Hertuginne Kate

9 ganger hertuginne Kate så skremmende lik ut prinsesse Diana

Kongeekspert Kjell Arne Totland tror den britiske kongefamilien priser seg lykkelig for at Kate er så ulik Diana.

SE SÅ LIKE: Til venstre ser du prinsesse Diana på Remembrance Sunday Service i 1991, og til høyre er hertuginne Kate på det samme i 2016. Hertuginnen har på seg Diane Von Furstenberg. Foto: Scanpix
SE SÅ LIKE: Til venstre ser du prinsesse Diana på Remembrance Sunday Service i 1991, og til høyre er hertuginne Kate på det samme i 2016. Hertuginnen har på seg Diane Von Furstenberg. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da prins Charles (68) presenterte sin nye flamme Diana Frances Spencer tilbake på 80-tallet, falt ikke bare folk for stilen til den kommende prinsessen, men også hennes vinnende personlighet. Paret forlovet seg i 1981, og ringen Diana fikk av Charles er det mange som har siklet etter.

Da Diana tragisk gikk bort 31. august 1997 etter en bilulykke i Paris, var det sorg over hele verden. Men noe skjedde da prins William (34), sønnen til Charles og Diana, forlovet seg med Kate Middleton (34) - nå hertuginne Kate. Det var noe med henne som trollbandt et helt folk - akkurat som Diana gjorde. Kate fikk også samme forlovelsesring som den Charles ga til Diana. Og det var ikke bare det som skulle vise seg å være likt ved disse to ikoniske damene.

KONGEHUSEKSPERT: Kjell Arne Totland. Foto: NTB scanpix
KONGEHUSEKSPERT: Kjell Arne Totland. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kjell Arne Totland, TV2s kongehusekspert, sier til KK.no at både presse og publikum elsker slike sammenligninger mellom hertuginne Kate og hennes avdøde svigermor - som hun aldri fikk møte, og at mange britiske journalister formelig saumfarer bildearkivene for å finne slik vrier.

- Og ofte skyldes likheten faktisk kongelig tradisjon. Som nå sist etter søndagens minneseremoni for krigens falne (se bilde øverst). De kongelige damenes antrekk er her alltid helsort, med røde «poppies» på hjertesiden av brystet. Da sier det seg selv at Kate kan bli lik sin svigermor.

LES OGSÅ: Selger hemmelige bryllupsbilder av Diana

Ville ikke bli «den nye Diana»

- Men tror du det er et bevisst valg fra kongehusets side at Kate ofte «matcher» Dianas tidligere antrekk?

- Generelt tror jeg ikke Kate og hennes stab bevisst tenker i slike baner. Jeg tror faktisk de som oftest gjør sitt beste for å unngå slike sammenligninger. Men det kan jo hende at Kate en sjelden gang gjør en «hommage» til Diana. For eksempel da hun forlot klinikken med sin førstefødte i en prikkete kjole. Men her var det kanskje stylisten som «hadde tenkt».

For det har seg nemlig sånn at da Kate gikk fra å være kjæreste med prins William til å bli hertuginne av Cambridge, skal «The Middleton Rules» ha blitt innført. Dette skal være årsaken til at Kate forsvant litt fra spotlight-en en tid tilbake. Ifølge Daily Mail sørget prins William, i samarbeid med Kates far, for at Kate skulle få litt «armslag», og ikke bli «sugd» rett inn i den kongelige sfæren.

Frykten var at Kate skulle ende opp som prinsesse Diana, som ble jaktet på av fotografer døgnet rundt. For å forhindre dette, ble det bestemt at hertuginne Kate skulle vernes mest mulig i en overgangsfase, og slippe mange offentlige representasjonsoppgaver.

LES OGSÅ: Hertuginne Kate kom uten bh 

Tror den britiske kongefamilien priser seg lykkelig for at Kate er så ulik Diana

Da William og Kate forlovet seg i 2010, var det ingen ukjent forlovelsesring som ble plassert på den kommende hertuginnens finger. Det er nemlig akkurat den samme som Diana fikk tilbake i 1981. Men ifølge Totland er det ikke slik at Kate bruker mange smykker som tilhørte svigermoren(Husk også å sjekke ut hvilken kjendis som har den dyreste forlovelsesringen!) 

- Kate bærer i dag Dianas forlovelsesring, men ellers er det faktisk ganske påfallende i hvor liten grad hun bruker svigermorens etterlatte smykker. Istedet får Kate låne juveler av dronning Elizabeth.

- Jeg tror faktisk hele den britiske kongefamilien priser seg lykkelig for at Kate er i utgangspunktet er så ulik Diana som hun er: med sine trekk, sine farger og ikke minst sitt lange, mørke hår. Da har fyrstinne Charlene av Monaco (38) hatt det langt vanskeligere. Hun har i utgangspunktet samme blonde, litt kjølige skjønnhet som avdøde fyrstinne Grace - og har konstant blitt sammenlignet med henne. Ja, faktisk tror jeg dette er en av grunnene til at Charlene nå har klippet håret nærmest guttekort, sier Totland.

LES OGSÅ: Tidenes vakreste kongelige brudekjoler

- Diana redefinerte den kongelige stilen

Silje Pedersen, tidligere moteredaktør i KK og HENNE, mener Diana hadde en elegant og sofistikert stil som til og med blir kopiert den dag i dag. 

- Diana redefinerte på mange måter den kongelige stilen fordi hun turte å ta noen vågale motevalg som ettersittende kjoler, dypere utringninger og kortere skjørtelengder, har Pedersen tidligere sagt til KK.no.

Diana ble tidlig kjent som et moteikon. Helt fra hun dukket opp litt sky og sjenert på slettene i Wales, på sine første dates med prins Charles, i tweedskjørt og matchende dressjakke, til hun seilte over røde løpere og bonede dansegulv i lange kjoler. Siden har hun blitt et popkulturelt ikon. Designeren Castelbajac skal ha hedret henne blant annet med et kjole med hennes ansikt på under moteuken i Paris i 2006.

På lik linje med «den lille sorte» og trenchcoaten, gikk også den vesle hvite blusen igjen. Prinsesse Diana kombinerte den gjerne med et blyantskjørt og pumps med høye hæler. Flere av kjolene hun brukte hadde ofte samme dype, runde eller firkantede utringning, og var gjerne tettsittende. Hun bar også noen litt mer vågale varianter hvor ryggen var dypt utringet. 

Perlekjeder brukte hun også ofte - både til selskapskjoler og enkle gensere og kardiganer. Dressjakken gikk også igjen, i farger som lavendel, rødt og flaskegrønt. Knappene ofte i gull eller svart, og med svarte eller hvite topper under. Har du forresten fått med deg at Asos har laget en kolleksjon som helt klart og tydelig er inspirert av Diana? Se den her!

Og selv om man absolutt kan dra likheter mellom Diana og Kate, er Kjell Arne Totland minst like opptatt av forskjellene mellom de to.

- Tenk bare på hvor ulike brudekjolene deres var! Kate er nok i utgangspunktet langt tryggere på seg selv og på sin egen smak enn Diana var i begynnelsen av sin kongelige karriere. Men etterhvert fant hun sin stil - og ble et virkelig stilikon. Neste år er det 20 år siden hun gikk bort - og når man ser bildene fra de siste årene hun levde, er det påfallende hvor moderne og tidløs hun fortsatt fremstår. Og her har Kate fortsatt en del å lære...

LES OGSÅ: Hertuginne Kate bar smykker til en verdi av 50.000 kroner

MOTEIKON: - Diana redefinerte på mange måter den kongelige stilen fordi hun turte å ta noen vågale motevalg som ettersittende kjoler, dypere utringninger og kortere skjørtelengder, har Silje Pedersen tidligere sagt til KK.no. Foto: Scanpix
MOTEIKON: - Diana redefinerte på mange måter den kongelige stilen fordi hun turte å ta noen vågale motevalg som ettersittende kjoler, dypere utringninger og kortere skjørtelengder, har Silje Pedersen tidligere sagt til KK.no. Foto: Scanpix Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer