Vi utsetter håret vårt for mye rart. Det er ikke alltid at det å behandle det bra er forenlig med at det skal se bra ut – pluss at det ofte frister å ta noen snarveier i en hektisk hverdag.
Men enkelte ting bør vi virkelig droppe å utsette håret vårt for – og her kan du høre det fra frisørene selv, når vi nå spør dem hva de selv aldri ville ha utsatt håret sitt for.

Marie fant drømmemannen på nett - etter seks måneder kom sannheten frem
1. Bruke samme shampo hele tiden
Catrine Ormark, som driver salongen Goshamei i Tromsø, påpeker at god hårpleie tross alt starter med hårvasken. I tillegg, er hodebunnen din en viktig del av regnestykket.
– Jeg bruker alltid en shampo som er tilpasset min hodebunn. Dette er første prioritet! sier Ormark.
Riktig valg av shampo, vil nemlig hjelpe deg å opprettholde ph-balansen i hodebunnen din, forklarer hun. Hodebunnen er tross alt hud – og det kan det være lett å glemme.
– Jeg endrer ofte shampo utfra hvilken årstid vi har og hodebunnsproblematikk. Utsettes hodebunnen for tørr luft, eller er det mye sol? legger Ormark til.
Du bør også huske på andre, hverdagslige faktorer som påvirker hodebunnen – som stress, om man er i overgangsalderen eller har sensitiv eller irritert hud.
En fingerregel er fargen på huden i hodebunnen, tipser Ormark.
– Normal farge på huden i hodebunnen tilsier at alt er ok. Rød og irritert hud viser at huden reagerer på noe som du utsetter den for. Ved rød-lilla hodebunn bør du kontakte lege, forklarer hun.


«Du bør seriøst ikke delta på tv»
2. Droppe UV-beskyttelse
Solfaktor er viktig, det vet vi – men vi har en tendens til å glemme av håret. Og det får minst like mye soleksponering som resten av kroppen!
– Jeg bruker ikke produkter uten UV i solen, understreker Ormark.
– Selv om håret er dødt påvirkes det av ph og varme. Det er viktig å beskytte håret med solfaktor for hår – og dette både når man er her hjemme i solen eller i varmere strøk, sier hun.
Har du farget hår er dette et viktig tiltak for å forebygge slitasje, men Ormark understreker at det gjelder oss alle:
– Dette er viktig for å opprettholde et sunt og friskt hår. Velg alltid produkter med solfaktor i solen, det beskytter håret ditt mot uv-stråler og slitasje.

Negletrenden som gjelder nå
3. Hard børsting når det er vått
Mange av oss har hørt at det er fy-fy å gre håret når det er vått. Samtidig, føles det kanskje mest praktisk å gripe etter børsten idet du kommer ut av dusjen?
Ormark advarer:
– Håret er mer tøyelig i våt tilstand – som en gummistrikk. Hvis det først knekker er det ingen vei tilbake.
Du bør absolutt gjøre hårbørstingen på en skånsom måte.
– Mitt tips for langt hår er: Hold børsten loddrett, del håret i to etasjer og start i endene. Børst takvis, og vær tålmodig. Da oppnår du best resultat, legger Ormark til.


Lykkelige par gjør dette hver dag: - Slående effekt av små grep
4. Droppe varmebeskyttelsen
Vi vet at det skal varmebeskyttes. Et hår som styles med varmeverktøy utsettes for en del slitasje. Men visste du at du også bør teste varmebeskytteren din for å sjekke at den faktisk er effektiv?
Ormark kommer med et life-changeing tips:
– En god måte å sjekke om varmebeskytteren er effektiv eller ikke, er å påføre den på den ene underarmen din, og så bruke føneren på begge. Da kjenner du forskjell, sier hun.
Hun understreker at hun aldri utsetter håret for varmebehadlinger uten varmebeskyttelse.
– Når håret utsettes for varmebehandlinger, fra for eksempel glattetang, krølltang og føner, blir hårets cuticula slitt og sprøtt, minner Ormark.

Sammenligner du deg med venninner? - Disse menneskene blir fortere sjalu
5. Legge seg med vått hår
Mange av oss synder nok her – men ifølge frisør Josephine Juliane Pevik hos Meraki Studio, er dette det aller første hun nevner som en nei-ting når det kommer til hår.
– Ved å legge seg med vått hår eller sette det opp i en strikk når det er vått vil håret kunne bli svært krusete og i verste fall knekke. Når håret er vått, er det skjørere og mer utsatt for slitasje, sier Pevik.
Denne (u)vanen kan også fort skape enda større problemer for deg:
– Det vil også øke sjansen for hodebunnsproblemer, som for eksempel flass og irritert hodebunn, legger hun til.


- Antallet vil øke med årene
6. Gå for den trendy hårpleien
Pevik trekker fram viktigheten av å velge hårprodukter som faktisk er tilpasset håret ditt.
– Vi møter mange kunder som velger produkter utfra trender og anbefalinger via sosiale medier, som for eksempel TikTok. En gjenganger er at dette ikke alltid er basert på hva ditt hår trenger, understreker Pevik.
– Husk at alle hårtyper trenger ulik pleie for at det ikke skal føles tørt eller tungt! legger hun til.
7. Fikse fargingen hjemme
Noen gang er det gøy å følge livets spontane innfall, men dersom det er hårfarging du får lyst til å prøve deg på, er Pevik tydelig: det kan komme til å koste deg.
– Det kan være fristende og en enkel løsning der og da, men skaden ved å mislykkes med kjemiske behandlinger hjemme, som for eksempel bleking eller permanent, kan både være kostbart og vanskelig å rette opp hos en frisør i ettertid, sier hun.

Slik gjør du skjerfet om til en balaklava
8. Klippe selv
Frisør og leder for Gevir Agnes Marie Bjørge Gulbrandsen, mener at det å klippe seg selv er en uting.
– Jeg ville aldri klippet meg selv. Med mindre du er ute etter noe veldig unikt da! sier hun.
– En god frisør har brukt fire år på utdannelsen sin. Det er ikke mulig å klare et godt resultat gjort med kjøkkensaksen, understreker hun.
9. Nedprioritere pleien
Vi er godt trente i hudpleie, og mange av oss har et lite arsenal av diverse kremer stående i badeskapet. Guldbrandsen minner om at du med fordel bør være like nøye med hårpleien.
Og nei, det holder ikke å kure håret en gang i blant.
– Jeg ville aldri vasket håret uten å kure det, og på den måten tilføye oljer og proteiner etter vask, understreker hun.
– Jeg elsker hår og håret mitt, og er nøye, like nøye som jeg er med huden min. Det finnes ikke en quick-fix for verken hud eller hår, men gode, daglige rutiner – de utgjør en stor forskjell, sier Gulbrandsen.

- Hvordan skulle det gå med henne hvis jeg døde?
