A Knit Story

A KNIT STORY: Bak masken i New York City

Norsk strikkefirma ble oppdaget på Broadway! Nå viser de frem på Vogue-messen. Tekst: Birte Hegerlund Runde.

A KNIT STORY: Et lite norsk strikkefirma ble oppdaget på Broadway. Nå viser de fram klærne på Vogue-messen i New York City. Foto: Tove Fossnes, A Knit Story as
A KNIT STORY: Et lite norsk strikkefirma ble oppdaget på Broadway. Nå viser de fram klærne på Vogue-messen i New York City. Foto: Tove Fossnes, A Knit Story as Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- To knit or not to knit – is that a question? spør Tove Fossnes og ler. 

Vi møter daglig leder og designer i strikkefirmaet A Knit Story på «Vogue Knitting» midt på Manhattan i New York – sammen med tusenvis av strikkere, designere, forhandlere og bloggere fra hele USA. Et lite firma fra Arendal. Som ble oppdaget av en butikkinnehaver på Broadway. Er det mulig? 

Strikkende filmstjerner

Vel, svaret er ja. Men, når du ikke bare frem til bestemødre og håndarbeidslærere? Svaret er nei. For strikking er hot stuff – også blant unge gutter. I garnbutikkene på Broadway kan du støte på filmstjerner som Katherine Heigl (37), Julia Roberts (48) og Keifer Sutherland (49) på garnjakt.

Strikking er yoga. Avkobling. Noe du kan gjøre mens du sitter på t-banen eller er hos fotmassøren. Og midt oppi dette har altså et strikkefirma fra Arendal nettopp kommet inn på markedet. Hvordan i alle dager skjedde det? Saken fortsetter under annonsen.

Bak masken

A Knit Story er en historie som begynte med et fadderbarn i Peru. Fotografen Tove besøker ham etter mange år som sponsor, der han bor oppe i fjellene med alpakkadyr og strikkende damer. Han har blitt en voksen mann nå. Driver en farm med lodne alpakkaer. Tove får en idé.

Hjemme i Norge, i det trekkfulle kontorfellesskapet i Arendal som hun deler med arkitekten Charlotte Holen og designeren Anna Kristina Loven, inviterer Tove dem med på planen. At hun har lyst til å satse på ull. Den supermyke babyalpakkaulla som holder både dyr og mennesker varme i kulda. De blir med. 

I NEW YORKS GATER: Skuespiller Hilde Skappel som bor og jobber i New York stilte opp for noen bilder i en strikket poncho fra A Knit Story. Foto: Petra Liebetanz
I NEW YORKS GATER: Skuespiller Hilde Skappel som bor og jobber i New York stilte opp for noen bilder i en strikket poncho fra A Knit Story. Foto: Petra Liebetanz Vis mer

Tre billetter til Peru, og en lang flyreise senere, eier de en strikkebedrift med fabrikkavtale i Andesfjellene. Fair trade i alle ledd. Fadderbarnet til Tove er en av samarbeidspartnerne. De tre damene har nå en forretning som skal selge til både strikkere og shoppere.

- Det unike ved oss er at kundene kan velge mellom å kjøpe en ferdigstrikket genser med vårt design, eller en strikkepakke med garn, pinner og mønster for halvparten av prisen – hvor de strikker modellen selv, sier Fossnes.

NRK-serie

Historien kunne fort sluttet her. Etter mange feilleveranser, skjeve gensere og startproblemer med fabrikken i Peru. Men i søknaden til Innovasjon Norge hadde A Knit Story satt seg det hårete målet «first we take Manhattan, then we take Berlin». De kunne ikke gi seg nå. Men først NRK. 

Nesten fem år etter at de startet opp, i fjor høst, ber NRK dem om å produsere og designe noen nye strikkeplagg til adventsserien «Julekongen». De blir kjente for «Mira-kjole» og »Kevin-genser», og har fulltidsarbeid med å sende ut bestilte strikkepakker til både private og forhandlere rundt i hele landet. At en stor forhandler på Broadway ville være enedistributør i USA med strikkepakkene deres, betyr noe. 

STRIKKEGLADE: Tove Fossnes, daglig leder av A Knit Story, og Tavy Ronen, sjef for butikken The Yarn Company på Broadway, diskuterer designet de skal ha på messen.  Foto: Petra Liebetanz
STRIKKEGLADE: Tove Fossnes, daglig leder av A Knit Story, og Tavy Ronen, sjef for butikken The Yarn Company på Broadway, diskuterer designet de skal ha på messen. Foto: Petra Liebetanz Vis mer

Tror alt er mulig

Tove tror hun har truffet en nerve med A Knit Storys design. Men trendene skifter lynraskt i en by som New York. Du må hele tiden henge med. Tilby noe unikt. Tove blander det urbane elementet inn i det myke ullstrikket.  

- Det er fantastisk design. Jeg tror amerikanerne vil like det veldig godt. 
Tavy Ronen, innehaver av The Yarn Company, som er A Knit Storys Broadway-forhandler, stryker en hånd over den gråstripete strikkegenseren som bærer det treffende navnet «New York». Mønsteret er etter inspirasjon av skylinen.  

Redaktøren av Vogue Knitting kommer bort og ber om å få tilsendt et par eksemplarer, og slutter seg til Tavys skryt.

Hadde du trodd at du skulle gjøre suksess i New York med  strikkepakker?

- Jeg er en person som tror at alt er mulig. At en av New Yorks største garnbutikker, The Yarn Company, forelsket seg i strikkedesignet vårt, og er forhandler for produktene våre i USA, er kjempegøy. Det viser seg at det nytter å jobbe mot målet, sier Tove, som gikk tom for varer før messen var over. 

Så neste mål blir Berlin?

- Ja, hvorfor ikke?  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer