Hårpleie

9 hårtabber du bør unngå

Det kan faktisk være du selv som er skyld i de dårlige hårdagene.

FORSIKTIG: Å tørke det våte håret hardt med håndkle, eller hyppig bruk av rettetang, kan være svært skadelig. Foto: studiovespa - Fotolia
FORSIKTIG: Å tørke det våte håret hardt med håndkle, eller hyppig bruk av rettetang, kan være svært skadelig. Foto: studiovespa - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kanskje er du allerede klar over at det ikke er bra å børste håret mens det er vått?

Og kanskje vet du også at det beste for håret er å sove på et putetrekk av silke og at du kan beskytte håret ditt ved å flette det før du legger deg?

Det er imidlertid flere ting som kan skade håret. Skjønnhetsnettstedet Byrdie.com har laget denne listen:

1. Du tørker håret med et håndkle

Altså, selvsagt tørker du håret ditt med et håndkle, du kan jo ikke gå ut av dusjen og la håret drypptørke heller. 

Problemet her er både hva slags håndkle du velger og hvordan du bruker det. Et normalt badehåndkle er ganske røft i teksturen, så det kan føre til at hårstråene brekker.

Prøv heller et mikrofiberhåndkle eller en t-skjorte, foreslår Byrdie.com. 

LES OGSÅ: Slik tar du vare på håret ditt i sommer

I tillegg er det mange som gjør det frisør Lise Holm-Glad, leder for Defines frisørteam, tidligere har kalt «bikkjemetoden» for å tørke håret.

Det vil si at du rufser og froterer håret for hardt. Det kan i verste fall få håret til å brekke, og du vil i beste fall få skikkelig flokete, brusete hår. 

Du bør alltid være veldig forsiktig og heller bruke håndkleet til å klemme vannet ut av håret. 

LES OGSÅ: Dette kan skade håret ditt

HØRER DU FRESING? Håret skal være helt tørt før du bruker varmeverktøy som rettetang eller krølltang. Å bruke denslags verktøy på vått hår sliter veldig på håret, har liten eller ingen effekt og kan i verste fall gjøre at håret ditt knekker.  Foto: Kristin Hove
HØRER DU FRESING? Håret skal være helt tørt før du bruker varmeverktøy som rettetang eller krølltang. Å bruke denslags verktøy på vått hår sliter veldig på håret, har liten eller ingen effekt og kan i verste fall gjøre at håret ditt knekker. Foto: Kristin Hove Vis mer

2. Du dropper varmebeskyttelsen

Varmestyling er ekstremt skadelig for håret, og om du i tillegg dropper produktene som gir håret litt beskyttelse mot varmen, kan du risikere tørt, skadet hår som i verste fall knekker. 

LES OGSÅ: For mye av dette ødelegger håret ditt

3. Du grer håret fra røttene

De fleste av oss starter kanskje nærmest røttene når vi skal gre håret, men det bør vi slutte med umiddelbart.

Jo høyere opp mot røttene du starter børstingen, desto flere floker og knuter vil du samle utover i spissene, som også er de mest skadede og sårbare delene av håret ditt. 

Start heller i spissene og jobb deg innover mot røttene. Om du har veldig flokete hår, kan du med fordel spraye i en leave-in-balsam før du begyner å gre håret. Det er også best å gre håret før du vasker det, så har du så få floker som mulig å få ut når håret er vått og på sitt mest sårbare

LES OGSÅ: Slik børster du håret riktig

FORSIKTIG: Unngå å bruke varmeverktøy for ofte, og sørg for all del for at du bruker varmebeskyttelse når du først føner, krøller eller glatter ut håret. Foto: All Over Press
FORSIKTIG: Unngå å bruke varmeverktøy for ofte, og sørg for all del for at du bruker varmebeskyttelse når du først føner, krøller eller glatter ut håret. Foto: All Over Press Vis mer

4. Du føner klissvått hår

Stopp! Om du begynner føningen når håret er klissvått, vil det bety at du utsetter det for mye mer varme enn om du lar det lufttørke først.

Siden føning og all annen varmestyling er en av de aller største årsakene til tørt, skadet hår, vil du fort merke at håret blir bedre om du dropper denne uvanen. 

For å få en meste mulig effektiv morgen, bør du lære deg noen triks for å få føningen til å ta minst mulig tid.

Lise Holm-Glad har tidligere fortalt KK.no at du ikke bør begynne å føne håret mens det er dryppende vått. Hun anbefaler at du bruker håndkleet til å klemme mest mulig vann ut av håret først.

Hvis du har mulighet til å la håret lufttørke litt mens du kler på deg, sminker deg, spiser frokost og drikker kaffe, er det enda bedre. 

– Håret tar ikke form før det begynner å tørke, så det er bare unødvendig slitasje på håret ditt å begynne førningen på klissvått hår.

LES OGSÅ: Slik føner du som en proff

5. Du er hestehaleavhengig

En stram hestehale ser kjempekult ut, men vær obs. Er den for stram kan den faktisk etterlate håret ditt skadet og ekstra sårbart.

Særlig ille er det om du alltid plasserer hestehalen på samme sted. Da vil du fort kunne merke at du har mange hårstrå som rett og slett brekker der du pleier å feste strikken. 

Stramme frisyrer kan gi deg både hodepine og hårtap, så vær forsiktig og unngå daglig bruk av hårstrikker, særlig dem med metallskjøte

Bruk skånsomme hårstrikker som ikke river og sliter i håret ditt gjennom dagen eller når du tar den ut. 

LES OGSÅ: Slik får du den perfekte hestehalen

KAN SKADE HÅRET: Men hvis du velger riktig type strikk og varierer hvor høyt du fester hestehalen, minimerer du slitasjen. Foto: All Over Press
KAN SKADE HÅRET: Men hvis du velger riktig type strikk og varierer hvor høyt du fester hestehalen, minimerer du slitasjen. Foto: All Over Press Vis mer

6. Du bruker for mye sjampo

Når sjampoen ikke skummer så mye som du kanskje liker, er det fort gjort å strekke seg etter sjampoflaska og ha ende mer produkt i håret.

Dette kan imidlertid føre til at du tynger ned håret ditt og det blir flatt og blast og livløst. 

Prøv heller å tilføre mer vann mens du skummer opp sjampoen, så sparer du ikke bare penger, men får også vakrere, sunnere hår. 

LES OGSÅ: Har håret ditt mistet glansen?

7. Du bruker lav varme på rettetanga

Det kan kanskje være litt forvirrende, men selv om det anbefales at du bruker så lav temperatur som mulig, må den også være høy nok til å være effektiv.

Det kan faktisk være verre for håret om du må dra rettetanga over håret mange ganger eller ekstremt sakte enn om du har litt høyere varme. 

Hvis du merker at du må gå over den samme hårlokken flere ganger for å få håret så rett som du vil ha det, kan du prøve å skru opp varmen litt.

Rettetanga bør være varm nok til å gi deg rett hår med én runde per hårlokk. 

SPRAY ETTER STYLING: Unngå å bruke hårspray før du krøller eller retter ut håret, så skader du håret mindre. Varmebeskyttelsen må du imidlertid bruke før du bruker varmeverktøyene. Foto: Per Ervland
SPRAY ETTER STYLING: Unngå å bruke hårspray før du krøller eller retter ut håret, så skader du håret mindre. Varmebeskyttelsen må du imidlertid bruke før du bruker varmeverktøyene. Foto: Per Ervland Vis mer

8. Du bruker hårspray før du varmestyler håret

Har du fint hår, har du kanskje erfart at litt hårspray i håret før du krøller det får krøllene til å sitte lenger. Dessverre gjør det også stor skade på håret ditt. 

Siden hårspray inneholder alkohol, som kan frese eller brenne når det kommer i kontakt med varme, er det lett å forstå at håret ditt ikke har godt av dette. 

Bruk hårspray bare etter at du har krøllet, rettet ut eller tupert håret. Håret ditt vil takke deg! 

LES OGSÅ: Freser det når du bruker denne?

9. Du dropper rensesjampoen

Uansett hvilken hårtype du har, har du sannsynligvis opplevd at håret ser blast og livløst og litt flatt ut. Årsaken er ofte hårproduktrester som ikke fjernes av milde, fuktighetsgivende sjampoer mange av oss elsker – vi vil jo ha både glans og volum! 

Heller enn å bruker mer av din vanlige sjampo, bør du investere i en rensesjampo og bruke denne omtrent én gang i uka.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om rensesjampo

Rensesjampoer er akkurat det navnet tilsier, sjampoer som er skapt for å rense håret skikkelig. De er uten pleiende og nærende ingredienser, så du bør alltid avslutte med en god balsam eller hårkur for å gi håret fuktighet og næring etter du har renset det ordentlig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer