Jakker

– Beltet skal alltid knyttes, ikke spennes

Prisen kan variere fra noen hundrelapper til flere tusen. Men regelen for it-jakka trenchcoaten gjelder uansett

GÅR ALDRI AV MOTEN: Harry Potter-skuespiller Emma Watson i beige trenchcoat fra Burberry Prorsum, som hun er modell for. Frakk med åtte knapper (kr 500, Cubus), og luksusvariant med store slag (cirka kr 6700, Burberry/Netaporter.com). Se flere jakker lenger ned i saken. Foto: All Over Press/Produsenter
GÅR ALDRI AV MOTEN: Harry Potter-skuespiller Emma Watson i beige trenchcoat fra Burberry Prorsum, som hun er modell for. Frakk med åtte knapper (kr 500, Cubus), og luksusvariant med store slag (cirka kr 6700, Burberry/Netaporter.com). Se flere jakker lenger ned i saken. Foto: All Over Press/Produsenter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En trenchcoat er en enkel- eller dobbeltspent allværsfrakk med brede slag, belte og bærestykke av et slitesterkt og glatt stoff.

Den har smykket alt fra en dryppende våt Audrey Hepburn i «Breakfast at Tiffany's» i 1961, til stilikon og presidentfrue Jackie Onassis og skuespiller Faye Dunaway.

I «Casablanca» fra 1942 står både Humphrey Bogart og Ingrid Bergman på rullebanen i hver sin variant.

–Ingen garderobe er komplett uten. I likhet med den lille sorte, en kort og stram dressjakke og enkle svarte pumps vil denne frakken vare hele livet. Den er tidløs, klassisk og kan kombineres med det meste.

LES OGSÅ: 10 ting du bør ha i skapet.

Se hvordan du bruker trenchcoaten lenger ned i saken.

Mer aktuell enn noensinne: Urfrakken hylles på nytt

Men uten en viss mann ville vi ikke hatt noen trenchcoat. For det er skotske Charles Macintosh som står bak det slitesterke vanntette stoffet frakken opprinnelig er laget av.

Og nå åpner den aller første rene Mackintosh-butikken i Londons eksklusive Mayfair-magasin, nesten 200 år etter at vitenskapsmannens oppdagelse så dagens lys, melder den engelske avisen Daily Mail.

Slik bruker du den

Trenchcoaten kunne altså ikke vært mer aktuell. Men før vi viser hvordan den kan brukes, er det likevel èn tommelfingerregel som aldri skal brytes:

 • Beltet skal alltid knyttes, ikke spennes.

 • Enkelte trench-fundamentalister vil dessuten ha det til at frakken ha ti knapper - dem om det.

  Her er sesongens hotteste trenchtrender:

  1. Klassikeren

  Du kommer ikke unna den originale modellen i khaki, sand og beige. Den er like aktuell hvert år, og kommer i ulike lengder, men nå er det rett før kneet som gjelder.

  For motemafiaen er den beige frakken et opplagt valg. Redaktøren i amerikanske Vogue, Anna Wintour, bruker den over kjoler med dyriske mønstre, designeren Stella McCartney topper sine hverdagsantrekk med den, og skuespiller Rachel Weisz liker å knyte beltet veldig stramt.

  Kjøpetips:


  Stjerner i klassisk beige:  2. Med nagler!

  Nagler, strass og annen pynt er helt riktig, ifølge Burberry Prorsum. På catwalken ser vi det på krager, belter og ermer.

  «Harry Potter»-skuespiller og merkets ansikt utad, Emma Watson, er dessuten stadig vekk og lufter sin rocka naglefrakk, sist på premieren for sin siste film i New York.

  Hvis du ikke har råd til å bla opp flerfoldige tusen for en slik jakke, kjøper du bare en billig variant i kjedebutikkene som du gjennomborer selv med nagler av eget ønske.

  3. Mc-jakke og trench i ett

  Hvis du elsker tøffe bikerjakker, er det heller ingenting i veien for å velge deg en trench denne våren. Hos Burberry Prorsum får du nemlig begge deler.

  Resultatet er trenchcoats i helsvart skinn med glidelåser, hybrider med biker-armer og metalliske sølvgrå varianter.

  4. Svart

  Velger du deg en svart trenchcoat har du et plagg du kan bruke til alt. De finnes i alle prisklasser, fra dyr luksus til under 500 kroner i kjedebutikkene.

  Men ønsker du en klassisk kåpe som varer, har du mye å vinne på å legge noen flere sedler på disken.

  Kjøpetips:


  Stjerner i svart:  5. Pyntebelter

  En annen trend hos Burberry Prorsum er å kjøre på med fargerike belter, tynne eller brede, i livet. Mc-belter med lenker er også hot.


  Lang historie

  Frakken har sin opprinnelse fra 1. verdenskrig. Da fikk erkebritiske Burberry i oppdrag å lage en frakk som beskyttet soldatene mot dårlig vær i skyttergravene.

  D-ringene i beltet fungerte også utmerket som et sted å henge granater. På engelsk betyr trench grøft eller skyttergrav.

  Siden har plagget gjennomgått store og små forandringer, og blitt en stayer i motebildet.


  I 60-TALLSSTIL: Skuespiller Katie Holmes, som er aktuell i innspillingen av tv-serien om Jackie O. og John F. Kennedy, «The Kennedys», som skal vises på amerikansk tv til våren, i en dyrisk inspirert trenchcoat. Foto: All Over Press
  I 60-TALLSSTIL: Skuespiller Katie Holmes, som er aktuell i innspillingen av tv-serien om Jackie O. og John F. Kennedy, «The Kennedys», som skal vises på amerikansk tv til våren, i en dyrisk inspirert trenchcoat. Foto: All Over Press Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer