parfymen forsvinner fra huden din eller mister holdbarhet.

Her er 7 parfymefeil du antagelig har begått en gang eller to:

LES OGSÅ: Zlatan Ibrahimović: - En kvinne er vakker selv uten parfyme. En duft er bare en bonus

1. Du gnir håndleddene sammen

Kanskje noe av det de fleste av oss bare gjør på en og skjer automatikk. Du sprayer litt parfyme på håndleddet, og deretter gnir du det andre håndleddet inntil for å fordele det. Hvordan kan det være et problem, liksom?

Vel, ifølge Anne Kathrine Hansen, hudpleier med kompetanse i kosmetisk kjemi og skjønnhetsblogger på Skincare by Anki, er det sånn at parfymen ikke får brukt sin fulle funksjon dersom vi gjør dette.

- Ved gni håndleddene sammen knuser og overoppheter du duftnotene slik at de ikke får utviklet seg riktig, sier Hansen til KK.no.

2. Du påfører kun på håndleddet

Tone Skipa, makeupartist og skjønnhetsblogger bak Toneskipa.no, forteller at det ikke er en direkte feil å påføre kun på håndleddet ettersom det er et pulspunkt, men at det kan ha noen ulemper.

- Duften slites fort av på grunn av klær, når du kommer bort i ting, vasker hendene dine og tørker deg. Altså, den forsvinner litt fort. Da er det bedre å spraye parfymen i vifteform i luften og gå inn i duftskyen slik at partiklene fordeler seg over store deler av overkroppen din.

Anne Kathrine Hansen sier seg enig og nevner også noen steder som er ideelle til parfymepåføring:

- Det kan være lurt å prøve det ut bak ørene, bak knær og til og med i håret for at duften skal få en helhetlig effekt av alle sine noter. Husk bare at du ikke bruker for mye parfyme, men fordeler mengden på flere områder. På denne måten vil den vare lengre.

3. Du bruker ikke riktig dufttype

Det er viktig å teste parfymen på kroppen før du velger duften som passer til deg. Du har sikkert prøvd parfymen til moren, søsteren eller venninnen din før og funnet ut at den lukter helt annerledes på deg enn den gjør på dem.

Ikke bare er det det å teste parfymen på kroppen før du kjøper den, men det er også en stor forskjell på parfyme, «Eau de Parfume» og «Eau de Toilette». Forskjellene på disse er basert på mengden eller konsentrasjonen av olje i duften. Den høyeste konsentrasjonen er i en ren parfyme. Deretter går rekkefølgen slik: «Eau de Parfume» og «Eau de Toilette».

LES OGSÅ: Derfor bør du droppe parfymen på sommeren

4. Dropp papiret når du tester

Du står der i butikken og rundt deg bugner det av parfymer og avlange papirstriper til å teste parfymen på. Men burde vi egentlig ta i bruk disse? Hjelper de oss like mye som man kanskje skulle tro?

- Det er viktig å teste parfymen på kroppen før du velger din duft. Papiret lar ikke parfymen utvikle seg på samme måte som huden og pulsen din gjør, og dette gir deg dermed ikke noe inntrykk av om parfymen passer deg. Bruk gjerne papiret for å finne frem til «finalistene» som du så tester rett på huden, sier Anne Kathrine Hansen.

5. Du oppbevarer parfymen feil

Du vet sikkert at parfymen din kun varer i en begrenset tid. Oppbevarer du parfymen feil, halverer du faktisk holdbarhetstiden på parfymen din. Ifølge Tone Skipa forandrer den karakter ganske raskt - spesielt om du har en eksklusiv parfyme med mange naturlig ingredienser.

- Det er vanlig å sette parfymene på badet, og ikke minst å dekorere vinduskarmen med de nydelige flakongene. Lyset bryter ned molekylene, med mindre det er ugjennomtrengelig glass. Varmen forhindrer også duftmolekylene. Derfor skal du oppbevare parfymene på et kjølig sted uten direkte sollys (men husk; ikke i kjøleskapet!). Jeg har duftene mine utstilt på soverommet. Der er det nesten alltid kjølig, og solen kommer aldri ordentlig til gjennom vinduet, sier Skipa.

6. Du blander dufter

Svaret på akkurat dette er vel ganske tydelig? Mikser du sammen flere dufter vil dette ifølge hudpleier Hansen forstyrre den avanserte utviklingen av en bestemt duft og kun gi inntrykk av «for mye lukt».

Hvis du noen ganger opplever nettopp denne intense lukten, men du ikke har blandet forskjellige parfymer, kan du kanskje ta en titt på hudkremen din. Er den parfymert? Dette kan være en forklaring på hvorfor det til tider er litt for mye av det gode.

7. Du påfører parfyme på vei ut døra

PÅFØRE PARFYME: La den få hvile seg på huden i 10 minutter før du tar på klær. Foto: SipaUSA
PÅFØRE PARFYME: La den få hvile seg på huden i 10 minutter før du tar på klær. Foto: SipaUSA Vis mer

- Parfymen skal helst påføres på huden før du kler på deg. Den kan gjerne hvile på huden i 10 minutter før den kommer i kontakt med klær. Dette er fordi parfymen skal få utvikle seg slik den er ment, forteller Anne Kathrine Hansen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer