HAUTE COUTURE: Moteukene er i gang og nå viser motehusene frem sine haute couture-kolleksjoner. Her fra Valentinos visning. Foto: Epa
HAUTE COUTURE: Moteukene er i gang og nå viser motehusene frem sine haute couture-kolleksjoner. Her fra Valentinos visning. Foto: Epa Vis mer

Haute Couture

8 fantastiske kjoler fra haute couture-uken

Ti mennesker brukte 140 timer på å lage én kjole for Elie Saab.

Publisert
MYE ARBEID: Mange timer er blitt lagt ned for å lage nettopp denne kjolen fra Elie Saab. Foto: Abaca
MYE ARBEID: Mange timer er blitt lagt ned for å lage nettopp denne kjolen fra Elie Saab. Foto: Abaca Vis mer

Moteukene er her og akkurat nå befinner vi oss midt oppe i haute coutures uke (se 17 år gamle Lily-Rose Depp stjele all oppmerksomhet under Chanel-showet her). Men hva er det egentlig? Noen definerer det som håndlagde antrekk som er så dyre at de ikke selges en gang - med mindre du er en styrtrik sjeik. Ifølge Huffington Post er haute couture «mote som er konstruert for hånd fra begynnelse til slutt, laget av dyre og uvanlige materialer av høy kvalitet som er sydd med med ekstremt nøyaktighet og med øye for detaljer. Arbeidet er gjort ferdig av de mest erfarne og kapable syerskene som ofte bruker tidkrevende syteknikker for hånd.»

Detaljene som går inn i disse kjolene tar ikke bare lang tid på grunn av hvor nøyaktig det skal utføres, men også på grunn av hvor ekstremt mange detaljer det faktisk er. Ifølge Vogue, som tok en prat med stjernedesigneren Elie Saab, skal en av designerens tyllkjoler bestå av 5000 paljetter og 1000 håndbroderte krystaller. Ti mennesker brukte 140 timer på disse utsmykningene alene. 

LES OGSÅ: Moteindustrien fortviler etter at Dior brukte en 14 år gammel jente på catwalken

Populært blant stjernene

Haute couture-kjoler fra merker som Valentino, Chanel, Elie Saab og Christian Dior, er ikke noe du ser i de fleste klesskap. Noe av grunnen til dette kan være prislappen på kjolene. Og det er heller ikke sånn at du finner disse i salgsavdelingen, men vi kan vel drømme? Huffington Post kan melde at disse kunstverkene av noen kjoler kan koste deg alt fra 80.000 kroner og langt opp mot millionen! Ja, nettopp. De legger også til at haute couture-markedet ikke er veldig stort, men at cirka 2000 kvinner verden over kjøper disse kjolene, men bare 200 av dem er faste kunder.

Blant dem som ikke er faste kunder, er verdens største kjendiser. For det er ikke sånn at alle de kjolene du ser dem i på den røde løperen henger hjemme i deres klesskap. Absolutt ikke. Stylistene deltar på de mange moteukene og velger deretter kjoler de mener kan passe klientene sine. I tillegg vil de noen ganger få laget spesialsydde kjoler til stjernene. 

Kjendiser som Emma Stone (28), Elizabeth Banks (42), Taylor Swift (27), Jennifer Lopez (47) og Halle Berry (50) har alle brukt kjoler fra Elie Saab på den røde løperen, men det er ikke sånn at det bare er de store stjernene fra Hollywood som tyr til den populære designeren når de skal på den røde løperen. Du kan faktisk legge til vår folkekjære Solveig Kloppen på den lange listen!

Under Gullruten i 2017 hadde nemlig Kloppen på seg en kjole av den anerkjente designeren. Solveigs kjole ligner stort på den Emma Stone hadde på seg under Oscar-utdelingen i 2015. Hvis vi ikke tar feil, ser det ut til at Kloppens glitrende kreasjon er fra hans 2013 pre-fall kolleksjon. Den er vanskelig å oppdrive i dag tre år senere, men vi har funnet en likhet - og denne (se alle bildene her) har en prislapp på 110.000 kroner...

LES OGSÅ: Nye stjerner på den røde løperen: 11 navn du bør bemerke deg

Drømmekjoler fra moteuken

Så nå som du vet hvor mye prisen ligger på, gjenstår det bare å titte litt på noen av kreasjonene som har gått ned catwalken for våren 2017. Ikke bare er kjolene drømmende vakre, men omgivelsene rundt visningene er helt eventyrlige. Bare se her!

LES OGSÅ: - Et strategisk trekk av motehuset å bruke disse modellene

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer