Klesindustrien

Alexandra Joner om klessjokket: - Jeg fikk det rett i fleisen!

I NRKs nye serie «Sløsesjokket» tar programleder Christian Strand et dypdykk i verdens nest mest forurensende industri: klesindustrien.

KLESSJOKK: Programleder Christian Strand (t.h.) ble invitert inn i klesskapet til Alexandra Joner (t.v.) og fant ut at det er mange plagg der hun ikke har brukt det siste året. Foto: Sara Høines/NRK
KLESSJOKK: Programleder Christian Strand (t.h.) ble invitert inn i klesskapet til Alexandra Joner (t.v.) og fant ut at det er mange plagg der hun ikke har brukt det siste året. Foto: Sara Høines/NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mange par jeans har du i klesskapet ditt? Hvor mange t-skjorter? Hvor ofte bruker du egentlig plaggene dine? Det er nokså enkle spørsmål, men graver man litt dypere kan man fort bli overrasket over hvor mye som ligger bak for å lage de plaggene man kun bruker to-tre ganger.

I den nye NRK-serien «Sløsesjokket» gir programleder Christian Strand kjente fjes som Jan Thomas og Trygve Slagsvold Vedum en rekke sjokk. I den andre episoden er det duket for at multitalentet Alexandra Joner skal få seg et aldri så lite klessjokk.

Men det er nok ikke bare Joner som sitter igjen forbauset. Som seer blir man nokså satt ut når man ser at hele hagen til Joner er fylt av vaskebøtter med vann i. Disse representerer hvor mye vann som kreves for å produsere et par med jeans.

I hendene sine står Joner selv med 20 par hun eier. For å produsere alle dem kreves 80 000 liter vann.

- Vi sløser hinsides mye

- Jeg har vært en sløser. En som elsker nye ting. Nye klær, nye elektriske duppedingser, forteller Christian Strand til KK.

En dag ble den ett år gamle sykkelen til sønnen hans ødelagt. Det var da han fant ut at det var billigere å kjøpe en ny enn å faktisk fikse den selv.

- Jeg begynte å titte ekstra inn i de akkurat dette og fant ut av vi sløser hinsides mye. Og med sløsing mener jeg at vi kaster ting veldig fort. I tillegg er det mange som ikke bruker klærne sine flere ganger. Ofte henger det ting i garderoben som man kjøpte fordi det var 3 for 2 på salg, men så ender man opp med å ikke bruke de to andre og kaster det i søpla eller gir det til Fretex.

SLØSING: Ifølge Christian Strand ender man sjelden opp med å bruke de ekstra plaggene man kjøper på salg og kaster det heller i søpla eller gir det til Fretex. Foto: NTB
SLØSING: Ifølge Christian Strand ender man sjelden opp med å bruke de ekstra plaggene man kjøper på salg og kaster det heller i søpla eller gir det til Fretex. Foto: NTB Vis mer

Hilde Kjønstad, innkjøpsleder i Fretex, forteller til KK at det kommer inn hele 50 tonn med klær til Fretex om dagen, men at bare 10 prosent av det de samler inn blir solgt i butikkene deres.

- 90 prosent av det vi samler inn blir eksportert til sorteringsannlegg i Europa da second hand-markedet der er mye større enn i Norge. Vi skulle gjerne ha solgt mer brukt i Norge, men har dessverre ikke etterspørselen til det.

Hun forteller at nordmenn er gode på å levere brukt tøy til innsamling og gjenbruken er bra for miljøet, men det er noe vi bør vi bedre på.

- Vi skulle gjerne sett at folk var like gode til å kjøpe brukt som å gi til innsamlingsaktørene. Vi jobber for at det skal være inspirerende for folk å handle brukt tøy i våre butikker.

HANDLER FOR LITE: Ifølge innkjøpslederen i Fretex er nordmenn flinke til å donere klær, men ikke like flinke til å kjøpe brukt. Foto: Fretex
HANDLER FOR LITE: Ifølge innkjøpslederen i Fretex er nordmenn flinke til å donere klær, men ikke like flinke til å kjøpe brukt. Foto: Fretex Vis mer

Kun brukt én gang

Inne i klesskapet, eller klesrommet, til Alexandra Joner henger det fullt av kleshengere med kule plagg på. Når Christian spør Alexandra om hun har brukt alt de står og ser på det siste året, er svaret et klart ja.

Det skulle derimot vise seg å ikke stemme helt.

- Jeg mente helt oppriktig at jeg brukte alt jeg hadde i skapet. Men det var ikke tilfellet. Du får det litt i fleisen. En liten reality check, forteller Joner til KK.

Christian Strand drar ut plagg etter plagg og spør om Joner har brukt det det siste året. Svaret er nei til mange av dem, og noen er kun brukt én gang. Blant dem finner vi også et plagg med en prislapp hengende på.

STOR GARDEROBE: Klesskapet til Alexandra Joner (t.h.) inneholder en rekke kule plagg, men noen av dem er ikke brukt i det hele tatt. Foto: Sara Høines/NRK
STOR GARDEROBE: Klesskapet til Alexandra Joner (t.h.) inneholder en rekke kule plagg, men noen av dem er ikke brukt i det hele tatt. Foto: Sara Høines/NRK Vis mer

- Ser du på deg selv som en sløser?

- Nei, egentlig ikke. Men jeg har heller ikke at hatt noe forhold til det. Jeg har dratt ned rullegardinen og ikke orket å sette meg inn i det fordi problemet er så stort.

- Serien skal nødvendigvis ikke gjøre at du endrer hele hverdagen din, men at vi heller skal prøve å finne noen løsninger. Det er slitsomt å skulle ha dårlig samvittighet for alt, sier Christian Strand.

Han trekker frem Fjong. Et selskap som leier ut klær til kvinner over hele Norge. Oppretter du en konto hos dem kan du scrolle deg gjennom alt fra blomstrete byTiMo-kjoler til klassiske Chanel-vesker, og deretter leie dem. Dette er plagg og tilbehør kvinner over hele landet selv leier ut og dermed også tjener en slant på plaggene som til vanlig bare hang i klesskapet deres.

FJONG: CEO Sigrun Syverud, bærekraftsjef Hanne Elisabeth Høiesen og markedsføringsjef Xochitl Vavik leier ut klær til kvinner over hele Norge gjennom selskapet Fjong. Foto: Malin Gaden
FJONG: CEO Sigrun Syverud, bærekraftsjef Hanne Elisabeth Høiesen og markedsføringsjef Xochitl Vavik leier ut klær til kvinner over hele Norge gjennom selskapet Fjong. Foto: Malin Gaden Vis mer

- Nordmenn er ganske dårlige på handle brukt, så skal man få nordmenn til å kjøpe mindre, så må man tilby kule tjenester sånn at folk som Alexandra og jeg, som er glad i nye, fine ting, kan opprettholde den livsstilen og gleden av å få noe nytt, men samtidig slippe å kjøpe nye ting hele tiden.

- Ikke et lett svar på dette

Klesindustrien er verdens nest mest forurensende industri. Det er kanskje ikke like synlig i Norge som det er i andre land da mye av produksjonen foregår i utlandet.

Likevel kommer vi oss ikke unna de sjokkerende bildene fra land som Indonesia hvor mye av klesproduksjonen foregår. Elver som før var fulle av fisk er nesten ikke til å kjenne igjen på grunn av klærne, søppelet og avfallet som befinner seg der.

INDONESIA: Citarum-elven i Indonesia er stappfull av søppel, klær og avfall. Foto: NTB
INDONESIA: Citarum-elven i Indonesia er stappfull av søppel, klær og avfall. Foto: NTB Vis mer

Næringsminister Iselin Nybø forteller i NRK-serien at det er viktig for dem å stille strenge miljøkrav, men på spørsmål fra programleder Christian Strand om de har en ambisiøs nok plan for den industrien, er svaret nokså vagt.

- Det er ikke bare én ting som løser det. Det må jobbes på ulike fronter. Det er ikke et lett svar på dette, sier næringsministeren.

- Føler du at du har fått svar på det du lurer på, Christian?

- Norge skal bli det vi kaller et foregangsland i det å være sirkulære, og skal klare å bruke disse ressursene lengst mulig. Jeg ville finne ut om Norge er på vei med det innenfor klær. Klarer vi å bruke de ressursene vi bruker på å lage en jeans på nytt? Nei, det gjør vi ikke. Mesteparten av jeansen vi kjøper havner rett i søppelbøtta. Det er ikke noe sted for oss å levere en ødelagt jeans. Vi resirkulerer mat, plast, restavfall, men det er det ikke med klær, sier Strand og fortsetter:

- Hvorfor er det ikke sted for deg og meg å levere inn alle brukte og ødelagte fast fashion klær slik at de kan gå tilbake og bli klær på nytt? Nei, vi er ikke langt på vei for å bli sirkulære, og det kommer til å møte oss i fleisen om 3-4 år.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer