Selvbruning:

Blir du like brun av sola selv om du har påført selvbruning?

Makeupartist Tone Skipá gir deg svaret på alt du lurer på om selvbruning.

SELVBRUNING: Vi har stilt makeupartist og skjønnhetsblogger Tone Skipá 15 spørsmål om selvbruning. FOTO: NTB
SELVBRUNING: Vi har stilt makeupartist og skjønnhetsblogger Tone Skipá 15 spørsmål om selvbruning. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Sommeren er her og temperaturene stiger, noe som gjerne betyr lettere klær og bare legger for flere av oss. Men til tross for at det er deilig å pakke bort både boblejakker og tjukke strikk, tipper vi i KK-redaksjonen at vi ikke er de eneste som føler oss litt vel blek og gusten etter en hel vinter under flere lag med klær?

I en sånn krisesituasjon kan veien til selvbruningsflaska være kort. Selvbruning er jo en kjapp, effektiv og ikke minst uskadelig måte å bli brun på, likevel slo det oss plutselig at vi fortsatt sitter med mange spørsmål rundt dette vidunderet.

Blir man for eksempel brun av sola selv om man har på selvbruning? Og hvor viktig er det egentlig å skrubbe huden før man påfører produktet?

Vi har tatt en prat med makeupartist og skjønnhetsblogger Tone Skipá. Hun har 20 års erfaring i bransjen, og har bakgrunn som makeupartist, stylist og journalist.

Skipá har selv prøvd en rekke ulike produkter og metoder av det som finnes på markedet, så etter hele 15 selvbrunings-spørsmål til henne ble vi litt klokere, og er klar for å «jukse» oss noen nyanser brunere i huden før sola gjør hele jobben selv. Håper du får like god nytte av dette som oss! Psst! Du blir like brun med høy solfaktor.

- Er selvbruning på generell basis bra for huden?

- Selvbruning gjør ikke så mye fra eller til for huden, siden det i utgangspunktet kun påvirker det ytterste hudlaget med tørre hudceller. Det skader ikke huden, men er heller ikke et pleiende produkt som du kan bruke i stedet for en fuktighetskrem.

- Er skrubbing noe du mener man MÅ gjøre før man legger selvbruning, eller er ikke det så nøye?

- Det er absolutt et must om du ikke er av den typen som skrubber huden et par ganger i uka. Om du ikke skrubber blir fargen fort møkkete i stedet for at den gir fin glød til huden. Huden ser tørrere ut, og du for områder som blir mørkere. Dessuten vil fargen forsvinne veldig ujevnt. Der huden er tørrest og tykkest forsvinner fargen til slutt. Her bør man skrubbe ekstra nøye i forkant.

EKSPERTEN: Makeupartist og skjønnhetsblogger Tone SKipa har 20 års erfaring i bransjen, og har bakgrunn som makeupartist, stylist og journalist. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Makeupartist og skjønnhetsblogger Tone SKipa har 20 års erfaring i bransjen, og har bakgrunn som makeupartist, stylist og journalist. FOTO: Privat Vis mer

- Hvordan bør man eventuelt skrubbe?

- Skrubb absolutt hele kroppen, men vær ekstra nøye ved bh-kanten under armene, på albuer, hender og håndledd, knær, legger, ankler og føtter. Dette er også steder som bør smøres med bodylotion før du påfører selvbruning også slik at fargen blir så lik resten av huden som mulig.

- Hva med selvbruningshanske, nødvendig eller ikke?

- Etter at jeg oppdaget selvbruningsvotten har jeg ikke påført uten siden. Fargen blir mye jevnere, og det er sjeldent jeg oppdager at jeg får striper. Dessuten sparer jeg hendene - som i utgangspunktet tar til seg farge veldig godt.

- Spray, mousse eller krem?

- Akkurat det spiller egentlig ingen rolle. Krem har ofte mer fuktighet i seg, mens de andre tørker raskere inn. Selv liker jeg kanskje mousse best, mest på grunn av konsistensen. Sprayflaskene med aerosol liker jeg derimot ikke siden partiklene fordeler seg i hele lufta og setter seg alle andre steder enn på huden.

- Hvilke områder bør man unngå å smøre seg med selvbruning?

- Ingen! Men som sagt over så er det viktig å skrubbe og smøre de områdene som er tørrest for at resultatet skal bli fint.

- Hvor viktig er det å velge en egen selvbruningskrem for ansiktet og en egen for kropp?

- Du kan fint bruke kroppsprodukt i ansiktet. Men huden i ansiktet er ofte mer sensitiv, og inneholder ofte ingredienser som kan være unødvendige å bruke på kroppen. Disse ingrediensene kan også være med på å gjøre produktet dyrere, og siden vi bruker mye produkt på kroppen kan det kanskje bli litt råflott.

- Hvor lang tid må man vente før man kler på seg/legger seg i senga etter å ha påført selvbruning?

- Det avhenger veldig fra produkt til produkt, men en god regel er å vente til du føler at produktet har trukket inn i huden. Noen produkter trekker ikke noe særlig inn, men om du venter et kvarter bør det være innenfor.

SELVBRUNING: Hvordan vet man hvilken selvbruner som passer akkurat vår hud? Her er makeup-artistens beste tips! FOTO: NTB
SELVBRUNING: Hvordan vet man hvilken selvbruner som passer akkurat vår hud? Her er makeup-artistens beste tips! FOTO: NTB Vis mer

- Kan man svette selvbruningen bort?

- Det kan man, men det hjelper å ha gjort skikkelig grunnarbeid. Klorvann er heller ikke det beste for selvbruningen! Noen selvbruninger har teknologi som påvirker huden på en annen måte slik at også melaninet blir trigget slik at fargen sitter mye lengre. Her holdes brunfargen på plass.

- Blir man brun av sola selv om man har på selvbruning?

- Absolutt! Selvbruning farger først og fremst de døde hudcellene på toppen, mens sola trenger dypere ned i huden slik at produksjonen av melanin settes i gang. Når melaninet kommer opp til overflaten blir huden brun av sola. Derfor er det superviktig å bruke SPF på samme måte som om man var blek, ellers blir du brent. Selvbruning gir ingen solbeskyttelse!

- Ditt beste budsjettvennlige selvbruningstips?

- Skrubb huden og bruk selvbruningsvott, for da sitter fargen mye lengre og du bruker mindre produkt!

- Er det sånn at det er de dyre selvbruningskremene som er best - eller kan man like så godt velge den billigste på H&M?

- Det er en viss sammenheng i pris og kvalitet, men ikke nødvendigvis på sluttresultatet! Jeg har gjennomført en del selvbruningstester, både alene og i grupper med andre. Den dyreste for ofte terningkast 6 fordi fargen sitter lenge, den er naturlig og fin, den er enkel å påføre, føles ikke tørr og lukter minimalt ved virkning. Noen av de rimeligste kan gi mye lukt, sitter ikke så lenge og kan gi kløe. Men hud er forskjellig, og man reagerer ulikt på produktene.

- Kan man bruke selvbruning hele tiden, eller bør man ha pauser?

- Det er ingenting som tilsier at du ikke kan bruke selvbruning hele tiden. Det er uansett et bedre alternativ enn solarium (fy,fy) og overdreven soling. Et tips er å bruke en gradvis selvbruner mellom de gangene du får for vanlig selvbruning.

- Hva bør man tenke på når man skal gå til innkjøp av selvbruning? Hvordan vet man hva som passer til akkurat deg?

- Tenk på hva du ønsker å oppnå, hvilken hudtype du har og hvor lys huden din er. Er huden veldig lys er det smartere å velge en lys selvbruner. Har du alltid dårlig tid, og kan ikke fordra lukta, kan du velge en selvbruner som gir farge på 1-3 timer. Denne sitter selvfølgelig ikke på huden så lenge. Er huden tørr bør du gå får en som tilfører huden masse fukt samtidig. Er du usikker på hvor mye farge du faktisk ønsker kan en gradvis selvbruner være løsningen. Da påfører du fargen 2-3 dager etter hverandre til du får den fargen du ønsker.

- Er det noen steder på kroppen hvor selvbruningen fungerer bedre/dårligere enn andre?

- Nei! Alt avhenger av forarbeidet ditt.

- Når man fjerner sminke med sminkefjerner – vil man fjerne selvbruningen i ansiktet også da?

- Du fjerner selvbruningen litt etter litt. Det har noe med at selvbruningen sitter i de døde hudcellene som også fjernes med rens og skrubb. Men du vil aldri oppleve å få en lys stripe på det ene kinnet fordi du har renset ekstra akkurat der!

LES OGSÅ: Er du mer attraktiv når du er brun?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer