Mote & Trender

Blakk med god samvittighet

Dette er byen hvor du kan kjøpe deg trendy for en god sak. Her finnes det så mye flott og rimelig miljøriktig mote at det er en fest å handle etisk. KK viser deg hvor.

Stella McCartney-butikken i Mayfair bruker ecotricity, det vil si elektrisitet fra vindkraft.l Her finner du blant annet jakker og bluser lagd av brenneslefibre og øko-materie. Bæreposene er nedbrytbare og lagd av mais. McCarney er ikke billig, men plaggene er designet av kvalitetsmaterialer som er produsert for å vare. 30 Bruton St., W1. www.stellamccartney.com
Stella McCartney-butikken i Mayfair bruker ecotricity, det vil si elektrisitet fra vindkraft.l Her finner du blant annet jakker og bluser lagd av brenneslefibre og øko-materie. Bæreposene er nedbrytbare og lagd av mais. McCarney er ikke billig, men plaggene er designet av kvalitetsmaterialer som er produsert for å vare. 30 Bruton St., W1. www.stellamccartney.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
London er ikke bare motehovedstad, men også Europas økomotehovedstad. Her finner man de nye, trendsettende merkene for økologisk og etisk mote. Her ligger kjedebutikker som satser hundre prosent etisk. Og her bugner det av kule vintagebutikker og bruktmarkeder som gjør gjenbruk til en fryd. Tiden er forbi da økologisk og etisk mote var synonymt med hjemmestrikkede gensere og radikalere i poncho. I dag har øko-mote en selvsagt plass på catwalken, og mange av de største designerne fokuserer på etikk og miljøvern. På motevisningene spankulerer modellene rundt i aftenkjoler laget av økologisk mais, hamp og silke, og moteikoner som Sienna Miller viser at øko-klær kan være minst like sexy og trendy som Gucci og Prada. Store, globale merker som Levis, Marks &Spencer og Hennes & Mauritz har begynt å bruke økologisk bomull i kolleksjonene sine. Ja, så vanlig er det faktisk blitt at mange designere ikke markedsfører klærne sine som etiske, det tas for gitt. I Norge forbinder vi økologisk mest med mat og fint lite med mote. Vi ligger langt bak land som England og USA, men interessen er stor. Skal vi tro undersøkelser fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) synes seks av ti norske forbrukere at det er viktig å tenke etisk når man kjøper klær. I London har du sjansen!HVORFOR KJØPE ØKOLOGISK?
 • Kles-, sko- og tekstilindustrien er enormt ressurskrevende. Bare jordbruket bruker mer vann, og produksjon og frakt krever store mengder energi som elektrisitet og olje.
 • Bruk av giftige, allergi- og kreftframkallende midler til bleking og farging skader både natur og mennesker.
 • En firedel av verdens giftige plantevernmidler brukes på de vanlige bomullsplantasjene. Det koster mer å produsere økologisk, men en omlegging vil ha svært positiv effekt på både miljø og mennesker. FN mener at rundt 10 000 personer dør av sprøytemidler hvert år, mens 400 000 får akutte skader. Rester av kjemiske midler fra klesproduksjonen kan sitte igjen i klærne og skape allergiske reaksjoner hos brukerne.
 • Over en milliard mennesker jobber i klesindustrien. Framstilling av etiske og miljøvennlige klær vil derfor ha innvirkning på livet til svært mange. Mange arbeidere er underbetalte og jobber lange dager og under umenneskelige forhold. Barnearbeid er ikke uvanlig.
 • Bruk-og-kast-mentaliteten opprettholder den enorme klesproduksjonen. Det kan du motvirke ved gjenbruk og resirkulering av klær.
 • Her kan du gjøre en solidarisk handel.
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer