Hår i badstue

- Badstueavhengigheten har ødelagt håret mitt

Slik tar du vare på håret på best mulig måte når du tar badstue.

HÅR I BADSTUE: Bildet til venstre ble tatt i 2019, men bildet til høyre er fra 2022. FOTO: Privat
HÅR I BADSTUE: Bildet til venstre ble tatt i 2019, men bildet til høyre er fra 2022. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Badstue og isbading er i vinden som aldri før, og etter to seige år med pandemi er hypen rundt konseptet blitt en «landeplage» - i positiv forstand.

Selv startet jeg med badstue og helårsbading da det knapt fantes badstuer i hovedstaden. Bare en hjemmesnekret en som på folkemunne ble kalt «Måka», som ryktes å være restplanker fra Hovedøya. Den var plassert foran skallet av det som skulle bli Munchmuseet.

Men velværet man opplever etter kombinasjonen intens badstue, etterfulgt av isende kulde, er regelrett avhengighetsskapende. Og nå er årene gått, og jeg trenger minst to ukentlige besøk i badstuen, med påfølgende bading, for å opprettholde zenfølelsen.

Resultatet av denne badstueavhengigheten har gjort meg lystigere til sinns, men er til min store skrekk gått utover mine lange lokker.

Dette trikset er bra å gjøre i badstuen

For over de siste årene er håret mitt blitt betydelig kortere og mer slitt, og min personlige teori er at den intense varmen fra badstuen, som kan bli så varm som mellom 90 og 100 grader, har ødelagt det glansfulle og tykke håret jeg én gang hadde.

Til KK forklarer Lise Holm-Glad, som er leder av Defines frisørteam, at det ytterst på hårstrået er et lag celler, skjell-laget, som beskytter håret mot ytre påkjenninger.

- Dette skjell-laget åpnes ved sterk varme, høy PH og av kjemiske forbindelser. Det vil si at skjell-laget vil åpnes når du tar badstue, forklarer Holm-Glad.

TØRRERE HÅR: Håret er blitt betydelig tørrere og mer flisete etter badstueøktene. Men frisørene har råd! FOTO: Ida Bergersen
TØRRERE HÅR: Håret er blitt betydelig tørrere og mer flisete etter badstueøktene. Men frisørene har råd! FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Hun tipser om at dersom man tar hårkur i håret når man sitter i badstuen, kan dette bidra til å bevare fuktigheten, og dermed gjøre håret mindre slitt.

- Dette er bra å gjøre mens du sitter i badstuen, for da får kuren trukket inn i håret. Etter badstuen kan du påføre balsam i håret, gjerne en med styrkende proteiner, og avslutte med kjølig vann til slutt, tipser Holm-Glad videre.

- Hva tenker du om min personlige teori, om at jevnlig badstue de siste årene har gjort at håret mitt er blitt slitt og ødelagt?

- Hvis du ikke har begynt med noe annen behandling av håret ditt, ny farging, mer bruk av varmeverktøy eller vært syk, og dermed tatt medisiner, kan det virke som at badstuen er årsaken, ja, bekrefter Lise Holm-Glad.

Men lederen for Defines frisørteam forsikrer meg likevel om at håret kan reddes.

- Hvis du bruker hårkur og avslutter med proteinbalsam vil du merke forbedring! sier hun med et smil.

- Blir tørrere på grunn av den ekstreme varmen

Også Siri Myhre, som er frisør og eier av NaluNalu frisør, påpeker at skjell-laget åpnes og lukkes hyppig som følge av den ekstreme varmen og kulden, og at det bidrar til at håret blir tørt.

- Jeg tenker at det blir tørrere på grunn av den ekstreme varmen, og så ut i kald luft/normal temperatur. Men om det blir veldig ødelagt, er vanskelig å svare på.

LYKKEFØLELSE: KK-journalist Malini Gaare Bjørnstad er blitt avhengig av badstue og isbading om vinteren. FOTO: Ida Bergersen
LYKKEFØLELSE: KK-journalist Malini Gaare Bjørnstad er blitt avhengig av badstue og isbading om vinteren. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Også frisør Siri tipser om å bruke hårmaske i badstuen.

- I og med at skjell-laget åpner seg i varmen, kan det være et helt perfekt tidspunkt å sitte med en fuktighetsmaske i håret på!

HAUX-frisør Markus Helgesen har aldri hørt om noen som har fått ødelagt hår av å ta badstue hyppig, men er enig i teorien om at håret kan bli tørrere.

- Det vil jeg hverken bekrefte eller avkrefte, men at håret ditt er blitt tørrere på grunn av badstue, kan absolutt være reelt med tanke på varme, forklarer han og legger til:

- Men at håret er blitt tynnere på grunn av badstuen høres lite sannsynlig ut, og her kan det være andre faktorer som spiller inn.

Indre stress kan også påvirke håret

- Hva er dine tips til å ta vare på håret i badstuen?

- Bruke en fuktighetsgivende maske under hele badstuesessionen, dette er for å unngå tørt og frizzy hår, men det hjelper også masken å trekke godt inn i håret.

Men skal vi tro frisør Markus er det noe som er enda viktigere å gjøre etter endt badstueøkt.

- Gå hjem og slapp av! Benytt deg av zenfølelsen man får etter å ha tatt badstue. Husk; indre stress kan også påvirke håret, og dersom man greier å slappe av, kan dette være godt for håret! oppfordrer frisør Markus.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer