Jeans

Billigbuksene er best i test

Og jeansen fra H&M er testvinneren.

BEST I TEST: Er buksen produsert på en ansvarlig måte? En ny test viser at billige bukser er best for både lommeboken og samvittigheten. Foto: hm.com
BEST I TEST: Er buksen produsert på en ansvarlig måte? En ny test viser at billige bukser er best for både lommeboken og samvittigheten. Foto: hm.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stem her!

Bryr du deg om hvordan buksen er produsert?

Det danske forbrugermagasinet Tænk har i samarbeid med andre forbrukerblader testet dongeribukser.Men denne gangen er det ikke stoffkvaliteten som er satt under lupen.SE OGSÅ. Ser du noe rart med denne buksa?

Ny jeans med god samvittighet?

Bevæpnede vakter ved fabrikkinngangen. Arbeidere som besvimer på grunn av kjemikaliedamp eller lider av alvorlige lungesykdommer. Som forbruker er det umulig å gjennomskue hvordan dongeribuksen i butikken blir produsert, skriver tænk.dk. En rekke europeiske forbrukerorganisasjoner har derfor gått sammen for å sjekke samfunnsansvaret til kjente jeansmerker. SE OGSÅ: Derfor bør du legge jeansen i eddik

Testkriteriene

Testen ser nærmere på 12 merkers samfunnsansvar - også kalt CSR (Corporate Social Responsibility) - i forbindelse med produksjonen av en utvalgt jeansmodell fra hvert merke. Det innebærer blant annet en vurdering av:
 • de ansattes arbeidsforhold (f.eks. lønn, overarbeid, sikkerhet, faglig organisering og diskriminering)
 • miljøforholdene på fabrikken (f.eks. utnyttelser av ressurser og bruk av kjemikalier)
 • bedriftens åpenhet (finnes det offentlige rapporter, informasjon til forbrukeren om bedriftens CSR-politikk, i hvor høy grad ville bedriften delta i undersøkelsen osv)
 • Les mer om testen på Tænk.dk.

  H&M er testvinner

  Den gode nyheten er at du ikke må betale mye for et par jeans som tar hensyn til både arbeidere, miljø og lokalsamfunn. &Denim-jeansen (modell: &ORIGINAL Regular Waist, Straight Leg) fra den rimelige kleskjeden Hennes & Mauritz vinner nemlig testen.SE OGSÅ: Slik blir høsten på H&MH&M har jobbet med CSR siden 90-tallet og forsøker blant annet å heve minimumslønnen i produksjonslandene, skriver tænk.dk.- Vår beste anbefaling om hvor du får et par jeans som er produsert på en ansvarlig måte er H&M, konkluderer Tænk. - Selv om det er plass for forbedringer, klarer H&M seg godt i vår bedømmelse av bedriftens samfunnsansvar.Dongeribuksene fra Zara (modell: Low waist, Slim Fit 003) og Jack &Jones (modell: Clark Vintage JOS 217) kom på henholdsvis andre- og tredjeplass.Se testresultatene for alle jeansmerkene på tænk.dk.

  Dyre jeans, ingen garanti

  Mens dongeribuksen fra H&M har en pris under 400 kroner, koster flere av de andre jeansene i testen over tusenlappen. Noen over 3000 kroner. Men det er langt i fra alltid en sammenheng mellom høye priser og virksomhetens behandling av arbeidere, miljø og lokalsamfunn, viser testresultatene. Dyrere merker - som Diesel, Boss Orange, 7 for all Mankind, Lee og Wrangler - får alle dårlig karakter fordi de ikke ville delta i testen eller tillate besøk på fabrikkene.Merkene Levis og G-Star tillot besøk på fabrikkene mot at en fortrolighetserklæring ble signert. En rekke forhold fra inspeksjonen må dermed holdes hemmelig, som trekker karakteren ned. Les mer om testen på Tænk.dk.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer