Alpelue:

Alpeluen er tilbake

Ingen tvil når du ser alle disse antrekkene!

ALPELUEN GJØR COMEBACK: Chiara Ferragni viser deg hvordan du kan bruke det trendy plagget. FOTO: NTB Scanpix
ALPELUEN GJØR COMEBACK: Chiara Ferragni viser deg hvordan du kan bruke det trendy plagget. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ja, det er bare å «bøye seg i hatten», som langrennstjernen Heidi Weng sa. Alpeluen har nemlig gjort et comeback! Her til lands kaller vi hodeplagget for både alpelue og baskerlue, men mange kjenner nok også til den som «beret». Den kan plasseres rett på hodet, skyves litt til siden, dras litt mer bakover - ja, mulighetene er mange. Og det er nok det moteprofilene har funnet ut av, for vi ser at flere og flere tar i bruk det historiske plagget.

For historisk er den. De første variantene ble nemlig funnet av arkeologer i graver fra bronsealderen. Men det er kanskje ikke dette de fleste tenker på når de hører ordet alpelue. Mange ser nok for seg en kunstner som sitter på en krakk i Paris og maler på et lerret med alpeluen litt på snei.

Men det ble også ganske trendy med alpelue i Hollywood også. Oscar-vinner Faye Dunaway (76) var blant dem som stadig tok i bruk plagget. Under ser du bilde av henne og Warren Beatty (80) på premieren av filmen deres, Bonnie and Clyde, i Paris i 1968.

LES OGSÅ: Vi har møtt fotografen bak det legendarisk Faye Dunaway-bildet!

I dag ser vi moteprofiler som Miroslava Duma (32) og Chiara Ferragni (30) ta i bruk alpeluen under verdens største moteuker. Moteuker hvor de mest kjente designerne som Dior, Gucci og Louis Vuitton viser frem sine ferskeste kolleksjon. Og disse kolleksjonene er ofte inspirert av tidligere tiår eller trender som fant sted da.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer