Polkadottdronningen Yayoi Kusama (94) er kanskje aller best kjent for nettopp det: de karakteristiske prikkene.
Visstnok er de et resultat av hallusinasjoner hun har lidd av siden barndommen. Men i stedet for å kurere sine psykiske problemer, bruker hun det som utgangspunkt for å skape kunst.

Balenciaga-designer snakker ut om skandalen

Nå holder en hel moteverden pusten
Et sted mellom feminisme, minimalisme, surrealisme, popkunst og abstrakt ekspresjonisme er hun blitt anerkjent, ikke bare som en av de viktigste japanske kunstnere, men som den kanskje viktigste nålevende kvinnelige kunstneren.
Etter eget ønske bor hun på et psykiatrisk sykehus i Tokyo i Japan. Det har hun gjort siden 1977. Hver dag tar hun på seg den ildrøde parykken over det grånede håret og blir fulgt til atelieret sitt, som ligger et litt langt steinkast unna. Der maler hun fra solen står opp til den går ned igjen.

Hun vokser opp i Matsumoto, en by i Nagano utenfor Tokyo, Japan, og flytter til New York i 1958. Der blir hun en av del av byens avantgarde-scene gjennom hele 60-tallet. Hun er blitt kalt Andy Warhols kvinnelige motstykke, men sannheten er at hun inspirerte ham. Og Donald Judd. Joseph Cornell. Og en rekke andre menn.

Derfor går denne motevideoen viralt
Hele tiden arbeider hun med utgangspunkt i sitt eget nevrosedrevne, visuelle univers, som etter hvert kjennetegnes av blant annet polkadotter, gresskar og evighetsmatriser.
Sent på 60-tallet starter hun sitt eget merke «Kusama Enterprises» med kjoler og tekstiler med de karakteristiske prikkene.


Mer mainstream er det da hun i 2012 samarbeider med Louis Vuitton, med daværende kreativ leder Marc Jacobs ved roret. Samarbeidet blir en kommersiell suksess, og et tiår senere er hun tilbake hos det franske luksusmotehuset.


I en tid der kampen om oppmerksomheten er knallhard, går den 94 år gamle polkadottdronningen viralt. Helt i tråd med hennes univers, og for å vise hennes kunstneriske visjon, resulterer samarbeidet også i en rekke installasjoner i butikker verden over. Mens noen hyller stuntet, mener andre at det bare er en gimmick.

Skal lede et av verdens største motehus
Nå er jo ikke akkurat Instagram-vennlige installasjoner noe nytt for den japanske kunstneren. Hennes uendelighetsutstilling får massiv medieomtale, spesielt speilrommene, der minimalt med virkemidler brukes for å gi maksimal effekt.


Evighet.
Uendelighet.
De er ikke ukjente temaer i kunsten. Ei heller i moten. For når går moten lenger enn seg selv? Kanskje når den er laget med nettopp evighet og uendelighet i tankene. Det er noe bærekraftig over det også, som et slags tegn i tiden. Et bevis på det franske luksusmotehusets «savoir-faire» og Kusamas fortsatte relevans den dag i dag.

I kolleksjonen pryder selvsagt polkadottene en rekke klassiske design. Både vesker, klær, sko og tilbehør. Og kjendisene elsker det. Supermodellen Bella Hadid er samarbeidets ansikt utad. Det er hennes første kampanje for Louis Vuitton.

Nå er verdens kanskje mest kjente luksusmotehus åpnet i Norge
«Jeg er ikke bare hennes største fan, og fascinert av hennes historie og liv, men jeg føler også en dyp tilknytning til henne når det gjelder å bruke kreativ frihet og skapelse for å håndtere psykiske utfordringer», skriver 26-åringen, som selv har vært åpen om sin mentale helse.