Mote:

Å gjøre seg opp noen tanker om eget forbruk er ikke så dumt

Det er ikke til å legge skjul på at motebransjen er en av verdens mest forurensende.

Norske Livid lager klær som er ment for å vare. Og plagg som man faktisk vil bruke. Her fra sommerkolleksjonen. FOTO: Michael Angeles Vera Cruz
Norske Livid lager klær som er ment for å vare. Og plagg som man faktisk vil bruke. Her fra sommerkolleksjonen. FOTO: Michael Angeles Vera Cruz Vis mer
Publisert

Til tider kan det være vanskelig å ta innover seg. Det er først når man ser bildene av fjellene av kasserte klær på «klesindustriens kirkegård» i Chiles ørken, at det blir umulig ikke å forholde seg til det.

Kanskje føler du allerede på «moteskam». Gjør du ikke det, er det kanskje ikke så dumt i det minste å gjøre seg noen tanker om eget forbruk. For ekspertene er enige om at forbruket vårt må ned. Men først og fremst må produsentene ta ansvar. Produksjonen må ned. Og vi må handle mindre og riktigere. Hvordan? Ved å tilegne oss kunnskap. For kunnskap er makt, og forbrukermakt virker faktisk.

Og så må vi støtte opp om aktørene som prøver å gjøre nytte. Både designerne, merkene og de store luksusmotehusene må nå forholde seg til en grønnere mote for framtiden. Og det i alle ledd i verdikjeden, fra design til ferdig produkt, forpakning og markedsføring. Det er den eneste måten.

Selv styrer jeg unna fast fashion så godt det lar seg gjøre, bygger en basisgarderobe med plagg som kan brukes på flere måter og styles opp og ned etter anledning. Og så reparerer jeg og gir videre, slik at klærne mine kan få nytt liv hos andre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer