Helse:

– Aromaterapi var lenge forbeholdt hippier

En oppvekst uten parfyme og fargerikt lørdagsgodt, har satt sine spor i Dorthe - og hennes gründerbaby.

NATURLIG OG GØY: Dorthe Enger gjør nord-amerikansk suksess med Rascal Remedies, naturlige og litt artige velværeprodukter for barn. Foto: Astrid Millen
NATURLIG OG GØY: Dorthe Enger gjør nord-amerikansk suksess med Rascal Remedies, naturlige og litt artige velværeprodukter for barn. Foto: Astrid Millen Vis mer
Publisert

Med små barn hjemme, er det ikke alltid hverdagen er en lek. Det er mye å holde styr på! Mange kan kanskje kjenne seg igjen i at enkelte småting og problemer, som for eksempel kløe, rennende nese og nei-mat, har en tendens til å bli unødvendig utfordrende?

Det er ikke akkurat gøy for verken store eller små å krangle om brokkolien på tallerkenen hver bidige dag, eller bruke uendelig lang tid på å gire ned til leggetid.

Dette hadde Dorthe Enger fått tenkt en del på. Det resulterte i Rascal Remedies, naturlige velværeprodukter for barn.

Tanken bak, var å lage en serie med naturlige velværeprodukter spesialtilpasset barn. Produkter som også kunne gjøre det gøy å føle seg bedre, og tilføre hygge og moro i dagligdagse gjøremål som altfor ofte byr på mas og dårlig stemning, forklarer Enger til KK.

- Enklere og mer moro

Drømmen om denne egne, naturlige velværeserien for barn ble født etter at hun selv ble mor, til sønnen Isak.

– Hverdagslige utfordringer som leggetid, trøblete mager, snufsete neser og irritert hud kan være slitsomt og stressende for både barn og voksne, sier Enger.

Vancouver-baserte Enger forteller at serien laget av naturlige ingredienser uten tvil er inspirert av hennes egen sønn.

– Han har ekstremt sensitiv hud, så jeg har alltid måtte være nøye med å lese på etikettene på alt av produkter for å unngå irriterende og toksiske ingredienser, forklarer hun.

I tillegg til flere kjente foreldre-utfordringer som lakenskrekk, lopper i blodet og snørrete neser, har sønnen også alltid vært kresen i matveien. Dette førte til at Enger måtte bruke kreativiteten til å lage morsomme historier og navn for å få han til å spise sunn mat.

Rød linsepasta ble til Supermann-pasta, og gresk yoghurt ble til iskrem-yoghurt, forteller Enger.

INSPIRERT: Dorthe Enger sier drømmen om eget merke ble født da hun ble mor til Isak. Han har både inspirert og deltatt i Rascal Remedies. Foto: Privat
INSPIRERT: Dorthe Enger sier drømmen om eget merke ble født da hun ble mor til Isak. Han har både inspirert og deltatt i Rascal Remedies. Foto: Privat Vis mer

Alle typer mat fikk en stemme og sjel, så det skulle bli lettere og gøyere å spise. Det var dette som skulle bli essensen i Rascal Remedies. Serien består av interaktive produkter, med egne karakterer, og ingredienser som skal være lette å forstå, beskriver Enger.

– Alle produktene har en egen personlighet og superkraft, og er navngitt ved hjelp av Isak. Sofia Snooze gjør det for eksempel enklere å gå til sengs, mens Iggy Itchy lindrer irritert hud, sier Enger.

Isak liker å kalle meg for «potion maker», haha! Noe som høres mye mer magisk og moro ut enn produktutvikler.

– Økt interesse

I dag, ikke mer enn knappe to år etter lansering, selges Rascal Remedies stort i både Canada, USA og Frankrike. Nå er velværeproduktene for barn på vei til Norge også.

Jeg tror at aromaterapi både i Norge og Canada lenge var forbeholdt hippier og helsekostligaen. Men i senere år har trenden endret seg i takt med et stadig sterkere ønske om og interesse for naturlige ingredienser og etiketter med innhold som det er mulig å forstå, sier Enger.

Hun påpeker at flere internasjonale merker nå velger å bruke eteriske oljer i stedet for parfyme. Ikke bare på grunn av den naturlige duften, men også på grunn av oljenes fordeler.

Selv var hun vant med naturmedisin, aromaterapi og eteriske oljer hjemmefra.

– Moren min var tidlig ute når det kommer til interesse for naturmedisin. Hun valgte alltid naturlige alternativer om mulig, og var ikke fan av syntetiske tilsetningsstoffer, sier hun.

Enger forteller at det var mye fokus på det sunne og det naturlige i oppveksten.

Det var kun hudkremer uten parfyme og veldig små porsjoner av lørdagsgodis uten farge. Jeg er sikker på at hennes interesse og respekt for ingredienser fra naturen har smittet over.

NATURLIG OPPVEKST: Enger kan fortelle at det var mye fokus på det naturlige hjemme i oppveksten, og at hun har lært respekt for ingredienser fra naturen. Foto: Astrid Millen
NATURLIG OPPVEKST: Enger kan fortelle at det var mye fokus på det naturlige hjemme i oppveksten, og at hun har lært respekt for ingredienser fra naturen. Foto: Astrid Millen Vis mer

Nå er hun glad for å kunne hjelpe andre foreldre med produkter som er laget på ingredienser utvunnet helt og holdent fra planter, som er frie for syntetiske kjemikalier. I tillegg til å være cruelty free.

– Alt er generelt litt enklere når du har det gøy, og stress og irritasjon kan smelte vekk hvis du har det moro. Vi er veldig takknemlig for de positive tilbakemeldingene vi har fått fra foreldre som forteller hvordan produktene har gjort hverdagen enklere, sier Enger.

Fra skuespill til aromaterapi

Til tross for at hun lenge har hatt et forhold til naturmedisin og naturlige produkter, kan Enger fortelle om en rekke tilfeldigheter som førte til suksessen med eget merke. For eksempel, at hun i det hele tatt endte opp i Canada – og ble værende. Og Covid, da.

– Jeg flyttet opprinnelig til Vancouver for å gå på skuespillerskole. Valget sto mellom LA og Vancouver, som ofte kalles Hollywood North, men valgte Vancouver fordi byen virket mer avslappet og vancouverites litt vennligere, forteller hun.

Studiene gjennomførte hun, men merket at skuespillkarrieren ikke kom til å fungere der.

– Jeg innså raskt at det er veldig få snakke-roller hvor de ønsker en skuespiller med asiatisk utseende og norsk aksent – noe som i etterkant er ganske forståelig!

Derfor planla hun å vende snuten tilbake til Norge, og prøve lykken der. Men da kjærligheten brøt inn i livsplanene, med mann og barn, ble det Canada.

På den tiden hadde hun også journalisterfaring, men på tross av brukbar engelsk var det ikke lett å konkurrere med canadiske journalister med engelsk som førstespråk. Å utdanne seg til aromaterapeut samt innenfor produkt- og merkevarbygging ble løsningen.

FOR BARN: Engers produkter skal lindre og gi velvære til barn, men også tilføre moro og hygge i hverdagen. Foto: Rascal Remedies
FOR BARN: Engers produkter skal lindre og gi velvære til barn, men også tilføre moro og hygge i hverdagen. Foto: Rascal Remedies Vis mer

– Nervepirrende å starte eget

Faktisk, var det heller ikke en del av den opprinnelige planen å satse på det nordamerikanske markedet. Enger siktet seg egentlig inn på Japan og Korea. Samtidig, meldte koronapandemien sin ankomst.

– På grunn av Covid, ble Asia satt på vent. Heldigvis, fikk vi en canadisk distributør som tok ansvaret for hele Canada og USA, og det er jeg veldig takknemlig for.

– Det å starte egen business er nervepirrende i seg selv, det å lansere i starten av en pandemi føltes til tider ut som ren galskap!

Men med hjelp fra én distributør, er det «so far, so good» sier Enger. Nå står Skandinavia for tur, med Norge som første marked ut.

– Jeg er utrolig spent på mottakelsen og håper produktene faller i smak, sier Enger.

De eteriske signaturblandingene Rascal Remedies komponerer hun selv, mens selve produktene produseres i samarbeid med laboratorier og ved Health Canada-sertifiserte fasiliteter.

TIL NORGE: Rascal Remedies lanseres nå i Skandinavia, med Norge som første marked ut. Foto: Rascal Remedies
TIL NORGE: Rascal Remedies lanseres nå i Skandinavia, med Norge som første marked ut. Foto: Rascal Remedies Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer