Solbrent

Blitt solbrent i ansiktet i dag?

Se hvordan du kan sminke vekk rødheten.

AU DA! Ble det litt i overkant mye sol? Det aller viktigste er å gi huden mest mulig fuktighet og ellers la den være i fred de neste dagene. Om du virkelig ønsker å sminke bort noe av rødheten, finnes det imidlertid produkter og triks som kan hjelpe deg med det.  Foto: Fotolia
AU DA! Ble det litt i overkant mye sol? Det aller viktigste er å gi huden mest mulig fuktighet og ellers la den være i fred de neste dagene. Om du virkelig ønsker å sminke bort noe av rødheten, finnes det imidlertid produkter og triks som kan hjelpe deg med det. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi vet jo egentlig bedre enn å oppholde oss i sola så lenge at vi blir brent, men av og til er man uheldig (og kanskje litt uforsiktig) og blir solbrent i ansiktet. 

Siden det ikke er særlig stas å gå rundt med fargen til en kokt hummer i ansiktet, er det mange av oss som faller for fristelsen og prøver å dekke over rødheten med opptil flere lag med sminke. Ikke alltid med særlig stort hell. 

Heldigvis finnes det triks og produkter som kan redusere rødheten når uhellet først er ute.

Ikke så dumt hvis du for eksempel har klart å bli solbrent rett før bestevenninnen din sitt bryllup eller før jobbens store sommerfest.

LES OGSÅ: Redningen for solbrent hud

Pass på huden

– Når skaden først har skjedd, kan du legge kalde omslag på de forbrente områdene. Bruk gjerne kluter som er fuktet i kaldt vann, og bytt med jevne mellomrom for å roe ned huden, har Ingrid Presttun Eide, hudpleier, makeupartist og daglig leder og faglærer på makeupskolen Art Complexion, tidligere fortalt KK.no.

Hun anbefaler så at du påfører flere lag med ren aloe vera, som kan hjelpe mot lett forbrenning. Aller best er det med aloe vera direkte fra planten, så styr gjerne den røde nesa di i retning blomsterhandleren.

– Nøkkelordet er fukt i store mengder, og minst mulig irritasjon, sier hun.

En god balm eller olje er fint å sove med over natten, hvis du har mulighet til det. Da er huden i best mulig stand før du legger på makeup.

Hvis huden har begynt å flasse, er det ikke stort annet du kan gjøre enn å la den flasse og komme seg til hektene. Unngå å pirke på huden for å få vekk flasset – dette klarer den best helt selv. Flassing er en naturlig del av hudens egen reparasjonsprosess.

LES OGSÅ: Slik redder du solbrent hud

GIR FUKT: Aloe vera-juice rett fra planten gir masse fuktighet, så ta gjerne turen innom blomsterhandleren om nesa er litt rød.
GIR FUKT: Aloe vera-juice rett fra planten gir masse fuktighet, så ta gjerne turen innom blomsterhandleren om nesa er litt rød. Vis mer

– Ikke særlig lurt med foundation

Hvis du av en eller annen grunn føler at du  sminke deg mens huden fortsatt er rød og irritert, er det viktig at du velger så skånsomme produkter som mulig. 

Health.com understreker også sminkør, makeupekspert og skjønnhetsgründer Bobbi Brown - kvinnen bak Bobbi Brown Cosmetics, at det beste dersom du har blitt litt rød, er å sørge for at huden får nok fukt.

Hun fraråder faktisk å prøve å kamuflere solbrentheten ved å smøre på masse ulike sminkeprodukter.

- De fleste kvinner ønsker å legge et lag foundation over et solbrent ansikt, men det er faktisk ikke særlig lurt.

Ifølge Brown vil nemlig mye sminke bare føre til ekstra irritasjon i huden din, og hun anbefaler derfor at du heller lar være å bruke sminke et par dager.

LES OGSÅ: Derfor bør du smøre her også

MINERALPUDDER: Det er skånsomt for huden og egner seg derfor godt når du er solbrent.  Foto: slowcentury - Fotolia
MINERALPUDDER: Det er skånsomt for huden og egner seg derfor godt når du er solbrent. Foto: slowcentury - Fotolia Vis mer

Bruk heller mineralpudder

Eventuelt kan du bruke et hypoallergenisk (det vil si laget av materialer som sannsynligvis ikke forårsaker en allergisk reaksjon) mineralpudder, som ikke vil irritere den allerede svært sensitive huden.

- I stedet for foundation bør du velge et hypoallergenisk mineralpudder . Dette vil unngå å irritere huden ytterligere. Deretter kan du legge på litt solpudder på toppen, for å tone ned det røde, forklarer hun.

Ifølge Brown er ikke mineralsminke bare bedre for brent hud, men det vil også beskytte huden mot ytterligere skader fra solen.

– Mineralmakeup kan i mange tilfeller fungere, bekrefter Presttun Eide. 

– Jane Iredale har for eksempel mineralpudder med gylne undertoner som kan legges på i tynne lag og sprayes med fuktspray mellom hvert lag. Da får du dekket godt uten å bruke så mye produkt, samtidig som det sitter godt og jevner ut hudtonen, sier hun.

LES OGSÅ: Kremen kan gjøre deg solbrent

Demp rødhet med solpudder

Når du er veldig rød i huden er det ekstra viktig å velge fargetoner som motvirker rødheten.

Brown tipser blant annet om at du kan bruke et solpudder for å tone ned det røde i huden. 

Presttun Eide forklarer også at solpudder kan være fint for å jevne ut eventuelle fargeforskjeller. Hun anbefaler å legge sminken nedover mot brystet, så du får tonet ut overgangene. Da slipper du at ansiktet har én farge mens kroppen har en annen.

Sørg for å velge riktig tone på solpudderet, for det skal jo matche din naturlige hudtone.

Stryk det lett over de mest utsatte og røde stedene med en ren sminkekost. Unngå bruk av fingre til å legge sminke når du er solbrent. Bakterier fra hendene vil nemlig kunne føre til mer irritasjon på den allerede irriterte huden. 

LES OGSÅ: Slik legger du solpudder riktig

GYLLEN GLØD: Solpudder er kanskje noe de fleste av oss tenker på som en måte å gi huden farge og glød på, men velger du riktig tone, kan du faktisk også bruke det til å dempe rødhet i huden. Foto: Ole Martin Halvorsen
GYLLEN GLØD: Solpudder er kanskje noe de fleste av oss tenker på som en måte å gi huden farge og glød på, men velger du riktig tone, kan du faktisk også bruke det til å dempe rødhet i huden. Foto: Ole Martin Halvorsen Vis mer

LES OGSÅ: Her bør du legge solpudderet (her ser du også navn, merke og pris på alle solpudderene på bildet over)

Gå for gylne toner

Når det kommer til fargevalg, gjelder det altså å finne toner som demper rødheten, ikke framhever den eller forsterker den.

– Huden vil også være rød, så gå for gylne fargetoner og gule undertoner for å dempe det røde, sier Presttun Eide.

Gule undertoner i foundation eller mineralpudder og concealer hjelper til med å skjule det røde, mens du ved å velge produkter med rosa undertoner faktisk vil få huden til å se enda rødere ut.

Om du vil sminke øynene, er det lurt å unngå toner som rosa og rødt her også. Velger du øyesminke med gylne undertoner som gull og bronse, ser du dessuten sommerfresh ut med en gang. 

LES OGSÅ: Få gyllen glød uten risiko

SOLBRENT: Om du har blitt solbrent og huden din er i ferd med å flasse, bør du ifølge ekspertene unngå solen og smøre deg jevnlig med en god fuktighetskrem. Om du vil dekke over rødheten, kan du fint bruke mineralsminke med en gyllen undertone også på skuldrene. Foto: Markomarcello - Fotolia
SOLBRENT: Om du har blitt solbrent og huden din er i ferd med å flasse, bør du ifølge ekspertene unngå solen og smøre deg jevnlig med en god fuktighetskrem. Om du vil dekke over rødheten, kan du fint bruke mineralsminke med en gyllen undertone også på skuldrene. Foto: Markomarcello - Fotolia Vis mer

Velg produkter som gir fukt

– Huden har ofte tendens til å være stram og flasse litt når den har blitt brent, sier Presttun Eide.

En flytende foundation, eller et kremprodukt, vil være mye bedre enn pudder, så velg noe som gir huden mer fuktighet, ikke gjør den tørrere.

– Bruk gjerne kremprodukter som legger seg pent på tørr hud. Se etter produkter som skal pleie huden, og helst uten parfyme og for mye tilsetningsstoffer.

Makeupartisten foreslår dessuten å prøve en BB-krem eller CC-krem, som begge gir fukt og pleie, samtidig som de jevner ut huden.

Uansett hva du velger, er det viktig å legge godt med fukt under sminken.

Også for produkter som concealer og øyeskygge gjelder samme prinsipp – jo mer kremete, jo bedre. Kremskygger er dessuten superfine og enkle, og et sminkeprodukt alle burde eie.

LES OGSÅ: Velg riktig ansiktskrem til din hud

Fjern forsiktig

Når du skal fjerne sminken, er det viktig ikke å gni eller irritere huden ekstra.

Velg uparfymerte produkter og hold dem mot huden i noen sekunder, slik at sminken løses opp. Da kan man tørke lett over uten å måtte gnukke og gni for å fjerne resten.

– Et fuktgivende og beroligende ansiktsvann kan også påføres forsiktig for å fjerne rester av rens før man legger på godt med aloe vera, fuktighetskrem, olje eller balm, sier Presttun Eide.

LES OGSÅ: Renser du ansiktet riktig?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer