Ansiktsolje

- Ansiktsoljer har flere positive effekter på huden

Jo tørrere hud du har, desto bedre utbytte har du av oljen!

ANSIKTSOLJER: Det er flere positive sider ved å ta i bruk ansiktsoljer på ansiktet! Ekspertene forklarer deg hvorfor lengre ned i saken. Foto: Shutterstock / Dmytro Zinkevych
ANSIKTSOLJER: Det er flere positive sider ved å ta i bruk ansiktsoljer på ansiktet! Ekspertene forklarer deg hvorfor lengre ned i saken. Foto: Shutterstock / Dmytro Zinkevych Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At vi kvinner er opptatt av en frisk og sunn hud er det vel ingen tvil om, men hva skal du egentlig bruke til din hudtype?  

I løpet av de siste årene har blant annet oljer blitt svært trendy. Kjendiser som Emma Stone, Mila Kunis og Kardashian-søstrene har alle blitt hekta på ansiktsoljer, men hvor bra er det egentlig for huden din?

- Det finnes mange forskjellige typer oljer som kan brukes til både ansikt og kropp. Ansiktsoljer kan ha flere positive effekter på huden blant annet kan de øke fukten i huden. Flere av oljene består av lipider som vil kunne forbedre hudbarrieren. Naturlige oljer kan også tilføre antioksidanter som beskytter hudcellene våre mot ytre påkjenninger. Samlet vil disse egenskapene gi en sund og frisk glød hos de fleste, forteller Rolah Lønning, kosmetisk ansvarlig på BeWell klinikken og forfatter av boka «Frisk Hud» til KK.no. (Ps. Tips om 6 ulike ansiktsoljer finner du nederst i saken)

LES OGSÅ: Disse hormonene kan forårsake kviser og uren hud

Jo tørrere hud, jo bedre utbytte 

Bio-Oil er en av oljene som raskt ble populært verden over. Oljen er mest kjent som et produkt mot arr og strekkmerker. Men nå ser det ut til at oljen kan brukes til mer enn mot strekkmerker og arr. Ann-Kristin Stokke, fagsjef hos Skintific Academy, forteller til KK.no at ansiktsoljer anbefales særlig til hud med svekket barriere, og en hud som er normal mot tørr.

- Jo tørrere hud, desto bedre utbytte av ansiktsoljer. De riktige vegetabilske oljene likner hudens egne barriere lipider og vil supplere og erstatte en svekket barrierefunksjon. På den måten vil oljene styrke, tilføre fuktighet og gi glød til huden, sier hun og legger til:  

- Likevel avhenger det helt av hvilke oljer som benyttes. Noen oljer ville jeg unngått på huden, for eksempel babyolje. Den legger seg som et tett og lag på huden og hindrer hudens egen funksjon, samt at den kan virke poretilstoppende. Se heller etter pleiende oljer fra for eksempel oliven, aprikos, argan, kukuinøtt, boragofrø og riskli, som vil tilføre huden essensielle fettstoffer og vitaminer. 

LES OGSÅ: Slik velger du riktig sminke til uren hud

Blir du egentlig mer glinsende av oljer? 

Så er det kanskje noen av dere som tenker at det å smøre olje direkte på huden kanskje kan virke skremmende og ekkelt. Blir det ikke fryktelig fett? Vil jeg få kviser? Kommer jeg til å glinse som en boks vaselin? Vel, oljer er faktisk geniale og kan kombineres med krem eller brukes alene. (Pssst: Finner du ikke riktig ansiktsrens? Les her!)

BRUK OLJER I ANSIKTET: - Oljer absorberes lettere av overhuden enn de fleste kremer, og er derfor et fint supplement til ulike hudtyper, forteller Rolah Lønning, kosmetisk ansvarlig på BeWell klinikken og forfatter av boka «Frisk Hud» til KK.no.  Foto: Privat
BRUK OLJER I ANSIKTET: - Oljer absorberes lettere av overhuden enn de fleste kremer, og er derfor et fint supplement til ulike hudtyper, forteller Rolah Lønning, kosmetisk ansvarlig på BeWell klinikken og forfatter av boka «Frisk Hud» til KK.no. Foto: Privat Vis mer

- Oljer er fine alene eller i kombinasjon med en krem. Har man en fetere hudtype, eller er det på sommerhalvåret vil jeg anbefale å bruke enten en olje eller en krem. På vinterstid kan flere ha godt av en kombinasjon av olje under krem. Oljer absorberes lettere av overhuden enn de fleste kremer, og er derfor et fint supplement. Kremer vil ofte kunne isolere noe mer, slik at fuktighetene ikke unnslipper hudbarrieren, sier Rolah Lønning. 

Men hva om du har fet hud fra før av? Hun forklarer at de som har fet hud også kan ta i bruk oljen fordi den kan regulere talgproduksjon, virke antiinflammatorisk og antibakterielt.

- På denne måten kan oljen bedre fet hud og akne. Argan- og mandelolje er en fin olje for fet og kombinasjonshud.

- Oljer kan også være bra for de med fet hud

Også Ann-Kristin Stokke, fagsjef hos Skintific Academy, kan anbefale oljer for de med fet hud. Men da må du være nøye med å velge riktig olje, ellers kan huden bli fetere. 

- En vannløselig renseolje vil smelte talget og bidra til en ren hud for dem med en fet hud. Men det å bruke ansiktsoljer på en hud som allerede produserer mye fettstoffer, vil kunne gjøre huden enda fetere og blankere, samt trigge urenheter, sier hun. 

Har du derimot en tørr hud, som mange av oss i Norden har, vil du dra stor nytte av å bruke rikere og mer oljebaserte produkter, mener Stokke. En renseolje vil også være til stor nytte for dem med fet hud.  

- Å starte renserutinen med en vannløselig renseolje vil være fordelaktig for all hud og særlig for fete og aknedisponerte hudtilstander. Faktisk har fet hud store fordeler av en renseolje, fordi den lett smelter gjennom talget uten bruk av overflateaktive stoffer som kan skade hudbarrieren og forårsake irritasjoner. 

FET HUD? Faktisk har fet hud store fordeler av en renseolje, fordi den lett smelter gjennom talget uten bruk av overflateaktive stoffer som kan skade hudbarrieren og forårsake irritasjoner.  Foto: Shutterstock / gpointstudio
FET HUD? Faktisk har fet hud store fordeler av en renseolje, fordi den lett smelter gjennom talget uten bruk av overflateaktive stoffer som kan skade hudbarrieren og forårsake irritasjoner. Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer

Ann-Kristin Stokke anbefaler deg å se etter planteoljer som er rike på vitaminer og antioksidanter:

- Noen ansiktsoljer er meget high-tech når det gjelder å reparere huden, motvirker rynker og gjenopprette fuktighetsnivå. Disse oljene vil i tillegg derfor inneholde peptider og hyaluronsyre boostere sammen med pleiende planteoljer.

  • Camellia Japonica: Ofte kalt «rose på vinteren» og stammer fra et lite blomstrende tre som hører hjemme i Korea og Japan, inneholder antioksidantolje som styrker hudbarrieren og motvirker rynker. Den stimulerer kollagen og hemmer MMP (hudens nedbrytende enzymer).
  • Tamanu Olje: Hentet fra Ati treet «treet med tusen dyder» fra de sørlige Stillehavsøyer. Stoffene i denne oljen er potente antioksidanter som motvirker skade på cellemembranen.
  • Chiafrø-olje: Gir antioksidant beskyttelse og fettsyrer som gir fuktighet, samtidig som den virker beroligende på tørr og kløende hud.
  • Orkide blomstekstrakt: Reparerer, beskytter, og binder fuktighet, samtidig som den bidrar til å balansere hudens naturlige fuktighetsgivende faktor (NMF).
  • Vitamin E-rike oljer og solsikkeolje: En rik kilde til tokoferoler (vitamin E) som har gode antioksidante egenskaper. Det er nøkkelen til å bevare hudens beskyttende barriere og forsvar mot frie radikaler.
  • Riskliolje: Rik på vitamin B og E, som fukter, beskytter mot UV-stråler og frie radikaler og stimulerer cellefunksjon. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer