Mote

Alt du bør vite om serum

Alle snakker om det, men har det noen effekt? Her er infoen du trenger!

SERUM: Om du virkelig vil ha effekter som synes, er det lurt å innføre et serum i hudpleierutinen din. Serumet påføres på nyrenset hud, før du smører på fuktighetskremen din. Bruk det gjerne både morgen og kveld. Foto: Alliance - Fotolia
SERUM: Om du virkelig vil ha effekter som synes, er det lurt å innføre et serum i hudpleierutinen din. Serumet påføres på nyrenset hud, før du smører på fuktighetskremen din. Bruk det gjerne både morgen og kveld. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I jungelen av ansiktsrens, peeling, ansiktsmaske, serum, øyekrem og fuktighetskrem, så er det ikke alltid like lett å orientere seg i forhold til hva slags produkter huden din trenger, når du bør bruke dem og hvordan. 

Serum er blant de mest omtalte produktene på hudpleiefronten for tiden, og selv om det ikke lenger er en «nyhet», er det nok en del av oss som ikke har fått med seg hva dette er, og hva det skal brukes til.

–  Et serum er mer tyntflytende enn en krem, med mindre fettstoffer. De aktive stoffene kan lettere penetrere når basen er mindre fet, men man må legge krem over for å få tilført nok næring, forklarer Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor. 

LES OGSÅ: Serumet som holder rynkene unna

Virker dypere

Grethe Marie Grimen, kurs- og produktansvarlig hos Beauty Products, forklarer at mange serum har som mål å gi virkestoffer og effekter som trenger lenger ned i huden - og ikke på hudoverflaten, slik en krem gjør.  

For å gi best effekt, er det altså viktig for produktet å kunne penetrere forbi de øverste hudlagene med døde hudceller. 

– Det er mange måter å få til dette. Man har for eksempel nanoemulsion basert på nanoteknologi som får de aktive ingrediensene lenger ned fordi har små partikler som kan penetrere, forklarer Grimen. 

– Hyaleronsyre (LOW= low molecular weight) er en annen mye brukt ingrediens (fyllstoff) som kan penetrere og dra med seg aktive ingredienser lenger ned i huden. Det finnes veldig mange flere, men i hovedsak er de laget av mindre molekyler enn i en krem og har en tynnere konsistens enn en krem, oppsummerer Grimen. 

Selv om serum ofte forklares som et produkt som trekker dypere inn i huden enn kremer, er det altså ikke fullt så enkelt. 

Og det er ikke nødvendigvis sånn at de aktive ingrediensene er ønsket så veldig dypt ned i huden, men heller at de skal aktivere den ønskede responsen i huden, ifølge doktor Mike Bell, forskningsrådgiver hos Boots No. 7.

LES OGSÅ: Denne alderen er din vakreste

RENS FØRST: Rekkefølgen er ganske enkel: Rens først, bruk eventuelt et ansiktsvann, påfør serum og så fuktighetskrem. De fleste serum kan fint brukes under eller i stedet for øyekrem.  Foto: Alliance - Fotolia
RENS FØRST: Rekkefølgen er ganske enkel: Rens først, bruk eventuelt et ansiktsvann, påfør serum og så fuktighetskrem. De fleste serum kan fint brukes under eller i stedet for øyekrem. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

Hvordan virker det?

Serum skiller seg fra krem også hva ingredienser angår. 

– Man kan ha høyere konsentrasjon av aktive ingredienser (i serum, journ.anm.) for å øke totaleffekten av hudpleien, sier Johansen.

Og du kan bruke ulike serum for å oppnå ulike effekter.

Grimen forklarer noen av de vanligste effektene av å bruke serum:

Typiske grunner til å bruke serum er for å få fuktighet dypere ned i huden, hjelpe til å bekjempe hyperpigmentering, gi hudforyngende effekter, bekjempe frie radikaler og roe ned inflammasjoner i huden, gi anti-age-effekter og styrke hudens naturlige forsvar.

Ingredienser du bør se etter for å oppnå de hudforyngende effektene, er for eksempel A-vitamin og fruktsyrer. Vil du bekjempe frie radikaler eller roe ned inflammasjoner , er det antioksidanter som gjelder.  

Om du ønsker anti-age-effekter og å styrke hudens naturlige forsvar, er det C-vitamin som er nøkkelen, ifølge Grimen. 

LES OGSÅ: Fire vanlige hudpleiefeil

ØKT EFFEKT: Om du har konkrete hudproblemer eller ønsker en større effekt av hudpleieproduktene dine, bør du investere i et godt serum, sier ekspertene. Foto: Colourbox
ØKT EFFEKT: Om du har konkrete hudproblemer eller ønsker en større effekt av hudpleieproduktene dine, bør du investere i et godt serum, sier ekspertene. Foto: Colourbox Vis mer

Når skal det påføres?

Et serum skal alltid påføres etter du har renset huden og før du påfører fuktighetskrem

Grimen forklarer rekkefølgen på et godt hudpleieregime slik:

– Først renser du og bruker eventuelt en tonic (ansiktsvann), så kommer serumet etterfulgt av krem, så SPF og/eller makeup. 

Om du har flere hudproblemer du ønsker å forbedre ved bruk av serum, kan du også bruke flere serum oppå hverandre. Vær imidlertid oppmerksom på at en del av de mer aktive anti-age-serumene ikke bør brukes oppå hverandre. Dette står gjerne på pakningen. 

Som hovedregel anbefaler Mike Bell at du velger hvilket problem du helst vil bekjempe og holder deg til ett serum som kan hjelpe deg med det heller enn å påføre flere lag. 

Du kan imidlertid bruke ulike serumer på ulike deler av huden. Vil du bruke et antirynkeserum rundt øynene og et antirødhetserum på nesa, er det helt i orden, forklarer han. 

Om du velger å påføre to ulike serum oppå hverandre, er det en enkel regel for hvilken rekkefølge du bør velge. 

– Man legger alltid den tynneste konsistensen først, sier Johansen. 

LES OGSÅ: Her kommer aldringstegnene tidlig

Verdt pengene?

De fleste av oss ønsker produkter som er effektive, men vil helst ikke bruke halve månedslønna på dem likevel. Heldigvis er ikke det nødvendig heller. Du kan velge ett produkt å bruke litt mer penger på og heller velge billigere varianter av andre produkter.

Prøv for eksempel en rimeligere ansiktsrens, et litt dyrere serum og en rimelig fuktighetskrem. 

Om du har et hudproblem du virkelig vil gjøre noe med, er det ingen tvil om hva Johansen ville valgt av dyr krem eller dyrt serum. 

– Der ville jeg personlig satset på dyrt serum og billigere krem. Du får mer igjen for aktive stoffer i et serum, sier hun. 

Grimen sier valget mellom dyrere krem eller dyrere serum avhenger helt av både alder og hudtilstand. 

– Jeg ville valgt å bruke mest penger på et serum og kjøpe en billigere krem hvis jeg hadde noen problemer i huden som måtte løses, som for eksempel dehydrering, hyperpigmentering, for tidlig aldring eller lignende, sier hun.

– Hvis jeg var ung og hadde problemfri hud, hadde jeg heller brukt mer penger på en dyrere krem som forebygger aldring og problemer i huden og droppet serumet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer