Miljøorganisasjonen Greenpeace advarer i en pressemelding mot klær fra Shein etter funn av farlige stoffer.
Ifølge en studie Inneholder klær fra den populære kinesiske ultra fast fashion-giganten farlige og ulovlige kjemikaler.

Derfor kan spalter som «Stjel stilen» være problematiske

Formaldehyd i barneklær
Det er Greenpeace i Tyskland som har kjøpt og testet 47 produkter fra Shein. 15 prosent av varene viste seg å inneholde kjemikaler på et nivå som gjør de ulovlige i EU. 32 prosent inneholdte farge kjemikaler på et nivå som gjør ekspertene bekymret.

Shein-arbeidere får betalt så lite som 40 øre per plagg
Blant annet ble det funnet høye verdier av ftalater i sko og formaldehyd i barneklær.
Ifølge Miljødirektoratet er flere ftalater hormonforstyrrende og kan skade forplantningsevnen mens formaldehyd blant annet kan gi allergiske reaksjoner.
Det var Aftonbladet som først omtalte saken.

I en pressemelding skriver Greenpeace at funnene er «et bevis på Sheins uforsiktige holdning til miljø og menneskers helse».

Dette er verdens største nettbutikk for mote
«Enda verre er det at selskapet, som har sitt hovedkontor i Nanjing, Kina, bryter med EUs miljøbestemmelser om kjemikalier og risikerer helsen til både kunder og arbeidere hos leverandørene som lager produktene», skriver de.

Shein: – Brudd vil bli umiddelbart rettet
I en mail til KK skriver pressekontakt for Shein, Charlene Lee at selskapet regelmessig tester produkter som klær, kosmetikk og barneklær for kjemikalier.
– I 2022 samarbeidet vi med globalt anerkjente laboratorier som ITS, SGS, BV og TUV, for å gjennomføre over 300 000 kjemiske sikkerhetstester på klesprodukter, sammen med tester for kosmetikk, barneklær og andre produkter – brudd blir umiddelbart rettet, skriver hun.

Hevder denne tenåringsbutikken bare ansetter tynne, pene, hvite jenter
Vil ha slutt på fast fashion
Leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise er ikke videre imponert.
– Dette er nok et eksempel på at Sheins forretningsmodell er bygget på forverring av miljøet og menneskers livsvilkår.
– At en gigant som Shein åpenbart ikke forholder seg til EUs kjemikalieregelverk viser bare behovet for sterkere styring av tekstilindustrien, sier Riise til KK.
Hun mener politikerne må få en slutt på fast fashion.

– Det betyr både å innføre strengere regler til kvalitet, miljøstandarder og kjemikaliebruk, samt levelønn for tekstilarbeiderne, men som denne saken viser så trenger vi også mer tilsyn og kraftig bøtelegging når aktører bryter regelverket.

Raser mot utskjelt fast fashion-gigant etter dette
Den kinesiske kleskjeden er blitt verdens største ultra fast fashion-butikk, men ikke uten kontrovers. Shein har fått kritikk for å ha overforbruk som forretningsmodell og også for kritikkverdige arbeidsforhold.
Likevel fortsetter veksten i rekordfart. I fjor ble Shein verdsatt til 100 milliarder dollar. Det er mer enn H&M og Zara sammenlagt.