Klesindustrien

Alexandra Joner om klessjokket: - Jeg fikk det rett i fleisen!

I NRKs nye serie «Sløsesjokket» tar programleder Christian Strand et dypdykk i verdens nest mest forurensende industri: klesindustrien.

KLESSJOKK: Programleder Christian Strand (t.h.) ble invitert inn i klesskapet til Alexandra Joner (t.v.) og fant ut at det er mange plagg der hun ikke har brukt det siste året. Foto: Sara Høines/NRK
KLESSJOKK: Programleder Christian Strand (t.h.) ble invitert inn i klesskapet til Alexandra Joner (t.v.) og fant ut at det er mange plagg der hun ikke har brukt det siste året. Foto: Sara Høines/NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mange par jeans har du i klesskapet ditt? Hvor mange t-skjorter? Hvor ofte bruker du egentlig plaggene dine? Det er nokså enkle spørsmål, men graver man litt dypere kan man fort bli overrasket over hvor mye som ligger bak for å lage de plaggene man kun bruker to-tre ganger.

I den nye NRK-serien «Sløsesjokket» gir programleder Christian Strand kjente fjes som Jan Thomas og Trygve Slagsvold Vedum en rekke sjokk. I den andre episoden er det duket for at multitalentet Alexandra Joner skal få seg et aldri så lite klessjokk.

Men det er nok ikke bare Joner som sitter igjen forbauset. Som seer blir man nokså satt ut når man ser at hele hagen til Joner er fylt av vaskebøtter med vann i. Disse representerer hvor mye vann som kreves for å produsere et par med jeans.

I hendene sine står Joner selv med 20 par hun eier. For å produsere alle dem kreves 80 000 liter vann.

- Vi sløser hinsides mye

- Jeg har vært en sløser. En som elsker nye ting. Nye klær, nye elektriske duppedingser, forteller Christian Strand til KK.

En dag ble den ett år gamle sykkelen til sønnen hans ødelagt. Det var da han fant ut at det var billigere å kjøpe en ny enn å faktisk fikse den selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.