Sminke

- Å sove med sminke på er noe av det verste du kan gjøre mot huden

Her er sminketabben vi bør lære av.

SOVE MED SMINKE: Dette er noe du absolutt ikke bør gjøre. Sørg for å rense huden godt både morgen og kveld! Foto: Shutterstock / Jacob Lund
SOVE MED SMINKE: Dette er noe du absolutt ikke bør gjøre. Sørg for å rense huden godt både morgen og kveld! Foto: Shutterstock / Jacob Lund Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen grunn til å lyve om det, på ett eller annet tidspunkt har vi alle gjort det – begått kardinalsynden innen skjønnhetsverdenen. Nemlig å sove med sminken på! Og hver gang vi våkner opp som en vaskebjørn med maskara under øynene og leppestift på puta, så angrer vi voldsomt på vår egen dumhet. Vi vet jo at det ikke er bra, men til vårt forsvar så skjer det bare når man er veldig trøtt på kvelden, eller hvis man har hatt en litt fuktig kveld på byen. Men er det egentlig så farlig at man glemmer å vaske ansiktet en gang i blant? Skal vi tro ekspertene så er det faktisk det:

– Å sove med sminke på er noe av det verste du kan gjøre mot huden, siden huden fornyer seg optimalt om natten og via søvn, har Rolah O. Lønning, som er kosmetisk lege på BeWell klinikken og har skrevet boken «Frisk hud», tidligere uttalt til KK.no. Det er viktig å vaske rester av dagen bort før man legger seg til å sove. Dette gjelder spesielt deg som bruker sminke, solkrem og bor i storby med høy luftforurensning. 

– Sminke, sammen med rester av forurensning, svette og døde hudceller blokkerer porene og gir økt forekomst av akne, hudormer, større porer, mindre glød, tørr hud og raskere aldring, legger hun til. 

LES OGSÅ: Kan en uke uten sminke gi finere hud?

Kan føre til tidlige aldringstegn

Det er altså mer enn én god grunn til å ta turen innom badet før leggetid, og Lønning er ikke alene om å påpeke hvor viktig det er å huske ansiktsvasken på kvelden. Grethe Marie Grimen, som er rektor og daglig leder av Beauty hudpleieskole, har fortalt at å sove med sminke hindrer huden din å puste i løpet av natten, i tillegg til at all forurensingen du har blitt utsatt for hele dagen blir sittende på over natten.

– Det kan på sikt gi for tidlig aldret hud og sensitiv hud, i tillegg til at huden ser grå og gusten ut med opphopning av døde hudceller, sier hun. 

Å ty til antirynkeprodukter kan være vel og bra dersom du vil bekjempe tidens tann, men det har altså lite for seg dersom du ikke er nøye med den daglige renserutinen. 

– De døde hudcellene blir sittende på huden lenger og hudens cellefornyelse går tregere og tregere. Hudens helse blir da dårligere og får som følge av det aldringstegn tidligere enn nødvendig, forklarer Grimen.

Men det er ikke bare huden i seg selv som lider under sminke og smuss, ifølge Lønning har heller ikke øyevippene godt av å ikke bli renset.

– Å sove med maskara gjentatte ganger kan blokkere hårsekker og gi blefaritt som er en infeksjon av øyelokket, og eventuelt også konjunktivitt eller øyekatarr, forteller hun.

VIKTIG: Akkurat det å vaske bort sminke er noe du bør gjøre hver kveld! Foto: Scanpix
VIKTIG: Akkurat det å vaske bort sminke er noe du bør gjøre hver kveld! Foto: Scanpix Vis mer

Du kan rette opp gamle feil

Det kan føles skremmende å vite at man har vært så uforsiktig med sin egen hud, men fortvil ikke, det er mulig å komme på rett kjøl igjen.

– Ja, det er aldri for sent å snu. Får man i gang gode hudrutiner kan man reversere mye, men huden kan ha lidd ubotelig skade avhengig av hudkvalitet, alder og livsstil, forteller hudlegen. 

Og dersom uhellet er ute og du sovner med sminke på, har hun et godt råd du bør følge.

– Dagen derpå vil en god rens, gjerne med et oljebasert produkt, fulgt av en litt mer grovkornet peeling gjøre godt. Huden vil også ha behov for ekstra antioksidant og fuktgivende pleie, så et godt serum etterfulgt av en rikere fuktighetskrem vil gi huden det den trenger, anbefaler hun.

Ansiktsservietter er noe mange av oss anser som en kjapp og enkel løsning når vi skal fjerne sminken før leggetid, men ifølge Grimen er dette slett ikke tilstrekkelig for å rense huden.

– Nei, du må ha et rensemiddel som løser opp sminke, kremer og døde hudceller og vasker det bort ordentlig. En serviett kan ikke gjøre jobben skikkelig, forteller hun.

Gode renseprodukter som fjerner alle sminkerester er derfor beste løsning. Så kan renseserviettene være unntaket du tyr til av og til.

Er sminken din gammel?

Nå vet vi at det å sove med sminken på kan føre til både det ene og det andre - deriblant akne. Men visste du at hvor gammel sminken din er også kan spille inn på nettopp dette området? Kosmetikk som er utgått på dato kan være rene bakteriemagneten, men kvinner flest har ikke peiling på hvor lang levetid de enkelte produktene har. 

Mange beholder sminken i opptil seks år etter den har gått ut på dato. Dette kan føre til blant annet øyebetennelse, akne og munnsår. 

- Ja, du bør på det sterkeste forholde deg til datostemplingen på kosmetikk. På samme måte som du forholder deg til datostemplingen på mat. Maskara er konstant i kontakt med øynene våre, og hver gang du bruker maskaraen så vil du ta med bakterier ned i forpakningen. Etter en gitt tid, og tidligst seks måneder etter åpning, så vil det blomstre opp bakterier som kan forårsake irritasjoner. Lar du det gå ordentlig lenge så kan det oppstå bakteriekolonier som MRSA (Methicillin-Resistant Staphylococcus Aureus), som forårsaker infeksjon i øynene. Dette er nok det verste som kan skje, har Stephan Ulvund Øien, internasjonal makeupartist, blogger og kolorist sagt til KK.no.

Tone Skipa, makeupartist og skjønnhetsblogger hos KK.no, er enig med Øien, og påpeker at det kan være lurt å bruke luktesansen. (Psst: Så ofte bør du vaske sminkekostene!)

- Uansett om det er en krem eller en maskara skal du alltid ta luktetesten når det nærmer seg utløpsdatoen. Lukter det rart er det bare å kaste med en gang på grunn av bakteriene som da kan skade huden.

For å se hvor lenge kosmetikkproduktene dine varer, kan du se på dette symbolet!

LES OGSÅ: Så ofte bør du vaske sminkekostene dine

Vi gjør oppmerksom på at Tone Skipas blogg har et annonsesamarbeid med Aller Media-eide AdLink. Aller Media eier også KK.no.

PASS PÅ: Sminken din varer ikke i evig tid... Foto: Scanpix
PASS PÅ: Sminken din varer ikke i evig tid... Foto: Scanpix Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer