Baseprodukter:

Baseprodukter: Shoppe eller droppe?

Det er spesielt ett produkt ekspertene mener ikke er nødvendig for et godt resultat.

BASEPRODUKTER: Er det egentlig noen vits i å bruke baseprodukter som ansikts- og leppeprimer? Dette mener ekspertene. FOTO: NTB Scanpix
BASEPRODUKTER: Er det egentlig noen vits i å bruke baseprodukter som ansikts- og leppeprimer? Dette mener ekspertene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Baseprodukter er det jeg kaller «det er derfor»-produkter. Du vet de produktene du dropper fordi du ikke gidder å ta deg råd til dem, men som du mistenker at utgjør den virkelige forskjellen: «Det må være derfor hun har de lange vippene, derfor leppestiften sitter så fint eller derfor foundationen er plettfri». Vel, i håp om å komme til bunns i denne perfeksjonen har vi spurt makeupartistene om hva disse baseproduktene gjør og om de egentlig virker.

- Målet for de fleste primere er å oppnå et «flawless» resultat. Porene, røde merker, kviser og mørke ringer skal vekk samtidig som det ikke synes på huden at man har sminke på. Baseproduktene skal legge et godt grunnlag for dette, sier makeupartist Affi Torabbeigi. Hun står bak instagram kontoen @byaffi og nettstedet makeupartistoslo.no.

LES OGSÅ: Over 80 ansiktskremer er anmeldt – dette er topp 5!

EKSPERTEN: Makeupartist Affi Torabbeigi mener øyeskygge primer er helt essensielt. Foto: privat
EKSPERTEN: Makeupartist Affi Torabbeigi mener øyeskygge primer er helt essensielt. Foto: privat Vis mer

Likevel understreker hun at rensing av huden er vel så viktig.

- All hud trenger pleie. Skal primeren ha best effekt bør utgangspunktet være optimalt. Dette gjør du ved rensing, eksfoliering og fuktighet, forklarer hun.

Tilbake til baseproduktene. Det finnes en rekke av dem på markedet, men vi starter med ansiktsprimeren.

- Hva gjør den egentlig?

- Denne primeren er en grunning for at foundation skal sitte lengre og absorberes lettere i huden, forklarer Torabbeigi.

Kjenner du til alle disse variantene?

Her finnes det en rekke typer og ifølge makeupartisten er valget av riktig produkt avgjørende. Blant annet kan du velge mellom varianter for dype porer, rosacea og for fet hud. Felles er at du uansett må bruke rikelig med fuktighetskrem, forklarer hun. Pssst! Slik sminker du med rosacea deg.

- Dersom du ofte må fylle på sminken din midt på dagen så er en primer verdt å investere i. Det kan spare deg for mye sminke og penger, tipser Torabbeigi.

Makeupartisten understreker at primeren er spesielt viktig dersom du bruker foundation hver dag og liker god dekkevne. Disse produktene legger seg nemlig ofte i porer.

- En primer kan hjelpe huden til å puste og foundation til å sitte, forklarer hun.

- Fungerer virkelig disse ansiktsprimerne? Sitter sminken lengre?

- Ja absolutt, spesielt hvis du skal ut på fest eller befinner deg i varme strøk. Men å bruke de hver dag er unødvendig, med mindre man som nevnt mener man er avhengig av foundation med full dekkevne, sier Torabbeigi.

LES OGSÅ: Slik fikser du knust sminke

- Det finnes gode alternativer

Likevel mener makeupartisten at det finnes gode alternativer. Blant disse er serum og elexirer (et oljebaser serum). Disse fungerer også hvis man bruker BB-cream eller foundation.

- Serum kan få huden til å føles ut som den er «slettet» ut. Det vil si mindre bulkete og ru. Den trekker seg inn i huden og etterlater en silkeeffekt, sier hun.

Et elixir på sin side passer fint på vinterhalvåret, da huden er både tørrere og mattere.

- Et par dråper elexir i foundation gir glød og en super fresh look, tipser hun.

LES OGSÅ: 6 concealere som dekker mørke ringer under øynene

Gjør dette hver gang du sminker øyelokk

Når det gjelder øyelokk, ser hun derimot ingen vei unna en primer.

- Ellers får man en stripete effekt bak lokket etter noen timer. Bruk den for å få øyeskyggen til å sitte og legg gjerne et lett lag under øynene om du skal bruke concealer, råder hun.

Også her finnes det en rekke alternativer på markedet: Har du for eksempel tunge øyelokk bør du ifølge makeupartisten gå for en anti-aging primer. Dette gir nemlig litt løft til øyelokket også. Andre variabler er med eller uten glitter.

- Prøv deg frem og se hva du har råd til. Dyrere er ikke nødvendigvis bedre og ikke overdriv mengde produkt, sier hun.

Er vippeprimer nødvendig?

For du vet den hvite maskaraen? Torabbeigi forklarer at dette som regel er en vanlig maskara, men i hvit. Den skal gjør det lettere å gå over med «vanlig» mascara etterpå.

- Poenget er å få lengre vipper, men her synes jeg det finnes bedre alternativer, sier hun og trekker frem vippeserum i kombinasjon med en god volum-maskara. Dette mener hun gir bedre resultat og en mindre klumpete look.

- Men selvfølgelig er dette en smakssak, påpeker hun.

LES OGSÅ: Her er de beste maskaraene

- Finnes gode vannfaste alternativer til leppeprimer

Ifølge makeupartisten er leppeprimeren heller ikke nødvendig for et godt resultat.

- Det finnes gode vannfaste leppeprodukter jeg mener holder i massevis. Eventuelt kan man bruke en vannfast lipliner i samme farge som gloss eller leppestift, sier hun.

Leppeskrubben anbefaler hun derimot. Den får vekk tørre flak på leppene, noe som gir bedre resultat hvis du legger farge. Hun advarer også mot overdreven bruk av leppepomade.

- De gjør deg bare avhengig. Bruk heller rene oljer og drikk nok vann, oppfordrer Torabbeigi.

LES OGSÅ: Over 60 leppepomader er anmeldt – dette er topp 5!

- Bruker skjeldent primere

Makeupartist Olav Tryterud ved Olav Tryterud Studio forklarer at han også sjeldent bruker preppeprodukter når han legger sminke. Unntaket er fet eller kombinert hud. For siste tilfellet velger han ofte bare å legge på de feteste områdene, typisk da i T-sonen.

Formålet er generelt å øke sminkens holdbarhet og å matte ned. Dessuten bruker han en øyenskyggeprimer på oljete øyelokk.

EKSPERTEN: Makeupartist Olav Tryterud mener at primer under foundation gir en for matt og tørr finish på normal til tørr hud. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Makeupartist Olav Tryterud mener at primer under foundation gir en for matt og tørr finish på normal til tørr hud. FOTO: Privat Vis mer

- På en normal til tørr hud synes jeg ofte at primere under foundation gir en for matt og tørr finish, sier han.

(Pssst! Sliter du med fet hud?)

- Fungerer stort sett best på bilder

Han understreker likevel at en bør tenke gjennom ønsket resultat.

- Vil du ha en helt matt look, uten shine, kan det være en fordel å bruke noen av disse primerne.

Skal man gå for en 30-, 40-, 50- eller 60-talls look kan man også ta det fult ut med bruk av primer for maks dekke og matthet. Eksempelvis ses Adele ofte med 60-talls inspirert sminke med «plettfri» hud.

- Men merk at dette er «looks» som ofte ser veldig flotte ut på bilder, men som blir litt for dramatiske og unaturlig i virkeligheten, råder han.

Lepperprimer hender det derimot han bruker. Spesielt hvis man har fine linjer rundt munnen som leppestiften kan «blø» ut i.

- Men da bruker jeg helst primeren i ytterkant av leppekonturen og ikke på selve leppene, forklarer han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer