Gråte-selfies

Advarer mot populær Tiktok-trend

– Blir mote i stedet for å være uttrykk for ekte følelser, sier psykologiprofessor.

GRÅTE-SELFIES: Stadig flere viser følelser på sosiale medier. Kan det være problematisk? FOTO: Instagram.
GRÅTE-SELFIES: Stadig flere viser følelser på sosiale medier. Kan det være problematisk? FOTO: Instagram. Vis mer
Publisert

Å vise følelser på sosiale medier er blitt en greie. På mange måter et velkomment avbrekk fra glansbildet det så lenge har vært. I det minste tilsynelatende.

Så populært er det, at egne skjønnhetstrender vokser frem i kjølvannet av det. Men det er ikke uten kontrovers.

Det er kreatør Zoe Kim Kenealy som visstnok skal ha æren for å ha popularisert trenden med crying girl makeup som i skrivende stund har godt over 130 millioner visninger på Tiktok.

Også på Google har søk etter trenden skutt i været. Motemagasinene har selvsagt kastet seg på trenden med crying girl makeup der poenget er å sminke seg så det ser ut som om man har grått med roser i kinnene, våte øyne og bitte lepper.

Men kan trenden være problematisk?

«Crying makeup-videoer og gråtende 'shitpost'-selfies er to separate internettrender, men de fanger begge essensen av 'sad girl beauty' og spiller inn i 'soft life'-ambisjonen som for tiden er populær», skriver nettmagasinet Dazed.

@zoekimkenealy #greenscreen crying makeup look tutorial 😅 Can I go as a crying person for Halloween or is that not a thing #cryingmakeup #tearmakeup #cryingeyes #makeupforhalloween ♬ Show Me How (Album V) - Men I Trust

Med det setter de trenden i sammenheng med en annen sosiale medier-trend, nemlig superstjernenes tårevåte og tilsynelatende dønn ærlige gråte-selfies.

Eksperter nettmagasinet har snakker med advarer mot å «kapitalisere på tristhet».

– Crying makeup er en form for selvutfoldelse, sier sjefsredaktør i trendplattformen Beautystreams til Dazed.

– Men gråte-selfies bør få oss til å stille et langt viktigere spørsmål som gjelder moral og ekthet. Vi bør spørre oss om ikke depresjon blir utnyttet til mer kommersielle formål som tårenes estetikk.

TRENDER: Crying girl makeup trender på Tiktok. FOTO: Skjermdump.
TRENDER: Crying girl makeup trender på Tiktok. FOTO: Skjermdump. Vis mer

Psykologiprofessor Willy-Tore Mørch er usikker på effekten gråte-selfies kan ha.

– Vi vet at det kan være en lettelse for noen å eksponere sin mentale helse overfor andre. Men det er fortrinnsvis overfor trygge andre personer. Eksponering gjennom sosiale media er derimot mer problematisk, sier han.

Han mener at man på denne måten gjør seg sårbar for både negative tilbakemeldinger og mobbing. Hvis man er deprimert eller i en sorgsituasjon vil slike meldinger kunne bli ekstra belastende.

– Derimot har vi sett at kjendiser har eksponert offentlig psykiske helseproblemer og har fått respekt og anerkjennelse for dette. Men da er det det at de alminneliggjør psykiske helseplager i befolkningen som blir anerkjent. Det har ofte vært en belastning for den som eksponerer, forteller psykologiprofessoren.

Trenden med gråte-selfies har for alvor bredt om seg de siste par årene. Mest oppmerksomhet er det superstjernene og de aller største influenserne som har fått.

Men de har også måttet tåle kritikk.

FIKK KRITIKK: Bella Hadid fikk kritikk da hun delte gråte-selfies på Instagram. FOTO: Instagram.
FIKK KRITIKK: Bella Hadid fikk kritikk da hun delte gråte-selfies på Instagram. FOTO: Instagram. Vis mer

Supermodell Bella Hadid ble latterliggjort for sine tårevåte selfies på Instagram.

26-åringen har tidligere vært åpen med sine titalls millioner følgere om både psykiske lidelser, tungsinn og depresjoner.

Til Wall Street Journal fortalte hun at det hadde hjulpet henne personlig å vise en sårbar side av seg selv i form av selfiene.

– Den posten fikk meg til å føle meg mindre ensom, forteller Hadid i intervjuet.

– Dette har ikke entydig gode effekter for andre enn superkjendisen som får oppmerksomhet. Overfor ungdom som ser dette kan det slå alle veier, sier Mørch.

– Nettopp fordi de har stor innflytelse på barn og unge vil selfiene sette i gang trender der gråte-selfier blir mote i stedet for å være uttrykk for ekte følelser.

Og hvis disse selfiene faktisk utløser ekte følelser, kan de bidra til overdrivelser av slike følelser, mener psykologiprofessoren.

POPKULTUR: Serier er på mange måter den nye trendskaperen. Her fra Euphoria. FOTO: Skjermdump.
POPKULTUR: Serier er på mange måter den nye trendskaperen. Her fra Euphoria. FOTO: Skjermdump. Vis mer

– Effekten av det for den enkelte kan bli ubehag og mobbing fordi man viser at man tar til tårer for bagateller, legger han til.

– Jeg mener at overdrivelser av offentlig eksponerte følelser, ekte eller påtatte kan påvirke barn og unge som er styrt av emosjonshjernen mer enn fornuftshjernen til å utvikle mer emosjonelle responser enn normalt. Men som alltid. Det er stor forskjell på barn og unge. Noen vil sikkert synes dette er stilig og ikke utvikle noen psykiske problemer, konkluderer Mørch.

Psykolog Peder Kjøs er ikke bekymret.

– Dette tror jeg ganske enkelt kommer til å være en kortvarig liten trend som ikke kommer til å ha noe som helst å si for den psykiske helsa til unge, sier han.

Noen kommer sikkert til å benytte anledningen til å få sagt noe om sitt indre liv, og det kan jo være bra eller uheldig, slik det alltid er, men så blir dette formatet oppbrukt og avløst av noe annet, tror jeg.

Psykolog Peder Kjøs. FOTO: NTB.
Psykolog Peder Kjøs. FOTO: NTB. Vis mer

Makeupartist Linda Nicolaysen tror trenden med crying girl makeup kan forklares delvis ut i fra verdenssituasjonen.

– Det er noe med tristhet som gjør at mange kjenner seg igjen. Også er det også noe vakkert med melankolien som denne trenden har fanget opp, sier hun.

– Jeg tror absolutt det at vi lever i en verden post korona er av betydning. Det er nok noe mange kjenner på og kanskje også ønsker å uttrykke, legger hun til.

Og vil du gjenskape crying girl makeup-looken, har Nicolaysen følgende tips:

Makeupartist Linda Nicolaysen. FOTO: Instagram @l___rouge.
Makeupartist Linda Nicolaysen. FOTO: Instagram @l___rouge. Vis mer

– Gå for en monokoromatisk fargepalett. Tenk bare duse kanter og ingen harde overganger. Bruk samme farge på lepper og i kinn. Med fingertuppene kan du softe leppestiften slik at du får en litt ujevn linje. Husk roser i kinnene og gjerne litt lyst skimmer i øyekroken og på øyelokkene.

Ifølge nettmagasinet InStyle bør du for all del unngå øyensminke slik som liner, maskara eller øyenskygge. Rennende maskara er nemlig visstnok ikke en del av crying makeup. I alle fall ikke på Tiktok.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer