Bør vi bruke solfaktor hele året?

Eksperten gir deg svaret på det - og 9 andre spørsmål om hudpleie.

HUDPLEIE: Kosmetisk dermatologisk sykepleier, Silje Austnes, har svart på dine spørsmål om hud og hudpleie! FOTO: NTB scanpix
HUDPLEIE: Kosmetisk dermatologisk sykepleier, Silje Austnes, har svart på dine spørsmål om hud og hudpleie! FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste er opptatt av å ta vare på huden, og gjør det som skal til for å holde huden fin så lenge som mulig. Hudpleie er noe som opptar de fleste av oss kvinner, enten vi har lange eller korte renserutiner på badet.

Det er likevel noen tabber mange gjør, som kan føre til at huden blir irritert. Blant annet å sove med all sminken på er en no-go for huden, og noe vi til stadighet blir fortalt at vi ikke skal gjøre.

Og det er mange som har spørsmål når det kommer til hudpleie. Hva hjelper for tørr hud? Skal man bruke solfaktor hele året? Og finnes det noen matvarer som gir bedre hud?

Nylig hadde vi en spørsmålsrunde på KKs Instagram, hvor vi fikk kosmetisk dermatologisk sykepleier, Silje Austnes, til å svare på alt dere lurte om om hud og hudpleie. Og spørsmålene var mange- ta en titt under:

- Må man bruke solfaktor hele året?

- Hvordan fjerne svarte porer i ansiktet, på en skånsom, men effektiv måte?

- Komedoner, eller hudormer/sorte prikker, oppstår av at en pore tettes igjen med talg, døde hudceller og smuss. Når poreutgangen tettes igjen, kan ikke talget komme ut og det dannes en «propp». Denne blir sort på grunn av at talget oksiderer med luft. Så for å åpne opp denne «proppen» er det viktig å eksfoliere huden jevnlig og bruke gode renseprodukter tilpasset din hud, for å redusere talgproduksjonen som gir «sorte prikker». Unngå å klemme for mye på porene, da dette vil kunne skade huden, det er bedre å forebygge komedoner enn å klemme på de, sier Austnes.

- Er det noen produkter/ingredienser som faktisk hjelper mot porestørrelse?

- Salisylsyre/BHA er absolutt en av de produktene som har best effekt på å dempe talgproduksjon. Denne vil også ha en viss poresammentrekkende effekt.

- Er det noen matvarer som gir finere hud?

- Jeg er ikke ernæringsfysiolog, men jeg anbefaler å spise ren mat i sin opprinnelige form for en vakker hud og sunn kropp. Som blant annet frukt, bær, grønnsaker, nøtter, belgfrukter, rene kornprodukter osv. Reduser på inntaket av prosessert mat, men husk at man ikke skal være fanatisk.

- Bør man bruke andre produkter for huden nå som man mesteparten av tiden er innendørs?

- Dette kommer veldig an på hver enkelt hud og ikke minst inneklima. Om det er veldig kaldt, å man opplever at inneklima blir veldig tørt på grunn av fyring, kan man gjerne bruke en litt rikere fuktighetskrem om man skulle behøve det. Husk å lufte ofte hjemme i disse dager, både for å få frisk luft og et bedre inneklima.

- Bør man bruke SPF 50 hele året?

SOLFAKTOR: Er det sånn at vi burde beskytte huden med solfaktor hele året? Kosmetisk dermatologisk sykepleier, Silje Austnes, svarer! VIDEO: Silje Austnes/KK Vis mer

- Må man ha renseolje for å fjerne SPF?

- Nei, det viktigste er at man har en godt tilpasset rens. Jeg anbefaler å rense to ganger på kveldstid for å fjerne skitt, talg og rester av makeup/hudprodukter.

- Hvordan kan man best mulig forebygge rynker?

- Solfaktor, solfaktor, solfaktor. Ellers er godt tilpasset hudprogram med en eller flere aktive ingredienser som for eksempel AHA-, PHA-og retinol syrer.

- Hvilke produkter kan man bruke for å få bort arr fra tidligere akne?

- Den mest effektive ingrediensen for behandling av aknearr er retinol/A-vitamin. Men dette er en ganske sterk syre, så det er viktig at man beskytter huden godt mot uv-stråler ved å bruke en høy solfaktor når man bruker retinol/A-vitaminsyre.

- Hvilken krem bør jeg velge for tørr hud? Og burde jeg velge natt- eller dagkrem?

- Om man har en tørr hud, så er det viktig at man har et komplett hudprogram for at produktene skal komplimentere hverandre å få huden i balanse. Mange sliter med at hudens overflate er tørr, mens de fortsatt får kviser eller sorte prikker. Da er det viktig å ikke bruke en for fet krem, da dette kan gi ytterligere tilstoppinger i huden. Det beste er å gå til en hudpleier eller sykepleier/lege som har erfaring med hud for en god hudanalyse og tilpassing av produkter for din hud.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer