Balayage, babylights, rootshadow: Dette betyr frisøruttrykkene

Vi fikk forklaringene!

FASIT: Det er neppe bare oss som ikke henger helt med i svingene hos frisøren – for hva betyr egentlig ordene og uttrykkene de bruker? Vi har hørt med frisørene selv. FOTO: NTB
FASIT: Det er neppe bare oss som ikke henger helt med i svingene hos frisøren – for hva betyr egentlig ordene og uttrykkene de bruker? Vi har hørt med frisørene selv. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Tidligere har KK skrevet om hvordan man bør møte opp hos frisøren – er det greit å komme med fett hår, liksom? – og hva man faktisk har krav på dersom ting går skeis.

Nå har vi tatt en prat med frisørene om ordene og uttrykkene de bruker i salongen, som vi andre kanskje ikke henger helt med på.

Selv har jeg i alle fall bare smilt og nikket når jeg har fått spørsmål om vi «skal prøve ombré» eller om jeg «synes moneypiece er kult» ...

Lisbeth Hildre er frisør og daglig leder ved Nikita Sirkus i Trondheim. Tidligere i år spådde hun at nettopp moneypiece kom til å være trendy ut 2020.

Men hva er det egentlig?

– Moneypiece er et parti i front man ønsker å fremheve. Det kan for eksmepel være et lyst parti mot ansiktet med kontrast mot et mørkere uttrykk bak, eller et parti med annen farge enn resten av håret. Mange unge jenter farger en rosa eller lilla lugg og front for å få denne effekten, forteller Hildre og legger til:

– Man kan også klippe en moneypiece, for eksempel ved å klippe en gardinlugg som fremhever øyne eller kinnben.


Som fører meg til neste spørsmål: Hva er gardinlugg, da?

– Lang lugg med 70-tallsvibe som fønes med volum og deles på midten eller lett sideskill og legges bakover. Lengden er fra omtrent midt på øyet til nedenfor kinnben, avhengig av anatomiske forutsetninger.


Miriam Andresen – stylist, frisør og eier av salongen Amnt i Oslo – har også sagt seg villig til å kaste litt lys over uttrykkene hun bruker i hverdagen.

Ta en titt under!

Lowlights

– Mørkere striper man bruker for å skape dybde og dimensjoner, kontraster.

Diffuser

– Dette er et redskap man setter på «tuten» til hårføneren. Håret tørker mer som det er, naturlig, eller så «tvinger» man frem fall og krøll. Gir mer definisjon og tekstur.

Fargekorreksjon

– Kan være at man for eksempel har endt opp med gult hår etter bleking, og da lager man en farge for å korrigere det som allerede er der. Man hadde kanskje blandet annerledes om utgangspunktet var annerledes, til tross for at man ønsker samme resultat.

EKSPERT: Miriam Andresen er eier av Amnt-salongen på Majorstuen i Oslo. FOTO: Alvin Santos
EKSPERT: Miriam Andresen er eier av Amnt-salongen på Majorstuen i Oslo. FOTO: Alvin Santos Vis mer

Lob

– En lang bob, rett og slett.

Minicolorasjon

– Går ikke like dypt inn i håret som en permanent farge. Mange referer til det som «toning», «korrigering», «skyll», «demi-permanent», «gloss» ... Jeg ville ikke puttet alle de som synonymer, da – men minicolorasjon brukes enkelt forklart for å korrigere. Er håret for eksempel gult, så tar man en gloss med lilla pigment i seg. Man bruker det også for å «styre» en farge (kaldt, karamell, beige ...) eller bare for å friske opp og gi glans.

Keratinbehandling

– En behandling som går inn i hårstrået for å tilføre keratin som mykgjør og glatter ut håret.

GLATT OG MYKT: Ved keratinbehandling tilføres mer keratin, som vi har naturlig fra før, i håret. FOTO: NTB
GLATT OG MYKT: Ved keratinbehandling tilføres mer keratin, som vi har naturlig fra før, i håret. FOTO: NTB Vis mer

Et av de aller mest brukte begrepene i frisørsalonger de siste årene, er ombré.

Lisbeth Hildre forklarer hva dét innebærer.

– Det er farge som går fra mørkt i bunn til lyst i lengder, med jevn overgang. Det som er karakteristisk med ombré, er at inndelingene i fargen er horisontale, så man får en jevn farge hele veien som gradvis blir lysere mot spissene, og er ikke lysere i front.

Videre forteller hun at populære balayage ligner på ombré, men de to teknikkene skiller seg fra hverandre på noen måter:

– Her har fargen vertikale inndelinger i stedet for horisontale, som gjør at den blender seg bedre og føles mer naturlig, typisk solbleket. Ofte lysere i front. Balayage kan utføres på mange måter. Dette er egentlig bare navnet på teknikken vi bruker for å påføre bleking. Balayage er fransk og betyr «å sveipe», forklarer den daglige lederen.

Under forklarer en håndfull begreper til:

Babylights

– Tynne foliestriper som ikke gir tydelig overgang i etterveksten.

BABYLIGHTS: Jessica Alba sverger til den naturlige looken. Her på en prisutdeling i 2015. FOTO: NTB
BABYLIGHTS: Jessica Alba sverger til den naturlige looken. Her på en prisutdeling i 2015. FOTO: NTB Vis mer

Rootshadow

– Farge vi legger over bleking for å gi en sømløs overgang til naturfargen. Denne skal ligne mest mulig på din naturlige farge.

Glansvask

– Farge som setter seg kun i ytterste delen av skjellaget i hårstrået, er ikke permanent eller skadelig. Lysner ikke håret og vaskes ut etter noen vask. Hvor mange vask avhenger av type farge, underlag i håret, slitasje på håret, bruk av varmeverktøy og hvilke produkter du vasker håret med.

«Ronze»

– Mørk kobbertone, som er en blanding av kobber og rødt.

«Bronde»

– Mørk blond farge, blanding av brunt og blondt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer