Termisk kildevann:

- Å drikke termisk vann er veldig bra for dem som har psoriasis

Mineralrikt vann tappes på flasker og krukker slik at huden din kan nyte godt av mineralenes helbredende evner.

TERMISK KILDEVANN: Flere Spa bruker termisk kildevann i sine behandlinger og basseng. Men du trenger ikke å dra på spa for å få den deilige behandlingen. FOTO: NTB scanpix
TERMISK KILDEVANN: Flere Spa bruker termisk kildevann i sine behandlinger og basseng. Men du trenger ikke å dra på spa for å få den deilige behandlingen. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Allerede for 2000 år siden oppsøkte soldater varme, termiske kilder for å lege sår og restituere seg. Romerske legionærer dro til de tolv saltfontenene i Baden-Baden i Tyskland, mens general Napoleon Bonaparte tok soldatene med seg til de termiske kildene i La Roche-Posay for å helbrede hudlidelsene sine.

– Termisk kildevann har i lang tid blitt brukt i spa-behandlinger og kosmetikk på grunn av sin lindrende og anti-inflammatorisk effekt på huden. Termisk kildevann kommer fra varme kilder nede i jorden, og inneholder vann som har rent gjennom ulike lag med kalk, stein og jord. På den måten blir vannet rikt på mineraler som jern, silisium, selen, kalsium, bikarbonat, magnesium, natrium og metaller. Mineralinnholdet avhenger av hvor kildevannet er hentet fra, forklarer hudlege Dr. Merete Lorentzen ved Aleris til KK.

LES OGSÅ: Lise fikk diagnosen psoriasisartritt: - Jeg gikk fra å være 100 prosent frisk, til ikke å kunne kle på meg selv

– Å drikke termisk vann er veldig bra for dem som har psoriasis

Effekten termisk vann har på huden er viden kjent nedover i Europa. Det finnes mange spa og offentlige bad som fyller bassengene sine med dette mineralrike vannet som pipler opp fra undergrunnen.

I Frankrike er termisk vann til bruk i behandling av for eksempel psoriasis, eksem og hudplager. Flere hudleger sender også sine kreftpasienter til kildene i La Roche-Posay, Avène og St. Gervais.Bare på disse tre stedene blir over 10.000 personer behandlet i året for sine hudlidelser, og de aller fleste på behandlingssenteret i La Roche-Posay.

– Vitenskapelige studier av termisk vann har vist beskyttende effekter mot frie radikaler, det vil si ytre påvirkning som for eksempel sollys og forurensning. Frie radikaler forårsaker alt fra rynker til kreft, sier Jeanette Petterson, lege innenfor estetisk medisin og eier av Oslo Hud­ og Laserklinikk.

TYRKIA: Pamukkale i Tyrkia byr på unike omgivelser og helsebringende varme kilder. FOTO: NTB scanpix
TYRKIA: Pamukkale i Tyrkia byr på unike omgivelser og helsebringende varme kilder. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Psst: Triggerne som gjør eksemhuden verre ...

Hun forklarer at mineralene i termisk vann har gode antiinfammatoriske og beroligende egenskaper. På grunn av vannets hudfornyende og reparerende effekt kan det brukes etter kjemiske peelinger og laserbehandlinger. Vannet stimulerer også visse proteiner som øker fuktigheten i huden og beskytter huden mot infeksjoner.

– Å drikke termisk vann er veldig bra for dem som har psoriasis, og nettopp på grunn av sine fuktighetsskapende egenskaper er vannet bra å bruke som en del av behandlingen mot visse hudtilstander der hudbarrieren er endret slik at huden mister mye fukt, for eksempel atopisk eksem, sier Petterson.

Hun tilføyer at aknepasienter som går på kraftige produkter, har nytte av det termiske vannets beroligende og fuktighetsgivende effekt. Det finnes flere merker som tilsetter eller har termisk vann som hovedingrediens. De mest kjente får du på apoteket.

LES OGSÅ: Hudekspert: - Prøv å unngå dusjing hver dag!

Dette gjør mineralene

 • Sink: hjelper både mot kviser og tørr hud. Er viktig for sårheling. Styrker blant annet neglene.
 • Kobber: stimulerer blant annet elastinet som gjør huden smidig.
 • Magnesium: påvirker nervesystemet, og hjelper blant annet mot ticks på øyet. Hjelper mot hudlidelser og for tidlig aldring.
 • Kalsium: styrker skjelett, negler og tenner, samt hjelper mot uren hud.
 • Selen: holder huden smidig og forebygger flassing. Viktig for hudens forsvarsmekanisme
 • Svovel: hjelper mot eksem og psoriasis.
 • Sulfat: virker avgiftende på kroppen.
 • Silisium: viktig for bindevev, slimhinner, skjelett, tenner, hud, hår og negler.
 • Natrium: påvirker nervesystemet og er viktig for væskebalansen i kroppen.
 • Mangan: viktig for helbredelse og regenerering av huden, og styrker hudens egen beskyttelsesbarriere sammen med jern. I tillegg har den en antioksidativ effekt mot frie radikaler.
 • Klorider: forbedrer hudens beskyttende syremantel og støtter utjevning av huden
 • Fluorider: styrker generelt huden.

LES OGSÅ: Tabbene som gjør at huden eldes raskere

Dette er termisk vann

Term kommer fra gresk, og betyr varme. Temperaturen på vannet må være over 20 grader, og det må inneholde minimum en viss mengde mineraler. Hver kilde har sin unike sammensetning av mineraler.

For eksempel inneholder vannet i Baden-Baden veldig mye natriumklorid. Det renser kroppen, og har dermed en lindrende effekt på smerter i ledd og muskler, samt hodesmerter.

Selen er hemmeligheten i La Roche-Posay sitt vann, et mineral som er nødvendig til å få bukt med for eksempel atopisk eksem og psoriasis. Kildene i Pamukkale er rike på kalsium, noe som er bra for uren hud, tenner og skjelett.

Kildene kan være veldig gamle, for eksempel har vannet rent i 1700 år før det når overflaten i La Roche-Posay. Termiske kilder finnes over hele verden, selv i Antarkis.

LES OGSÅ: Derfor bør du ta med deg ansiktsrens på trening

BUDAPEST: Utendørsbasseng med termisk kildevann i Szechenyi i Budapest.
BUDAPEST: Utendørsbasseng med termisk kildevann i Szechenyi i Budapest. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer