Sminkekoster:

- Alle skygger drysser hvis man har «feil» kost eller bruker «feil» teknikk

Visste du at pigmentering kan være avgjørende for hvilken øyeskyggebørste du bør velge?

SMINKEKOSTER: De fleste av oss eier et par øyeskyggekoster nå, så hvorfor får vi fortsatt ikke tak på skyggeleggingen? FOTO: NTB Scanpix
SMINKEKOSTER: De fleste av oss eier et par øyeskyggekoster nå, så hvorfor får vi fortsatt ikke tak på skyggeleggingen? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå har vi skjønt det: for en perfekt øyeskygge kan det lønne seg å bruke en koster til å legge på produktet med, og en til å duse det ut med. Så hvordan kan det ha seg at vi stadig finner skyggen på avveie, til tross for at vi har kostene på stell? Eller at vi ender opp med kladdete sminke?

Vi har bestemt oss for å starte 2018 med å røske opp i disse sminkeflokene, og til dette har vi med oss ingen ringere enn stjernesminkør Anne-Grethe Starheim.

Når det kommer til valg av sminkekoster mener Starheim det er flere faktorer som spiller inn. Sminkøren som står bak Instagram kontoen @ag_star og skriver for Dailystory.no, trekker blant annet frem kvaliteten på produktene du bruker, utgangspunktet ditt, og resultatet du ønsker deg. (Pssst! Slik fikser du knust sminke!)

EKSPERTEN: Anne-Grethe Starheim er blant kjendisenes favoritt-sminkører. FOTO: Kjell Ruben Strøm
EKSPERTEN: Anne-Grethe Starheim er blant kjendisenes favoritt-sminkører. FOTO: Kjell Ruben Strøm Vis mer

Slik velger du kost etter skyggens kvalitet

Vi begynner med kvaliteten på produktet. Her forklarer Starheim at pigmenteringen er viktig.

Som de fleste av oss har erfart, er noen skygger sterkt pigmenterte, mens andre må jobbes mer med før de gir farge.

Skal du legge en av de «svake» skyggene, anbefaler sminkøren å ta i bruk en svampapplikator (den som av og til følger med øyenskyggen og som du kanskje tenkte du kunne kaste).

-På de mindre pigmenterte skyggene bruker man ofte mer produkt for at de skal synes. Her kan svampapplikatoren være fin fordi den konsentrere produktet så man trenger færre lag, forklarer hun.

For å mykne opp uttrykket anbefaler hun å duse øyenskyggen med en blenderkost. Det vil si en kost med bust, som gjerne har lange, myke hår.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig sminke til uren hud

Denne kosten er perfekt dersom skyggen din er godt pigmentert

Er du derimot på jakt etter en børste med helt motsatte egenskaper forklarer Starheim at dette vil være slappe, myke koster med lite motstand.

SVAMPAPPLIKATOR: Du kjenner den sikkert igjen! Svampapplikatoren som ofte følger med skyggene! FOTO: NTB Scampix
SVAMPAPPLIKATOR: Du kjenner den sikkert igjen! Svampapplikatoren som ofte følger med skyggene! FOTO: NTB Scampix Vis mer

Hun forklarer at disse kostene er gull dersom skyggen din er godt pigmentert. Årsaken til dette er at produktet gir mye farge og at børsten derfor ikke trenger å konsentrere det på samme måte.

- Bruker man mykere koster, som for eksempel en blenderbørste får man et mykt og samtidig tett, fargerikt resultat både kjappere og lettere. Det drysser også mindre fordi man ikke trenger jobbe så mye med produktet.

Er favorittskyggen din sterkt pigmentert kan hun tipse om følgende teknikk: Gå for en blenderkost. Påfør skyggen på lokket ved å legge den på siden. Ønsker du å duse den litt ut, kan du bruke samme børste.

- Men nå kan du gjerne bruke hele busten med både tupp og siden. Da dette vil gi best resultat, tipser hun.

Unngå denne kosten dersom skyggen din drysser!

Så var det dryssing. Visste du at du burde velge børste etter hvor mye skyggen drysser? Og at noen koster gjør at skyggen drysser mer? Ifølge Starheim er dette absolutt noe å tenke på. Vi begynner med kostene. Er skyggen din blant de som faller ned forbi vippekanten, røper hun at redningen kan være tette, flate koster.

- Med disse kan man trykker pigmentet forsiktig på områdene man ønsker å ha mest produkt. Jeg unngår å «koste» for mye, da dette øker sjansen for at det drysser, sier hun og legger til at man deretter kan duse ut harde kanter med en blenderkost.

Men hvilke koster er egentlig de verste «drysserne»? Ifølge Starheim har børstene ofte felles at de gir lite motstand og er litt bløte. Hun trekker eksempelvis frem blenderkosten:

- Denne kosten er laget til å nettopp spre produkt! Den er derfor ikke den smarteste å legge dryssende skygger med, tipser hun.

Et godt tips! Har du bare dryssende skygger, og koster som gjør dem enda mer dryssende, anbefaler Starheim å legge foundation i ansiktet etter at øyesminken er på plass.

BLENDERBØRSTE: Blenderbørsten er perfekt til å duse ut harde overganger, men kan betyr trøbbel i møte med dryssende sminke. FOTO: NTB Scampix
BLENDERBØRSTE: Blenderbørsten er perfekt til å duse ut harde overganger, men kan betyr trøbbel i møte med dryssende sminke. FOTO: NTB Scampix Vis mer

Finnes det dryssfrie skygger?

Men finnes det egentlig sminke som ikke drysser? Og har prislappen på produktet noe å si? Starheims generelle erfaring er at dyrere sminke, har dyrere innhold og derfor bedre kvalitet. Hun understreker likevel at hun også har opplevd kvaliteter som ikke matcher prislappen, og at hun selvsagt også har kommet over budsjettvennlige skatter. Hun har med andre ord ingen fasit her.

- Det er dessuten viktig å huske på at alle skygger drysser om man har «feil» kost eller «feil» teknikk, sier hun.

LES OGSÅ: 10 sminketips alle kvinner bør få med seg

Slik velger du skygge etter utgangspunkt

Over til underlaget, eller utgangspunktet vi legger skyggen på. Sminkørens råd er å alltid bruke en primer.

Hun forklarer at et tynt lag på øyelokket før øyenskyggen vil ha flere fordeler. Blant annet vil den forsterke skyggens effekt, både ved å gjøre fargen mer intens og ved at produktet holder seg bedre.

Men hvordan påvirker så dette valget av sminkekost? Ifølge Starheim vil primeren gjøre dusing vanskeligere. Årsaken til dette er at skyggen sitter bedre fast. Hennes erfaring er at man fortsatt kan bruke blender børsten, men at det er en fordel å la primeren tørke litt før du legger skyggen.

- Vent en stund før du går i gang. Underlaget bør være tørt for å unngå skjolder og at det klumper seg. Da blir de lettere å både legge og duse, tipser hun.

LES OGSÅ: Triksene som gir deg en «usminket sminke»

Slik velger du kost etter tenkt resultat!

Ifølge Starheim bør du også tenke helhetlig - hva trenger du for å oppnå den fullførte looken? Ser du for eksempel for deg en fargesterk skygge, med tette pigmenter på et lite område? Da er det en primer, koster som konsentrerer og konsentrerte og pigmenterte produkter som gjelder.

- Trykk på pigmentet med en tett og flat kost, eventuelt en svampapplikator, sier hun.

Ønsker du derimot å sminke et større område, og kjøre duse og lysere farger og kanskje til og med litt skimmer, forklarer hun at man her heller bør velge en løsere, mykere kost.

Slik velger du kost etter hvor skyggen skal ligge

Så et tips til noe hvertfall vi synes er vanskelig, nemlig å legge skygge under øyet. For å unngå å ende opp med å sminke seg sort under øynene, har hun følgende tips: Bruk en mindre og flatere kost, da gjerne med en svak bue i tuppen.

Denne anbefaler hun deg å jobbe med horisontalt for å legge skyggen som en liner langs vippekanten- både over og under øyet .

- For mykere linjer eller dusing på mindre område kan den jobbes med vertikalt, tipser hun.

LES OGÅ: Den eneste sminkekosten du trenger

ULIKE BØRSTER; Den lille børsten til høyre i bildet kan være perfekt å legge øyenskyggen under øyet med! FOTO: NTB Scanpix
ULIKE BØRSTER; Den lille børsten til høyre i bildet kan være perfekt å legge øyenskyggen under øyet med! FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Slik tar du best vare på kostene dine

Tilslutt gjør sminkøren oss oppmerksom på at det er viktig å passe godt på børstene. Her mener hun nemlig at det ligger både tid og penger å spare.

1. Pass på kostene dine- ha dem gjerne i en egen mappe!

2. Husk å rense dem ofte. Starheim forteller at hun selv renser kostene mellom hver gang hun bruker dem. Dette fjerner nemlig ikke bare bakterier, men har også en rekke andre fordeler.

- Rene koster er lettere å legge øyenskygge med. De drysser mindre fordi de holde bedre på produktet og er lettere å duse med, sier hun.

Årsaken til sistnevnte er at man fjerner fett fra produkter- som hun forklarer at kan gjøre dusingen vanskeligere.

- Rene børster gir rett og slett en renere look!​

Sist, men ikke minst anbefaler hun å investere i godt verktøy! Gode koster vil nemlig konsentrere sminken, slik at man bruker mindre produkt. Ikke minst gjør de at sminken drysser mindre og at produktet varer lengre, tipser hun.​

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer