Ansiktskremer

- Barn, unge og gravide bør styre unna disse fire kremene

Flere kjente hudkremer inneholder potensielt helseskadelig stoff, ifølge ny test.

ANSIKTSKREMER: Forbrukerrådet har testet 15 ansiktskremer. Foto: NTB
ANSIKTSKREMER: Forbrukerrådet har testet 15 ansiktskremer. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Forbrukerrådet har testet 15 ansiktskremer. Kjente merker som Bioderma, Vichy, Garnier og Yves Rocher får dårligste score i testen fordi de inneholder et stoff som forskere mistenker kan gi fosterskade og kan være hormonforstyrrende.

Det skriver Forbrukerrådet selv i en pressemelding og på sine nettsider.

Testen viser videre at de fleste kremene gjør det bra på fuktighetsgivende effekt. Samtidig er det er store forskjeller på kremene når det gjelder pris, andel svinn – og ikke minst ingredienser.

- Mange bruker kremene daglig og produktene blir på huden i mange timer. Det bekymrer oss at vi fant stoffet salisylsyre i flere av dem. Stoffet er klassifisert som helseskadelig fordi det kan være reproduksjonsskadelig. Vi mener derfor at barn, unge og gravide bør styre unna de fire testtaperne, sier tjenesteansvarlig for tester i Forbrukerrådet, Elin Vestrum.

Allergifremkallende stoffer

Forskning tyder på at salisylsyre kan gå ut over muligheten til å få barn, fordi stoffet kan gi fosterskader. Kjemikaliet er derfor forbudt i kosmetikk. Likevel er det flere kosmetikkprodusenter som har søkt om unntak fra regelverket og fortsetter å bruke stoffet.

KVINNER OG KRONER: Forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand, og KK-redaktør Ingeborg Heldal hjelper deg å ta gode økonomiske valg i hverdagen. Kvinner og kroner er et samarbeid mellom KK og Storebrand. Video: Storebrand Vis mer

Over halvparten av kremene i testen inneholder også allergifremkallende stoffer, noe som også trekker ned karakteren. Både kremen fra L’Occitane og kremen fra Rituals inneholder hver for seg en rekke ulike allergifremkallende stoffer.

- Allergi er et økende problem i befolkningen. Hvis man først utvikler allergi kan det bli en kronisk lidelse som varer livet ut. Mange får allergi først når de kommer i tenårene, fordi de da blir eksponert for mange nye kjemikalier gjennom bruk av kosmetikk, som de ikke brukte som barn, sier Elin Vestrum.

- Huden er ikke tett og derfor spiller det en rolle hva det vi smører den inn med. Likevel inneholder mange av dagens produkter kjemikalier som, samlet sett, bør begrenses. Heldigvis finnes det ofte alternativer. Svanemerket, for eksempel, benytter alltid et føre-var prinsipp når vi stiller krav. Dersom det er en begrunnet mistanke om at et stoff kan være skadelig, så tillates det ikke i svanemerkede produkter. Det gjør at du som forbruker kan ta et trygt og godt valg, sier Ann Kristin Larsen, senior miljørådgiver i Svanemerket.

Best på både kvalitet og pris

Kremen Neutral Sensitive Skin Day Cream vinner testen. Denne kremen har god fuktighetsgivende effekt, er fri for allergener og uten hormonforstyrrende stoffer. Kremen er også det eneste produktet i testen som er Svanemerket. Ingen av de andre kremene er miljømerket. I tillegg er kremen fra Neutral ganske prisgunstig og den gir lite svinn.

Foto: Forbrukerrådet
Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Kremene fra Cosmica, La Roche-Posay og Avène kommer også alle ut med smilefjes i testen, og er trygge valg hvis du ønsker en krem uten allergener og hormonforstyrrende stoffer.

– Vi håper testen kan inspirere produsenter til å fase ut skadelige stoffer. Selv om hvert produkt i seg selv inneholder små mengder, kan den samlede eksponeringer gjøre at vi får i oss for mye. Det er denne totaleksponeringen fra mange ulike kilder som bekymrer oss, sier Elin Vestrum.

SMINKE: Naturlig og fin glød? Ja, takk! Cecilie Krogh viser hvordan hun bruker blush som øyenskygge. Video: Cecilie Krogh Vis mer

Kremene som tapte testen

Rehydrating Water Gel fra Vichy, Hydrabio Gel-cream fra Bioderma, Vitamin C Glow boost fra Garnier og Yves Rocher 48H non-stop moisturizing gel cream kommer dårligst ut i testen fordi de inneholder stoffet salisylsyre.

Både kremen fra Garnier og kremen fra Yves Rocher har i tillegg dårlige fuktighetsgivende egenskaper sammenlignet med de andre produktene. Begge inneholder dessuten allergener.

Kremen Lumene Intense Hydration moisturizer er også relativt dårlig på å tilføre huden fuktighet. Kremen fra Bioderma inneholder også stoffet Cyclopentasiloxane. Stoffet er mistenkt hormonforstyrrende og dessuten så miljøskadelig at det er oppført på EUs kandidatliste over stoffer det er knyttet alvorlig bekymring til.

Foto: Forbrukerrådet
Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Du kan se Forbrukerrådets test i sin helhet her.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet