KK & Se og Hør

Årets best kledde Kvinne: Pia Tjelta

– Hele grunnlaget for at jeg jobber med klær er fordi jeg hadde besteforeldre med noen helt misunnelsesverdige klesskap.

ÅRETS BEST KLEDDE: Jan Thomas har kåret Pia Tjelta til årets best kledde kvinne. Kjole fra Giambattista Vallix H&M, singlet fra Filippa K og sneakers fra Balenciaga. Foto: Truls Qvale for KK og Se og Hør
ÅRETS BEST KLEDDE: Jan Thomas har kåret Pia Tjelta til årets best kledde kvinne. Kjole fra Giambattista Vallix H&M, singlet fra Filippa K og sneakers fra Balenciaga. Foto: Truls Qvale for KK og Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt ufortjent. Slik ser Pia Tjelta på seieren i «årets best kledde». Inne i garderoben på Bislett stadion i Oslo, sitter hun omringet av Saint Laurent og Balenciaga, Louis Vuitton og Gucci. Selv trives hun best i tights og t-skjorte.

– Jeg har egentlig ingen stil – sånn på privaten. Jeg er kun pyntet når jeg må, ellers ser jeg ut som jeg gjør nå, sier Pia og strekker seg mot den lille ingefærshotten som forhåpentligvis kan dempe influensaen hun har hatt i to uker.

Det er en kald høstdag i Oslo, men Pia skal se ut som en varm sommerdrøm.

– Jeg er vant til dette. Jeg har stått på scenen med en bøtte på hver side, jeg. Man går på jobb, sånn er det bare.

Kjole fra Zimmermann og sko fra H&M. Foto: Truls Qvale for KK og Se og Hør
Kjole fra Zimmermann og sko fra H&M. Foto: Truls Qvale for KK og Se og Hør Vis mer

Det går kanskje mye i tights og sneakers på hjemmebane, men på den røde løperen er Pia en soleklar terningkast 6. Enten om hun stråler i sitt eget merke, i et vintageplagg hentet fra besteforeldrenes klesskap, eller i designerplagg mange bare kan drømme om.

I tillegg til en svært suksessfull karriere som skuespiller, har Pia Tjelta sitt eget klesmerke.

– Hele grunnlaget for at jeg jobber med klær er fordi jeg hadde besteforeldre med noen helt misunnelsesverdige klesskap. Mamma har også alltid vært ulastelig antrukket.

Bestemt

Pia husker ikke sitt første kjøp, men allerede fra ung alder hadde hun klare meninger på hvordan hun skulle gå kledd.

– Jeg var vel to år og mamma hadde tatt meg med på tur til København. Hun la fram klær til meg som jeg skulle ta på meg, men jeg ristet på hodet. «Ikke den blusen».

Moren hennes var flyvertinne og var alltid opptatt av at Pia og søsteren skulle pynte seg når de skulle fly.

– Vi måtte ha på oss fine klær, for da kunne det hende vi ble oppgradert til første klasse. Mamma har alltid tatt veldig stolthet i det å kle meg og søsteren min da vi var små.

Selv har Pia tre barn. Datteren Sofia (18) og tvillingene Agnes og Jonathan (3). Alle tre var med i Tjeltas motevisning i august 2018 da hun presenterte de mest fantastiske plagg midt i Oslos mest eksklusive handlegate.

– Jeg ser alltid for meg at et plagg har en bestemt historie. Jeg dikter en liten film i hodet om hvem jenta som har på seg kjolen er. Hvor skal hun? Hvor har hun vært? Klær kan virke overfladisk, men i det øyeblikket noen tar på seg et plagg, så skapes en fortelling. Med en gang man knytter en begivenhet til et plagg, så betyr det så mye mer. Plagget er med på å fortelle en historie om et liv. Det synes jeg er fint.

Kjole fra Khaite. Foto: Julie Pike for KK
Kjole fra Khaite. Foto: Julie Pike for KK Vis mer

Drømmen er oppfylt

Nå kan Pia knagge en ganske så spesiell begivenhet til en kremfarget drøm med utsmykninger både rundt halsen og nede ved skjørtekanten fra eget merke. I 2019 vant Tjelta «beste kvinnelige skuespiller» på Amanda-prisutdelingen for hennes vanvittig sterke prestasjon i «Blindsone».

Selv drømte hun om å kle opp Mette-Marit. Verdens vakreste dame, som Pia beskriver henne. Men det målet er allerede nådd!

– Det hadde vært veldig gøy å kle opp Natalie Portman. En av de skuespillerne jeg virkelig ser opp til. Kanskje man skulle budet ned noen klær til Oscar-utdelingen?

Smokingjakke fra Saint Laurent og skjørt og øredobber fra H&M Conscious Exclusive. Foto: Truls Qvale for KK og Se og Hør
Smokingjakke fra Saint Laurent og skjørt og øredobber fra H&M Conscious Exclusive. Foto: Truls Qvale for KK og Se og Hør Vis mer

Jan Thomas om Pia

– Pia Tjelta har hatt et terningkast 6-gjennomsnitt så lenge jeg kan huske. Hun er eventyrlig utilgjengelig for de fleste, noe som gjør henne mystisk og interessant. Men, aller viktigst: hun byr på seg selv. Hun skjønner at det å være en offentlig person faktisk krever at du er ute. Pia er en meget seriøs skuespiller og blant de beste vi har. Men i motsetning til så mange, er hun også et kommersielt villdyr. Hun har sitt eget klesmerke og er en av de få som virkelig har klart det. Den balansen er så følsom og så vanskelig, men det har Pia klart.

– Oppe i alt dette seriøse, så har hun også sluppet oss litt inn. Men mer enn noe annet: dette heter «årets best kledde». Og da er det ingen tvil om at en person som hele tiden får terningkast 6 bør vinne. Pia Tjelta er den største minste kvinnen. Hun er i samme liga som Madonna og Kylie Minogue. Hun tar rommet, hun krever rommet og hun fortjener rommet.

Årets best kledde

Kjøper du den nyeste utgaven av KK, som er i salg fra 8. november og frem til 22. november, får du med bilaget «Årets best kledde».

Sammen med Jan Thomas og Se og Hør, har KK listet opp 40 kjendiskvinner- og menn. Du får også se eksklusive bilder fra fotograferingen med Jan Thomas og de to vinnerne.

Foto: Truls Qvale for KK og Se og Hør
Foto: Truls Qvale for KK og Se og Hør Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer