Vilde Sletten (27) har brukt mye tid i løpet av ungdomsårene på huden sin. I tillegg til å jobbe som holistisk hudpleier og som underviser hos Senzie Akademiet, har hun i mange år jaktet på den perfekte huden. Du vet - den myke, solkyssede og glødende huden «alle» vil ha.
Innen hudpleiesegmentet har Vilde derfor prøvd det aller meste av produkter - fra de aller fleste merker. Kremer, renser, serum, ansiktsmasker og ansiktsbehandlinger har i mange år vært en del av den daglige rutinen. Men ble huden bedre? Ikke i det hele tatt.
- Det ble nesten litt sykelig etter hvert. For hver kvise jeg fikk, følte jeg meg mer og mer mislykket. Jeg tenkte at alle feil og mangler på huden min symboliserte at jeg var en jente som ikke klarte å ta vare på meg selv.
Til slutt måtte hun ta en skikkelig runde og se på hvilke produkter hun brukte som bidro til dette behovet - og se om hun heller var god nok på andre områder i livet. «Produktdetox» ble det nye eksperimentet, og 11.mai i år sluttet Vilde med alt av produkter. Til og med sjampo og balsam.

Hudpleie: Kan det bli for mye av det gode?
Helt i ubalanse
- Hva var egentlig motivasjonen bak det?
- Det startet vel først med at ingenting av det jeg prøvde fungerte på huden min, i tillegg til at jeg hadde brukt ekstremt mange forskjellige produkter over lang tid mens jeg gikk hudpleielinjen. Etter endt studium var huden i ubalanse med jevnlige utbrudd, tørre flekker og kviser, noe jeg ikke klarte å få bukt med på egenhånd.
27-åringen ville aller helst bli kvitt hudproblemene sine så fort som mulig og begynte på en antibiotikakur, men på grunn av en omfattende operasjon tidligere i år ble huden nok en gang forverret. En «overdose» av hormoner etter inngrepet gikk kraftig utover huden.
Vilde var fortvilet, men likevel ved godt mot da hun fikk satt opp sitt helt eget hudpleieregime hos en hudpleier. Denne pakken fungerte umiddelbart.
- Jeg var kjempeglad en kort stund, helt til jeg fikk «tilbakefall» igjen. Det nesten sykelige behovet for å ha fin hud meldte seg nok en gang. Jeg var altfor opptatt av å se frisk og sunn ut til enhver tid - nesten desperat. Jeg hadde det ikke bra i det hele tatt.
Rød og irritert
Lege og medisinsk ansvarlig hos SenZie Medispa, Karim Sayed, sier til KK at det er blitt mer og mer vanlig å bruke produkter med aktive ingredienser som syrer, retinoider og eksfolierende stoffer. Bruker man for mange av disse samtidig kan huden bli rød og irritert og flassende, eller bli oljete, fet og blank.
- Hvis du både bruker vask med mekanisk slipende elementer, hudprodukter med syrer (som for eksempel glykolsyre) og i tillegg et produkt med retinoider kan det til sammen bli for mye. Dette kan feiltolkes som at produktene virker, men i realiteten er det inflammasjon i huden og det øverste hudlaget blir for tynt. Noen produkter passer heller ikke godt sammen og kan gi en oljete fet hud som er blank, og kan også forårsake økt talgproduksjon og akne, sier Sayed.

Slik endrer huden seg i 20-, 30-, 40- og 50-årene

Sluttet med alt
Etter mange kurer, utallige produkter, tid og penger fikk Vilde en åpenbaring. Hva var det hun hadde drevet med det siste året? Alt i livet hennes hadde nærmest handlet om huden hennes og hvor mislykket hun følte seg på grunn av urenhetene. Nå var det nok - hun sluttet med alt for å la huden ordne opp selv.
- Som holistisk hudpleier vet jeg hva huden og kroppen er kapabel til å gjøre selv. Jeg bestemte meg for å ikke forstyrre de naturlige prosessene med noe annet, for det er jo det vi gjør når vi påfører produkter - vi forstyrrer kroppens egen evne til å fikse opp i ting selv.
I en hel måned gikk Vilde helt uten produkter. I starten av detoxen reagerte huden ved å bli varm, rød og veldig tørr. Etter noen dager merket hun også at porene stoppet seg til fordi hun ikke hadde renset eller peelet som hun vanligvis gjør. Håret ble fett i hodebunnen og tørt i tuppene.
- Cirka halvveis begynte håret å normalisere seg, mens huden forverret seg - den begynte å flasse i store mengder. Dette gjør den for å støte fra seg alt av døde hudceller og produsere nye, noe som åpenbart fungerte bra. Til slutt ble jeg så myk som jeg aldri hadde vært før, og håret var skikkelig fresht. Det eneste jeg trengte var å skylle det i kaldt vann. Konklusjonen etter detoxen er derfor: En del bivirkninger i starten, nesten verre halvveis og veldig bra mot slutten.
- Hva trodde du at du kom til å savne mest av produkter?
- Fuktighetskrem og ansiktsolje, uten tvil. Det jeg bruker for å smøre inn huden med etter en dusj. Noe av det verste jeg vet er å føle meg stram og tørr i huden. Det fikk jeg smertelig erfare helt i starten av detoxen, men etter en uke hadde jeg ikke lenger det samme behovet for fuktighet. Det hadde nok også litt med at jeg var flink til å drikke masse vann og inkludere mange gode fettsyrer i kostholdet mitt.
Anbefaler detox videre
Nå er Vilde ferdig med selve detoxen, men følger fortsatt det hun omtaler som en minimalistisk hudpleierutine. De få dalige produktene det innebærer er økologisk rosevann, jojoba-olje, solkrem når hun er ute i sola, sjampo og balsam og en fet krem. Hun har også en rens hun bruker på kvelden hvis hun har brukt sminke på dagen - men hun foretrekker stort sett å være sminkefri.
- Det føles veldig bra og har faktisk endret fokuset mitt veldig. Nå prøver jeg å finne kvaliteter ved meg selv som ikke omhandler utseendet, men som jeg ser på som positivt og som får meg til å føle meg bra. Det kan være alt fra pågangsmotet mitt og min evne til å løfte andre. Jeg tar også vare på meg selv ved å trene, spise sunt, sove nok og gi meg selv ro.
Nå anbefaler Vilde flere å kutte ned på antall produkter. Hun påpeker ikke at man trenger å gå så ekstremt til verks som hun har gjort, men foreslår to dager i uka med helt pause fra hudprodukter.
- Mine tips for en sunn hud er: Drikk mye vann, unngå stress og gi deg selv kjærlighet. Det er altfor mye skjønnhetsjag der ute, det må vi faktisk slutte med.
Heller tilpasset enn for mye
Lege Sayed sier at han ser positivt på trenden der man ser at mange slutter med mange produkter og heller går for tilpassede produkter. Dersom du mistenker et overforbruk eller feil kombinasjon av produkter, mener han det vil være fornuftig å rydde opp i dette.
- Men det er et ganske komplekst felt og det er viktig å ha kyndig hjelp for å sette opp et enkelt og effektivt regime som fungerer for din hud. Det finnes et hav av produkter og det er ikke enkelt å orientere seg uten fagkunnskap.
- Hva skjer med huden når man slutter helt med produkter?
- Det avhenger helt hva du bruker. Dersom du har et tilpasset regime kan du oppleve at huden får litt dårligere kvalitet og eldres raskere hvis du slutter. Slutter du med produkter mot akne vil du kunne oppleve at det blusser opp igjen. Men dersom du har et feil regime - eller overforbruk - vil du oppleve at huden blir bedre når du slutter eller tar pause. Jeg ser pasienter som har godt av å ta pauser fra veldig aktive ingredienser som de har overdrevet bruken av.
Det enkle er ofte det beste
Sayed sier at folk flest ikke trenger et veldig komplisert hudopplegg i hverdagen. Han anbefaler få men gode produkter som gjerne er kjøpt på klinikk og med hjelp av en dyktig hudpleier, kosmetisk sykepleier eller lege.
Rens/eksfoliering, et retinoid og solfaktor trekker han frem som det viktigste.
- Bruker du flere produkter kan du også alternere, slik at du bruker et produkt med retinol en dag og et med for eksempel glykolsyre neste dag. Det vil ha bedre effekt for deg og bedre for lommeboka! Dersom du bruker kremer for fuktighet kan du for eksempel bruke masker en gang iblant i stedet for å bruke flere kremer hver eneste dag. Det er også et poeng å bruke produktene i riktig rekkefølge, slik at man begynner med de tynneste/mest vandige og avslutter med de feteste før man tar solfaktor på til slutt.

Dette hudpleietrikset sverger 55-åringen til hver morgen!
